* medalia de aur a fost câștigată de Bogdan Mihai Ciocârlan, iar cea de argint de Bogdan Tîrhoacă * bronz au obținut elevii Adrian Țiripa și Rareș Mihalcea, iar Diana Axente a primit o diplomă de onoare
Palmares impresionant pentru elevii brăileni la Olimpiada Națională de Fizică, care au obținut medalii de aur, argint și bronz la ediția din acest an! Toți au în palmares participări și premii la diverse competiții și toți își doresc să continue cu fizica.
Medalia de aur (și premiul I) a fost câștigată de Bogdan Mihai Ciocârlan, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”. Adolescentul își adaugă astfel o nouă medalie în palmares, după aurul de anul trecut. De asemenea, el este campion și la astronomie, olimpiada la care a participat încă din clasa a V-a. Are un aur la Olimpiada Internațională de Astronomie, plus o altă medalie de aur la naționala din clasa a VII-a. Lista premiilor nu se oprește aici, tot în clasa a VII-a participând la Concursul “Science On”, competiție organizată de olimpici internaționali, unde a obținut locul I la fizică și locul II la astronomie. Pentru Bogdan, cel mai probabil va urma o nouă medalie, el fiind calificat și la Olimpiada Națională de Astronomie, care se va desfășura în luna iunie.
Bogdan Tîrhoacă, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, este câștigătorul medaliei de argint. Și el este unul dintre elevii de top ai Brăilei, în anii trecuți participând la naționalele de matematică și fizică (premiul III în clasa a IX-a). Bogdan ne-a spus că pentru el școala a fost mereu pe primul loc, iar experiența de la olimpiadă, de anul acesta, a fost un real motiv de bucurie, nu doar prin prisma medaliei obținute, ci pentru că a avut ocazia să își revadă prietenii din altă județe. “Mi-am dorit să ne întâlnim din nou și cred că asta a fost o motivație foarte mare să mă calific din nou la fizică”, ne-a mărturisit acesta.
“Veteran” al loturilor de fizică și astronomie, Adrian Marian Țiripa, elev în clasa clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, a obținut la ediția din acest an a olimpiadei medalia de bronz, fiind foarte aproape de argint.
“A fost foarte, foarte interesant pentru că am reușit să ne vedem după doi ani cu ceilalți colegi și am reușit să creem prietenii. Până acum pandemia și mediul online ne-a ținut departe”, ne-a spus acesta.
Adrian se poate lăuda cu două medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie: bronz la seniori în 2021 și argint la juniori în 2019, an în care a obținut și premiul special pentru cel mai bun rezultat la proba observațională. De asemenea, el a câștigat și o medalie de bronz la Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA), care a îndeplinit misiunea Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică din 2020), dar a participat și la Olimpiada Internațională din Estonia – locul I la categoria juniori și Olimpiada de Astronomie din Statele Unite – locul 15 în clasamentul general. La toate acestea se adaugă premiile de la olimpiadele naționale: fizică - o medalie de aur, una de bronz și o mențiune; astronomie - o medalie de aur și una de argint. Mai trebuie precizat că Adrian s-a calificat și la olimpiada de astronomie din luna iunie.
Dincolo de performanțele pe plan școlar, Adrian face voluntariat, fiind membru al Forumului Tinerilor Brăila, dar și președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul “Iorga”.
Continuăm prezentarea elevilor premiați la fizică cu Rareș Mihalcea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “N. Bălcescu”, care a câștigat o medalie de bronz. Rareș este unul dintre elevii brăileni care ani la rând s-a calificat la trei olimpiade. Spre exemplu, în clasa a X-a a participat la fizică (medalia de argint și premiul II), astronomie (medalia de bronz și premiul III) și matematică (mențiune). La aceleași discipline s-a calificat și în clasa a IX-a, atunci când competițiile au fost anulate din cauza pandemiei. Recent, Rareș a mai obținut un premiu, o mențiune la “Space Settlement Contest“, un prestigios concurs internațional multidisciplinar organizat de National Space Society (NSS) din Statele Unite ale Americii. El a participat la această competiție împreună cu alți opt elevi din țară, olimpici la fizică și astronomie, iar premierea a avut loc în cadrul Conferinței Internaționale pentru Dezvoltare Aerospațială din Statele Unite. Rareș s-a calificat și el la olimpiada de astronomie din luna iunie.
Mai trebuie spus că la ediția din acest an a Olimpiadei de Fizică s-a mai obținut o distincție, o diplomă de onoare, prin eleva Diana Axente, clasa a IX-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”. Diana ne-a povestit că a mai concurat la fizică și în clasa a VI-a, iar acum și-a redescoperit pasiunea pentru această materie. Adolescenta a făcut însă performanță și la alte materii, cum este limba latină. De asemenea, îi plac matematica și engleza, pictura și muzica, fiind membră a grupului “Generații” din cadrul Casei Memoriale “Petre-Ștefănescu Goangă”.