Mergi la conţinutul principal

Matematicienii brăileni se pregătesc de olimpiadele naţionale

• şase elevi s-au calificat la Olimpiada Naţională de Matematică • alţi cinci elevi vor participa la “Olimpiada Satelor din Mediul Rural” • la Concursul Naţional de Matematică “Adolf Haimovici” judeţul nostru va fi reprezentat de opt elevi

 

Sute de elevi brăileni şi-au dorit să participe la Olimpiada Naţională de Matematică, însă doar şase dintre aceştia au reuşit. La competiţia ce se va desfăşura în perioada 20-26 aprilie, în judeţul Hunedoara, Brăila va fi reprezentată de trei elevi de gimnaziu şi de trei de liceu, cu toţii fiind nerăbdători să îşi demonstreze cunoştinţele.

Cel mai tânăr membru al lotului este David Constantin, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, îndrumat de prof. Gabriel Daniilescu. David a adunat premii la diverse concursuri de matematică, “Lumina Math”, “Gazeta matematică”, “10 pentru 10”, fiind doar câteva exemple. Engleza, informatica şi româna se mai numără printre materiile lui preferate iar în timpul liber face programare.

La clasa a VI-a s-a calificat Elena Gabriela Dragomir, elevă tot a Colegiului “Bălcescu”, pregătită de prof. Carmen Botea. Anul acesta ea a participat şi la judeţeana de fizică, iar anul trecut a luat premiul II la Concursul Naţional “Dan Barbilian”. De asemenea, ea a câştigat şi marele premiu la Concursul Judeţean “10 pentru 10”. În timpul liber îi place să lucreze pe calculator, să joace tenis şi să se uite la filme. Ba chiar are deja un job. Este verificator pentru un site de anime-uri, adică corectează subtitrările serialelor.

Continuăm prezentarea lotului cu Rareş Georgian Mihalcea, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”, îndrumat de prof. Victor Buzea. Rareş este un copil extrem de muncitor, reuşind anul acesta performanţa de a se califica la trei olimpiade naţionale: fizică, matematică şi geografie.

Urmează Bogdan Popa, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, prof. coordonator fiind Cătălin Stănică. Bogdan participă pentru a treia oară la naţionala de matematică. De asemenea, el a participat şi la judeţeana de fizică, precum şi la alte concursuri de profil (“Cristian S. Calude”, “Petru Moroşan”). Acesta ne-a spus că speră ca a treia oară să fie cu noroc şi să câştige o medalie.

Pentru a cincea oară la naţională, Andrada Badea, elevă în clasa a X-a la Colegiul “Bălcescu”, prof. Gabriel Daniilescu, a demonstrat de mai multe ori că poate face performanţă în acest domeniu. Are în palmares trei medalii de argint, cea mai recentă fiind câştigată anul trecut. Atunci a fost foarte aproape de aur şi s-a calificat la barajul pentru lotul lărgit. Pentru ea matematica este “regina ştiinţelor” şi îi place că fiecare olimpiadă este o nouă provocare.

O prezenţă constantă a devenit şi Irina Donescu, elevă în clasa a XI-a tot la Colegiul “Bălcescu”, coordonată de Carmen Botea. Şi pentru ea este a cincea naţională, anul trecut obţinând o medalie de bronz. Anul acesta a participat şi a obţinut premii la concursurile “Cristian S. Calude” şi,”Petru Moroşan”. Pentru ea, matematica este ca un sport, iar dacă ar fi să îl comparăm cu tenisul, olimpiada reprezintă grand-slam-ul.

 

Lotul pentru “Olimpiada Satelor din România”

 

Pe lângă lotul de matematică, cinci copii de la mai multe şcoli din judeţ s-au calificat la “Olimpiada Satelor din România”. Cea mai mică este Ana Lorena Zăvoianu, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială Chiscani, prof. îndrumător fiind Aneta Urse. A câştigat până acum mai multe premii în competiţii judeţene, cum ar fi premiu I “Stere Aurel” sau premiul I la “Delta”. Lorena face şi teatru, reuşind să obţină premiul “Cărăbuş” la Festivalul-concurs “Micii-mari actori”.

Urmează în lot Bianca Toader, elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială “Toma Tâmpeanu” Galbenu, îndrumată de prof. Simona Ganea. Ea s-a calificat anul acesta şi la Olimpiada “Universul cunoaşterii prin lectură”, destinată elevilor din mediul rural. Bianca face dansuri populare în cadrul ansamblului şcolii şi adoră să deseneze.

La clasa a VI-a va participa Sara Viviana Robitu, elevă la Şcoala Gimnazială Ciocile, prof. coord. Elisabeta Coman Sobaru. Este atrasă de matematică pentru că îi dezvoltă mintea şi a obţinut până acum distincţii la mai multe concursuri (“Dan Barbilian”, “Delta”). Îi place desenul şi fotografia, iar anul acesta va merge şi la “Universul cunoaşterii prin lectură”.

La clasa a VII-a va concura Cristian Paul Androne. Acesta învaţă la Liceul “Matei Basarab” Măxineni, fiind pregătit de prof. Nicolae Ţîru. El a participat la judeţene la mai multe discipline, iar anul acesta a câştigat premiul I la Concursul “Dan Barbilian”. La liceu vreau să continue să studieze matematica. În timpul liber îi place să joace fotbal.

Cea care încheie acest lot este Andreea Ramona Moglodan, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Surdila Găiseanca, îndrumată fiind de Liliana Ţacu. Ea a mai participat la concursuri de matematică, dar aceasta este prima ei calificare la o olimpiadă naţională. La liceu va merge pe profilul mate-info şi s-a gândit deja şi la facultate: ASE.

 

Lotul pentru Concursul Naţional “Adolf Haimovici”

 

Brăila are reprezentanţi şi la o altă competiţie importantă de matematică. Vorbim despre Concursul Naţional de Matematică Aplicată “Adolf Haimovici”, adresat elevilor de la profilul tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului, profilul real - specializarea ştiinţe ale naturii, precum şi celor de la profilul uman. Lotul brăilean pentru acest concurs este compus din opt elevi de liceu, la clasa a IX-a fiind calificat Andrei Dumitru. Acesta învaţă la Liceul de Arte şi este pregătit de prof. Valentin Damian.

La clasa a X-a vor merge două eleve: Ana Maria Crăciun - Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius”, prof. George Florin Şerban, şi Maria Ciochină - Colegiul  “Murgoci”, prof. Daniela Covaci. Ana Maria participă pentru al doilea an la acest concurs şi vrea să urmeze Facultatea de Matematică şi să devină profesor pe această specializare. Este voluntar la Crucea Roşie Brăila şi s-a calificat şi la Concursul de prim ajutor “Sanitarii Pricepuţi”. Maria studiază la profilul Ştiinţele Naturii şi participă pentru prima oară la acest concurs, competiţie unde speră să obţină un rezultat cât mai bun.

Tot doi elevi vor reprezenta Brăila şi la clasa a XI-a. Este vorba despre Marina Zafiu şi George Muşat, ambii de la “Murgoci”, prof. coord. fiind Alina Căprariu, respectiv Roxandra Murea. Marina s-a calificat şi la naţionala de sociologie. Aceasta ne-a spus că îi place să citească şi să fie mereu un om informat. Tot primul concurs este şi pentru George, acesta câştigând recent un premiu la Concursul Naţional “Tehnici Matematice”. Timpul liber şi-l dedică programării.

Continuăm cu elevii de la clasa a XII-a, aici fiind calificaţi Oana Condruz -

Liceul “D. P. Perpessicius”, prof. Mădălina Teodorescu; Andreea Cătălina Giuvelic - “Murgoci”, prof. Roxandra Murea şi Rodica Giot - Liceul Economic “Ion Ghica”, prof. Rodica Ciucă. Oana învaţă la profilul învăţător-educator, însă la facultate va alege ceva total diferit şi va susţine admiterea la Academia de Poliţie. Andreea participă pentru a doua oară la această competiţie, iar la facultate va opta între Matematică şi Inginerie Biotehnică. Tot pentru a doua oară participă şi Rodica, tânăra dorind să intre la Academia Forţelor Terestre. 

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro