"In acest context, a fost initiat un dialog activ cu Banca Mondiala si cu unii consultanti specializati in piete de energie (NORDPOOL, KERA), precum si cu operatori de pe piata UE a energiei (CEZ, RWE, UNION FENOSA). Scopul acestui dialog este sa se contureze cea mai potrivita metoda pentru specificul pietei din Romania si care sa satisfaca principiile transparentei si al concurentei din piata libera", se precizeaza in materialul de presa.
Energia achizitionata prin contracte bilaterale va reflecta curba de sarcina cu care consumatorul/furnizorul vine la producator, asa cum se intimpla pe toate pietele tarilor din Uniunea Europeana. Dupa ce noile proceduri vor fi finalizate, ele vor fi mediatizate si supuse dezbaterii publice.
In prezent, in Romania, energia electrica se vinde prin urmatoarele modalitati: "Piata pentru ziua urmatoare", constituita pe principiile bursei - administrata de OPCOM, "Piata de echilibrare", administrata de Dispeceratul Energetic National, "Piata contractelor bilaterale", unde consumatorii eligibili negociaza direct cu producatorii, "Piata reglementata", care revine companiei "Electrica", pretul pe aceasta piata fiind reglementat de ANRE.