Master Classes Mariana Nicolesco, un maraton liric | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Master Classes Mariana Nicolesco, un maraton liric

Ediţia din acest an a Cursurilor de Măiestrie Artistică desfăşurate cadrul Festivalului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", de la Brăila, s-a încheiat sâmbătă seara cu un adevărat maraton liric. Pe scena teatrului în care cândva debuta legendara soprană Hariclea Darclée, fiecare dintre participanţii la Master Classes a avut ocazia să se afirme în noua splendoare vocală dobândită sub îndrumarea Marianei Nicolesco, evoluţia lor fiind răsplătită cu îndelungi aplauze. Încununare a pasionantei aventuri lirice care a reunit la Brăila, de-a lungul săptămânii trecute, tinere talente din trei continente, concertul a încântat, ca de fiecare dată publicul brăilean dar şi telespectatorii. "Ne-am pregătit în această săptămână ca nişte atleţi hotărâţi să bată toate recordurile pe distanţe scurte, atât cât durează o arie, obţinând performanţe excepţionale. Iată-ne, însă, reuniţi acum, ca într-o adevărată probă olimpică de ştafetă a campionilor, în cadrul unui adevărat maraton în care tinere voci de excepţie se vor succeda pe această scenă oferindu-ne, unul după altul, momente de încântare, de bucurie, de entuziasm", a spus soprana Mariana Nicolesco în deschiderea Concertului Master Classes.

Cu acest prilej, în continuarea unei frumoase tradiţii, Mariana Nicolesco a onorat cariera unor remarcabile artiste. "Înainte de a ne angrena în această minunată probă de forţă, aş vrea să onorăm arta şi performanţele excepţionale ale unor artiste fără de care nici trecutul recent şi nici prezentul muzicii şi spectacoului de operă n-ar fi ceea ce sunt", a subliniat Mariana Nicolesco. Astfel, soprana Lucia Stănescu, care a fost contactată prin telefon la reşedinţa sa de la Livorno, în Italia, a primit Diploma de Onoare şi Medalia Darclée "pentru distinsa carieră şi pentru strălucirea performanţelor sale în repertoriul verist". La fel, soprana Magdalena Cononovici, venită anume de la Strasbourg, a fost distinsă cu Diploma de Onoare şi Medalia Darclée "pentru memorabilele sale interpretări ale marilor roluri dramatice, de la Mozart la Puccini şi de la Verdi la Wagner".

Vineri a avut loc un recital al tinerilor participanţi, dedicat muzicii lui Liszt şi creaţiei lui Mahler. Recitalul a fost precedat de expunerea lui Stephan Poen, doctor în foniatrie şi în muzicologie, pe tema Mariana Nicolesco în universul lui Franz Liszt la aniversarea a 200 de ani de la naşterea acestuia şi al lui Gustav Mahler la 100 de ani de la trecerea sa în eternitate. Evenimentul se înscrie într-o serie de riguroase analize tehnice şi stilistice, începute acum câţiva ani, prin care dificultăţile şi subtilităţile de interpretare sunt identificate şi analizate, permiţând tinerelor voci să înţeleagă în ce mod un obstacol aparent insurmontabil poate fi metamorfozat într-o virtute artistică.

"De la începutul acestei săptămâni, dimineţile şi după amiezele, uneori până seara târziu, compania noastră lirică, formată din tineri artişti din România, din Republica Moldova, din Spania şi Armenia, din Ucraina, din Statele Unite, din Rusia şi din China, împreună cu maeştrii acompaniatori şi cu mine am avut privilegiul de a trăi momente exaltante datorate marii muzici, bucuriei pe care ne-o aduce arta cântului şi împlinirii pe care o constituie pentru fiecare dintre noi faptul de a ne autodepăşi, de-a fi învăţat să ne apropiem tot mai mult de adevărul artei, însuşindu-ne unele dintre secretele misterioase şi imuabile ale marilor tradiţii", a spus Mariana Nicolesco în cuvântul de deschidere al manifestării de vineri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro