Medalie de argint la Eureka pentru invenţia unui profesor brăilean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medalie de argint la Eureka pentru invenţia unui profesor brăilean

La sfârşitul anului trecut, la cel mai mare târg european de invenţii şi inovaţii, Eureka 2009, a participat şi prof. univ. dr. Constantin Stanciu, cadru didactic la Facultatea de Inginerie Brăila, cu invenţia "Procedeu de obţinere a unor biocompozite" şi a fost recompensat cu medalia de argint.

Invenţia s-a materializat în urma finalizării unui contract de cercetare MENER, realizat în colaborare cu Institutul de cercetare pentru pielărie şi încălţăminte Bucureşti. Aceasta a fudamentat un nou concept de valorificare în comun a deşeurilor din industria de pielărie şi din industria celulozei, pentru obţinerea unor biocompozite speciale pentru industria de încălţăminte. Din colectivul de autori care a participat la realizarea invenţiei au mai făcut parte: Gabriel Zăinescu, directorul proiectului de cercetare, Victoria Brătulescu şi Luminiţa Albu de la Bucureşti.
"Am fost premiaţi pentru că s-a apreciat ideea valorificării complexe a deşeurilor din industria de pielărie, dar şi din industria fabricării hârtiei. Dintr-o tonă de piele rezultă 50% deşeuri. Acesta a fost punctul de plecare al invenţiei. Pe baza deşeurilor de piele şi a deşeurilor celulozice, s-a pus la punct o tehnologie de fabricare a unor cartoane speciale pentru industria de încălţăminte, folosite pentru realizarea branţurilor. Materialul are o porozitate controlată şi o rezistenţă mecanică superioară. Fabricarea industrială a acestui material s-ar putea face pe instalaţia existentă la Ceprohart Brăila, cu mici adaptări. Ceprohart s-a implicat în această problemă pentru a vedea exact cum s-ar putea fabrica acest material la ei pentru că instalaţia are nevoie de apă, de abur, de utilităţi, care sunt mai greu de adus acum, pentru că platforma a căzut", a precizat prof. univ. dr. Constantin Stanciu. Directorul de la Ceprohart, ing. Dan Buteică, a confirmat că problema se află în studiu. "Am avut o discuţie recentă la Institutul de pielărie de la Bucureşti, ca să identificăm posibilităţile de valorificare a acestei invenţii. A rămas ca într-o lună de zile să ne facă o vizită, să evaluăm posibilităţile de aplicare pe linia noastră tehnologică. Vom evalua potenţialul acestei invenţii şi vom lua o decizie", a precizat ing. Dan Buteică.

Invenţia a mai primit tot medalie de argint şi la târgul "Inventica 2009" de la Bucureşti. La Eureka, în 2009 s-au acordat 40 de medalii, din care 22 de aur, 15 de argint şi trei de bronz. Eureka este unul dintre cele mai importante târguri de invenţii şi inovaţii din Europa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro