Lucrările de reabilitare a Maternităţii Brăila au înaintat rapid în ultima vreme. Prima treime a fost deja finalizată, iar a doua treime este gata luna aceasta, mai rămâne în lucru ultima treime, pentru care lucrările sunt programate să se termine până pe 1 august ac.
Proiectul de reabilitare cu bani proveniţi de la Ministerul Sănătăţii nu cuprinde, însă, toată clădirea Maternităţii. Au fost excluse trei încăperi de la Secţia Radiologie, situată la parter, intrarea principală în unitatea spitalicească şi întreg etajul cinci, unde funcţionează Secţia Obstretică - Ginecologie. E greu de găsit vinovatul pentru această situaţie. "Nu ştiu cum a fost făcut proiectul. Iniţial, ni s-a spus că acesta trebuia să ajungă la o maternitate din alt judeţ. S-a respins acolo, apoi au adus proiectul la Maternitatea Brăila, care s-a potrivit şi nu prea, pentru că noi avem mai multe încăperi decât erau prevăzute în acel proiect. La parter, Radiologia nu este cuprinsă în proiectul de la Ministerul Sănătăţii. Am cerut din nou sprijinul Consiliului Judeţean", a explicat dr. Florin Ţovârnac, director medical al Maternităţii Brăila.
Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Viorel Mortu, a promis că etajul cinci al unităţii va fi reabilitat pe banii din bugetul CJ. "Deşi proiectul de modernizare a Maternităţii cuprindea doar primele patru etaje din cinci, până în toamnă clădirea va fi renovată în totalitate", a declarat acesta. Cel mai probabil, lucrările vor fi în sarcina actualei firme care se ocupă de reabilitarea primelor patru nivele, adică "Vamed", subcontractor "Concivia" SA. "Din cele cinci etaje ale maternităţii, proiectul de reabilitare a cuprins doar primele patru. Ultimul etaj a rămas ca în anii 70. Nu ştiu de ce, sau dacă ştiu, nu e treaba mea să analizez acest motiv. În a doua serie de măsurare, de investigare cu un grup de specialişti de la Maternitate, Spitalul Judeţean şi Consiliul Judeţean am analizat situaţia şi am decis să finanţăm pe banii Consiliului Judeţean modernizarea acestui etaj de la Maternitate, astfel încât, în câteva luni, până spre toamnă, el să fie la fel de modern ca şi celelalte. E păcat de Dumnezeu! Unde a mers mia, să meargă şi suta. Nu putem lăsa patru etaje moderne şi să rămână etajul cinci ca un muzeu al anilor 70. Nu accept, nu sunt de acord", a explicat şeful CJ.
Condiţii foarte bune pentru nou-născuţi şi mame, la nivelele reabilitate deja
Un reprezentant al administraţiei locale a fost deja la Maternitate, pentru a vedea exact ce lucrări trebuie făcute. "Eu sper să existe bunăvoinţă şi să se aprobe fondurile, apoi să se înceapă lucrările. Au trimis pe cineva de la CJ. S-a văzut efectiv ce trebuie. Am luat fiecare încăpere, am spus ce vrem, am pus pe hârtie. Urmează să se facă devizul", ne-a declarat dr. Florin Ţovârnac, directorul medical al unităţii.
Lucrările finanţate din bugetul judeţului vor consta în înlocuirea fliselor cu tapet şi a marmurei şi gresiei cu un linoleum special antimicrobian. "Pe banii de la CJ, urmează să se facă modificări privind structura pavimentului şi pereţilor, atât. Am făcut un necesar pe care îl vom înainta domnului manager, după care va ajunge şi la CJ, astfel încât partea de linoleum, de tapet să fie puse şi aici. Nu chiar la acelaşi nivel, pentru că sunt foarte scumpe, de exemplu înlocuirea uşilor presupune costuri mari", a adăugat dr. Ţovârnac.
Reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au făcut un tur al întregii clădiri. Diferenţa între etajele reabilitate şi cel de-al cincilea este extrem de mare. Pereţi renovaţi şi tapetaţi, instalaţii sanitare, electrice şi audio înlocuite, linoleum nou, fiecare pat prevăzut cu consolă cu prize, cu gaze medicale, oxigen şi fiecare salon cu grup sanitar propriu, asta găseşti la parter şi primele patru etaje. Condiţii numai bune pentru ca nou-născuţii să vină pe lume. Doar mobilierul vechi îţi mai aduce aminte de condiţiile de dinainte de reabilitare. În schimb, cel de-al cincilea nivel încă reflectă anii 80. Marmura zgâriată, aparatura învechită, flise albe şi pereţii vopsiţi pe jumătate în albastru. "Mobilierul este vechi. Am făcut referate la Ministerul Sănătăţii. Au cerut o situaţie acum cu mobilierul. La terminarea lucrărilor de reabilitare pentru întreg spitalul se va înlocui acest mobilier, pentru că mobilierul găureşte linoleumul. Am făcut fel şi fel de improvizaţii. Încercăm să protejăm cât putem", ne-a explicat directorul medical.
Reamintim că, în august 2010, a fost semnat contractul pentru reabilitarea şi modernizarea Maternităţii Brăila. Suma totală contractată de Ministerul Sănătăţii de la Banca Mondială pentru reabilitarea Maternităţii Brăila este de 19,6 milioane de lei. Firma care a câştigat contractul de execuţie a lucrărilor este societatea austriacă "Vamed", iar subcontractoare la nivel local este "Concivia" SA.