Maternitatea brăileană, în stare de avarie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Maternitatea brăileană, în stare de avarie

* deşi sunt avarii frecvente, controlul efectuat săptămâna trecută în spital arată că nu sunt probleme din punct de vedere al siguranţei împotriva incendiilor * maternitatea a cerut de la DSP două avertizoare de fum * conducerea unităţii consideră că noul normativ de personal este făcut la limita inferioară, ceea ce face dificilă asigurarea turelor

O tragedie de felul celei întâmplate la Maternitatea Giuleşti s-ar putea întâmpla oricând şi în Spitalul de Obstetrică -Ginecologie Brăila, unde instalaţia electrică, precum şi celelalte reţele de utilităţi au o vechime de aproape 30 de ani. Acest fapt a fost confirmat chiar de către managerul spitalului brăilean, dr. Mioara Sălcudeanu, care a arătat că în permanenţă apar avarii la reţeaua electrică, proiectată şi dimensionată pentru consumuri mai reduse. Totuşi, controlul efectuat săptămâna trecută din dispoziţia conducerii unităţii sanitare a avut drept concluzie că instalaţia electrică este în parametri normali de funcţionare, iar aparatele de aer condiţionat sunt, de asemenea, corespunzătoare.

Instalaţie electrică veche de aproape 30 de ani

Maternitatea brăileană funcţionează într-o clădire construită în anul 1984, iar ultima reparaţie capitală datează din 2001. De-a lungul celor 26 de ani de funcţionare, spitalul s-a dotat permanent cu aparatură medicală şi echipamente de imagistică, dar şi cu aparate de aer condiţionat, care reprezintă tot atâţia consumatori de curent ce suprasolicită reţeaua de energie electrică. Aşa se face că cei 5 electricieni angajaţi ai maternităţii, care lucrează în ture, au tot timpul de reparat câte ceva. "Instalaţia electrică şi cea de apă, ca şi tot ce înseamnă utilităţi în spital sunt de acum 25 de ani. Spitalul a fost dat în funcţiune prin '85, când nu era un consum atât de mare de energie electrică, astfel încât reţeaua a fost proiectată la parametrii de atunci, în prezent consumul fiind mult mai mare. Tot timpul apar avarii, iar electricienii sunt în subsol, trebuie să lucreze la remedierea lor", a precizat dr. Mioara Sălcudeanu, managerul spitalului. De altfel, acest argument a fost arătat şi în timpul discuţiilor pe marginea noii organigrame, faptul că se impune păstrarea în schema de personal a numărului de electricieni, din cauza deselor avarii. În ceea ce priveşte montarea aparatelor de aer condiţionat, conducerea spitalului a luat decizia ca acestea să nu fie instalate la secţia de neonatologie şi prematuri. "Acum mă felicit pentru această decizie. În primul rând, aceste aparate vehiculează tot felul de germeni, iar în al doilea rând, curentul de aer rece nu ar face bine bebeluşilor, care sunt mai sensibili. Am hotărât să montăm pe hol un aparat de aer condiţionat de putere mare, astfel încât răcoarea să ajungă şi în secţie. În rest, avem aparate de aer condiţionat, pe holuri, în laboratoare, în sălile de operaţie, de pansamente", a precizat dr. Sălcudeanu.

Spitalul a cerut două detectoare de fum

Conducerea maternităţii brăilene a dispus, imediat după tragedia de la Giuleşti, unde 11 bebeluşi au fost arşi într-un incendiu, un control din punct de vedere al siguranţei instalaţiei electrice. Concluziile acestor verificări, prezentate de către directorul medical al unităţii, dr. Venera Ghecenco, sunt liniştitoare pentru pacientele spitalului. "Instalaţie electrică este bună, aparatele de aer condiţionat sunt corespunzătoare. Am înaintat o adresă către Direcţia de Sănătate Publică, prin care solicităm două detectoare de fum, pentru blocul operator, respectiv Terapie Intensivă", a declarat dr. Ghecenco. Directorul medical a mai adăugat că în spital există reţea de supraveghere video, precum şi sistem de închidere cu cartelă, prevăzut cu mecanism de deblocare în regim de urgenţă, de altfel maternitatea brăileană beneficiind în ultima perioadă de fonduri substanţiale pentru reabilitare şi dotare.

În toate unităţile sanitare de pe întreg teritoriul României, indiferent dacă sunt descentralizate sau nu, vor avea loc verificări referitoare la respectarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor. Recent, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat Ordinul comun cu Ministerul Administraţiei şi Internelor privind constituirea comisiilor mixte de control, alcătuite din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Acestea vor avea obligaţia să întocmească un raport complet asupra deficienţelor constatate în fiecare unitate sanitară, care vor fi remediate de urgenţă. Pe timpul controalelor de prevenire a incendiilor se urmăresc aspecte privind limitarea propagării unui eventual incendiu, asigurarea căilor de evacuare necesare şi în stare de utilizare, dotarea cu mijloace de intervenţie, organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, verificarea realizării şi exploatării instalaţiilor utilitare ale construcţiilor. Cseke Attila a dispus ca Ministerul Sănătăţii să demareze o amplă licitaţie de achiziţionare de avertizoare de fum care vor fi montate în toate unităţile sanitare.

Normativ făcut la limita inferioară

După ce accidentul de la maternitatea Giuleşti a scos în evidenţă lipsa personalului medical, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat că va propune Guvernului deblocarea câtorva mii de posturi din sistemul sanitar. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un act normativ care va interzice medicilor să lucreze concomitent în sistemul sanitar de stat şi în cel privat. În opinia managerului maternităţii brăilene, niciuna dintre aceste măsuri nu este de natură să ajute sistemul medical. Dr. Mioara Sălcudeanu a arătat că şi spitalul pe care-l conduce are dificultăţi în asigurarea turelor, din cauza personalului insuficient. "Normativul este făcut la limita inferioară. Practic, suntem în situaţie de avarie permanentă şi din punct de vedere al personalului, pentru că nu ne ajung oamenii să facem turele. Când ai un om pe etaj, pot apărea oricând nenorociri de felul celei de la Giuleşti. În spitalele de afară, la Terapie există un cadru sanitar la 2 paturi, la noi normativul este pentru 4-5 paturi. Chiar dacă se deblochează posturi, se va pune problema să angajez, dar cu ce bani? Este o problemă aruncată în curtea spitalului", a mai spus dr. Sălcudeanu. Managerul maternităţii consideră că situaţia va deveni dramatică dacă medicilor le va fi interzis să lucreze concomitent la stat şi la privat, majoritatea optând pentru cabinetele particulare, ceea ce va adânci lipsa de cadre medicale din spitale. "Aproape toţi medicii din Maternitate, mai puţin unul sau doi, au cabinete particulare. Mi-e teamă că vor pleca toţi în privat. Nu ştiu dacă ei vor prefera să rămână în sistemul public. După ce că sunt puţini medici, vor rămâne şi mai puţini. Nu găsesc că aceasta este cea mai bună soluţie. S-a încercat şi în Franţa şi s-a dovedit că nu a fost eficientă", a declarat dr. Mioara Sălcudeanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro