Ultimul termen vehiculat pentru terminarea lucrărilor de modernizare la Maternitatea Brăila este luna octombrie. Asta după ce în primăvară, constructorul trebuia să predea beneficiarului, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, clădirea refăcută. Luna trecută s-au împlinit cinci ani de la semnarea contractului şi tot atât timp de când amplasamentul a fost predat constructorului "Vamed", firma care a câştigat licitaţia.
"Ministerul Sănătăţii e autoritate contractantă, e titular de contract. Noi nu ştim parametrii contractuali. Atâta timp cât este finanţat, înseamnă că există un contract în forţă şi au şi un termen pe care noi nu-l cunoaştem. Noi am predat amplasamentul în august 2010. Această lucrare s-a desfăşurat în trei etape. Primele două etape s-au finalizat şi au fost predate ca spaţii medicale. Mai e de lucru puţin din parter şi demisol. Iar etapa a treia e aproape gata. Într-o lună zic eu că sunt gata lucrările", ne-a explicat Eugen Smochină, inginer delegat provizoriu cu atribuţii de şef serviciu tehnic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Etajul cinci, la acelaşi nivel de modernizare ca şi celelalte
După ce actualul contract va fi încheiat, vor urma discuţii cu Consiliul Judeţean pentru reabilitarea etajului cinci al clădirii, care nu a fost cuprins în acest proiect. Eligibile pentru proiectul cu bani de la Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială au fost doar secţiile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie. Din acest motiv, etajul cinci al Maternităţii, unde la vremea respectivă funcţiona secţia Ginecologie, a rămas pe dinafară. Ulterior, unitatea sanitară a fost reorganizată, iar la etajul cinci a început să funcţioneze secţia Obstretică-Ginecologie 2. Cu toate acestea, era prea târziu pentru a mai fi prins în proiect. Astfel, pentru a nu rămâne total pe dinafară, Spitalul Judeţean a cerut sprijinul Consiliului Judeţean pentru a-l moderniza. De-a lungul timpului, au existat promisiuni din partea autorităţii locale că se vor aloca bani renovării etajului cinci. "Noi am propus Consiliului Judeţean, printr-o adresă, să se facă lucrările la acelaşi grad de modernitate, adică covor PVC antimicrobian, tapet antimicrobian, detector de fum, de căldură, camere de supraveghere, control acces etc. Clădirea asta ar fi dezechilibrată, dacă nu se vor face aceste lucrări şi la etajul cinci. În cazul unui incendiu, de exemplu, până la etajul patru avem un sistem modern, iar etajul cinci este descoperit, adică nu există sistemele astea de siguranţă. Dezavantajos este şi faptul că medicii de la 5 îşi desfăşoară activitatea în condiţii grele faţă de ceilalţi din clădire", a adăugat inginerul Smochină.
Rămâne de văzut dacă se va merge cu aceiaşi constructori, pentru că legea permite lucrul ăsta. Asta este varianta agreată şi de conducerea Spitalului Judeţean. Dacă, totuşi, se va schimba constructorul, "va trebui să se achiziţioneze expertiză tehnică şi soluţie tehnică, de unde rezultă un DALI, adică Documentaţie de Autorizare a Lucrărilor de Intervenţie. E o clădire veche şi are nevoie de intervenţie. De aici, urmează procedurile de achiziţie, cu proiectare şi execuţie. Rezultă un proiect tehnic cu detalii de execuţie, plus consumuri specifice, apoi organizarea licitaţiei", ne-a declarat Eugen Smochină. Cu alte cuvinte, mult mai complicat şi de durată.
Reamintim că termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a Maternităţii era martie 2015. La finalul anului 2014, modernizarea era gata în proporţie de doar 35%. Ulterior, s-a spus că lucrările mai durează până în august, însă nici de această dată constructorul nu a predat cheile beneficiarului.
Suma totală contractată de Ministerul Sănătăţii de la Banca Mondială este de 19,6 milioane de lei, adică peste 4 milioane de euro. Firma care a câştigat contractul de execuţie a lucrărilor este societatea austriacă "Vamed".