Mergi la conţinutul principal

Maternitatea, dată la gata!

Aşteptarea a luat sfârşit. Lucrările la Maternitate (pavilionul D al Spitalului Judeţean Brăila) au fost finalizate, clădirea fiind preluată de unitatea spitalicească spre folosinţă, potrivit răspunsului reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS) - autoritatea contractantă - la solicitarea redactorilor "Obiectiv-Vocea Brăilei".

Chiar zilele trecute, mai exact pe 11 ianuarie, procesul verbal de predare-primire a spaţiilor aferente Corpului D se afla la semnat de către conducerea spitalului, după cum susţine sursa citată. Cel mai probabil, recepţia la terminarea lucrărilor pentru Maternitate va avea loc în luna martie a acestui an, după cum estimează Ministerul Sănătăţii. Iniţial, termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a unităţii sanitare era martie 2015. Iată că, după un an întârziere, Brăila se poate mândri cu o maternitate modernă şi cu aparatură pe măsură.
Valoarea contractului de lucrări estimativă este de 27 milioane lei, însă preţul final va fi stabilit după aprobarea cantităţilor finale de către diriginţii de şantier. "Lucrările pentru acest obiectiv au început în data de 14 septembrie 2011 când s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Pe parcursul executării lucrărilor au apărut cheltuieli neprevăzute ca urmare a modificării soluţiilor tehnice solicitate de experţii BEI, beneficiar sau datorită modificării unor normative de proiectare şi executare a lucrărilor de construcţii şi instalaţii interioare aferente construcţiilor. Toate modificările au fost transpuse în dispoziţii de şantier elaborate de proiectantul general şi avizate de verificator de proiect", au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Reamintim că proiectul de reabilitare a Maternităţii aparţine Ministerului Sănătăţii, banii fiind luaţi de la Banca Mondială. Firma care a câştigat contractul de execuţie a lucrărilor este societatea austriacă "Vamed", iar subcontractoare la nivel local este "Concivia" SA. Încă de la început, de când clădirea a fost predată constructorului, în 2010, problemele nu au încetat să apară. În primul rând, etajul cinci al maternităţii nu a fost cuprins în proiectul de modernizare, pentru că nu se încadra în cerinţele Ministerului Sănătăţii, iar pentru ca nivelul să nu fie "Cenuşăreasa" pavilionului D, Consiliul Judeţean s-a oferit să suporte cheltuielile de reabilitare a acestuia. Apoi, lucrările au întârziat destul de mult. Iniţial, reprezentanţii "Concivia" au dat vina pe Ministerul Sănătăţii, care ar fi alocat fondurile abia la doi ani după semnarea contractului, dar şi pe "Proiect Bucureşti", firmă ce a venit cu un proiect greşit care a avut nevoie de revizuiri. Termenul final de finalizare a lucrărilor de reabilitare era martie 2015, însă la finele lui 2014, stadiul lucrărilor era de doar 35%. Ulterior, data limită a tot fost amânată ba pentru vara lui 2015, ba pentru toamna aceluiaşi an.
În luna iunie a anului trecut, reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au vizitat clădirea în care funcţionează Maternitatea. Încă de pe atunci, pereţii erau renovaţi şi tapetaţi (tapet antimicrobian), instalaţii sanitare, electrice şi audio înlocuite, linoleum nou antibacterian, fiecare pat prevăzut cu o consolă cu prize, cu gaze medicale, oxigen şi fiecare salon cu grup sanitar propriu. Doar mobilierul neschimbat de zeci de ani îţi mai aducea aminte de condiţiile din urmă cu câţiva ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro