Mergi la conţinutul principal

MEC a initiat elaborarea noilor proceduri de vinzare a energiei electrice in piata

La cererea ministrului Ioan Codrut Seres, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) impreuna cu ANRE si producatorii de energie lucreaza la elaborarea noilor proceduri de contractare, pe baza carora producatorii vor incheia contractele bilaterale de vinzare a energiei electrice. Masura are in vedere, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al MEC, eliminarea neincrederii cu privire la incheierea contractelor bilaterale, in special de catre producatorii de energie ieftina. Noile proceduri vor fi elaborate pe baza principiilor de piata libera, cerind producatorilor sa foloseasca metode transparente si echidistante de vinzare a energiei, sa asigure acces nediscriminatoriu tuturor consumatorilor cu acelasi profil de consum la sursele de energie, sa asigure un sistem de licitare transparent, cu reguli clare care sa evite interpretari ambigue, sa stabileasca un sistem clar de comunicare cu clientii, dar si masuri de evitare a unor intelegeri de tip monopol intre consumatori.
"In acest context, a fost initiat un dialog activ cu Banca Mondiala si cu unii consultanti specializati in piete de energie (NORDPOOL, KERA), precum si cu operatori de pe piata UE a energiei (CEZ, RWE, UNION FENOSA). Scopul acestui dialog este sa se contureze cea mai potrivita metoda pentru specificul pietei din Romania si care sa satisfaca principiile transparentei si al concurentei din piata libera", se precizeaza in materialul de presa.
Energia achizitionata prin contracte bilaterale va reflecta curba de sarcina cu care consumatorul/furnizorul vine la producator, asa cum se intimpla pe toate pietele tarilor din Uniunea Europeana. Dupa ce noile proceduri vor fi finalizate, ele vor fi mediatizate si supuse dezbaterii publice.
In prezent, in Romania, energia electrica se vinde prin urmatoarele modalitati: "Piata pentru ziua urmatoare", constituita pe principiile bursei - administrata de OPCOM, "Piata de echilibrare", administrata de Dispeceratul Energetic National, "Piata contractelor bilaterale", unde consumatorii eligibili negociaza direct cu producatorii, "Piata reglementata", care revine companiei "Electrica", pretul pe aceasta piata fiind reglementat de ANRE.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro