• autorităţile locale au inaugurat, vineri, corpul D, reabilitat, al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila • este vorba despre spitalul obstetrică-ginecologie Brăila (Maternitatea), al cărui reabilitare şi dotare a costat 26.120.000 lei, bani veniţi de la Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătăţii • primarul Marian Dragomir, preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac, fostul edil-şef Aurel Simionescu, senatorul Ion Rotaru, consilieri municipali şi judeţeni au făcut, vineri, turul spitalului, alături de managerul SJU, Mihail Iugulescu şi de medicii din Maternitate
Brăila se poate lăuda în sfârşit cu un spital reabilitat, adus la standarde considerate normale în orice stat european civilizat. Săli de operaţie moderne, săli de naştere, secţie de Neonatologie, de Anestezie - Terapie Intensivă, aparatură modernă, lift, holuri şi încăperi curate, mediu steril - cam aşa se prezintă, în linii mari, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie (Maternitatea), Corpul D al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila. Proiectul de reabilitare a clădirii a fost demarat în luna august 2010 şi s-a încheiat anul acesta, în luna iulie. Potrivit managerului SJU Brăila, Mihail Iugulescu, valoarea totală a investiţiei este de 26.120.000 lei şi a fost realizată cu bani veniţi de la Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.
Autorităţile locale, alături de Iugulescu şi medicii din Maternitate au realizat o vizită inaugurală, vineri, invitând totodată şi presa brăileană pentru a face un tur al clădirii. Pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, trebuie punctat că la întâlnire şi-au mai făcut apariţia: primarul municipiului, Marian Dragomir şi consilierul acestuia, Aurel Simionescu, senatorul PSD Ion Rotaru, dar şi mai mulţi dintre consilierii actuali judeţeni şi municipali, printre care şi vicepreşedintele CJ Ionel Epureanu, liberalul Vasile Cortez, PND-istul Cătălin Iordache, PSD-istul Mircea Florin şi, de la CLM, social-democrata Cristiana Voineag. “Ne bucurăm, astăzi, că o să vizităm şi o să inaugurăm acest proiect care s-a derulat pe perioada mai multor ani. Am vrut să vedem împreună cum ar trebui să arate un spital. Ăsta este modelul şi aşa ar trebui să arate şi celelalte corpuri ale Spitalului Judeţean Brăila. În curând, vom demara tot ce înseamnă proiect tehnic şi DALI pentru celelalte corpuri. Mi-aş dori să reuşim să inaugurăm şi celelalte investiţii pe care vrem să le facem. Mă bucur foarte mult că Maternitatea arată aşa cum arată şi sper şi am rugămintea către cadre şi către mămicile care vor veni aici, să păstreze ceea ce s-a investit. Până la urmă, ţine de noi toţi să avem condiţii bune”, a declarat Chiriac la inaugurare.
După tăierea panglicii a urmat o vizită la nivelul întregului spital, iar apoi o conferinţă de presă, susţinută de managerul SJU Brăila şi peşedintele CJ.
Iugulescu: “Etajul 5 se va reabilita pe banii CJ Brăila”
Managerul Spitalului Judeţean Brăila, Mihail Iugulescu, a prezentat în cadrul întâlnirii cu presa mai multe detalii despre modul în care a decurs reabilitarea clădirii. De asemenea, sursa citată a ţinut să puncteze că etajul 5 al spitalului nu a fost reabilitat în cadrul proiectului, însă a subliniat că acest lucru se va realiza, anul viitor, pe banii Consiliului Judeţean. “Proiectul a început înainte ca Maternitatea să fie parte a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. În acest moment este Pavilionul D al SJU. A pornit în 2010 - sfârşit de iulie început de august - şi s-a finalizat în iulie 2016. Proiectul a durat destul de mult. Primii doi ani s-a mişcat lent. Reabilitarea s-a făcut cu personalul medical şi sanitar în lucru şi cu maternitatea în funcţie, ceea ce a reprezentat un impediment, pentru că s-a lucrat pe principiul treimilor, creându-se circuite medicale de legătură. Pe măsură ce lucrările avansau, ne mutam în diferite corpuri de clădiri. Proiectul a costat 26.120.000 lei şi a fost finanţat de la Banca Mondială, prin unitatea de mangement a proiectelor de la Ministerul Sănătăţii. L-am recepţionat în iunie acest an, am mai avut 30 de zile pentru a remedia mici defecţiuni. La nivelul lunii iulie, s-au făcut ultimele plăţi şi s-a încheiat procesul verbal de recepţie a proiectului. Ne-am mai ocupat o lună de zile de igienizarea şi aducerea la standardele proiectului a unităţii de imagistică de la parterul acestui imobil, unde avem aparatele de radiografie şi unde am pus covor PVC şi tapet lavabil de tip medical. Şi mult discutatul etaj 5 al acestui proiect, unde am făcut igienizare ca să îl aducem în norme şi să îl putem folosi. Proiectul a vizat reabilitare pe lina obstetrică neonatologie, iar etajul 5, care era ginecologie, nu a intrat în eligibilitate. Dar el va fi finalizat printr-un DALI cu ajutorul Consiliului Judeţean Brăila. Îl vom demara la începutul anului viitor şi sperăm ca în parcursul unui an să finalizăm”, a explicat Iugulescu. Potrivit acestuia, renovarea clădirii a presupus şi dotarea cu sistem de ventilaţie modern, dar şi cu aparatură medicală pe măsură. Chiar şi aşa, managerul SJU susţine că încă mai există unele necesităţi în privinţa dotărilor ce ar trebui remediate, însă treptat.
Iugulescu: «Da, avem filtre»
Tot în cadrul conferinţei de presă, printre altele, Iugulescu a vorbit şi despre problema filtrelor activ biologice folosite pentru a steriliza apa cu care sunt spălaţi copiii prematuri. Managerul SJU Brăila a reiterat ideea că spitalul are filtre, însă acestea sunt extrem de scumpe şi se consumă foarte repede. “Da, avem filtre. Povestea filtrelor, dacă mă întrebaţi pe mine, este una, aşa, artificial creată. Am avut filtre şi avem tot timpul. Această unitate e dotată cu nişte spălătoare plasate în diverse locaţii, atât la primire, jos, cât şi în Anestezie - Terapie Intensivă a noilor născuţi, cât şi în Neonatologie. Vorbim despre o baterie din 3 filtre - unul de şase microni, altul de doi microni şi unul de un micron. Filtre care sunt legate în serie şi care de la un micron se consideră că sunt şi biologic active. Nu se poate vorbi despre «apă sterilă». Este o apă, putem spune, oligomicrobială. Deci este o apă care e filtrată bine şi care are foarte puţini microbi. Aceste spălătoare sunt o măsură extraordinară de precauţie. Ele sunt bune dar şi costisitoare ca mentenanţă şi cheltuieli de întreţinere. Vreau să vă spun că schimbarea întregului set de 50 de unităţi a câte 3 filtre fiecare înseamnă 700 de milioane lei vechi. Filtrele, firesc, se colmatează pentru că circulă apă prin ele. Dar funcţionează în momentul ăsta. Am achiziţionat primul set de 11 filtre. Am făcut o listă de priorităţi cu medicul coordonator al Pavilionului D şi am hotărât să le schimbăm la Neonatologie, Terapie Intensivă, adică marile urgenţe. Sunt în funcţiune şi urmează treptat să le achiziţionăm şi pe celelalte”, a punctat Iugulescu.
Reamintim că, la începutul lunii septembrie, o sesizare primită pe adresa redacţiei ne-a semnalat faptul că la Maternitate ar fi o criză în ceea ce priveşte filtrele activ biologice.