Mergi la conţinutul principal

Maslenița - cea mai mare manifestare stradală a lipovenilor

• vineri, 15 martie, rușii lipoveni sărbătoresc „Maslenița”, sărbătoare dedicată Săptămânii brânzei - Lăsatul secului pentru credincioșii Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi • la sărbătoarea rușilor lipoveni participă ansambluri din toată țara, ba chiar și din Spania 

 

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Brăila îi invită pe creștinii Bisericii de Rit Vechi și pe toți care vor să le fie alături la „Maslenița”, cea mai mare și așteptată manifestare stradală din an, dedicată Săptămânii brânzei/ Lăsatul secului la creștinii ortodocși de rit vechi. Evenimentul are loc vineri, 15 martie, de la ora 16.00, la sediul CRL Brăila, din cartierul Pisc, și va continua, o oră mai târziu, cu cina festivă organizată la Ballroom Regal Events, cu tradiții, muzică, preparate culinare și bună dispoziție. La eveniment, își vor da concursul: Ansamblul „Tihii Dunai” (Brăila), Ansamblul „Juravca” (Amorebieta, Spania), Ansamblul „Sakalinskie biserî” (Lipoveni, jud. Suceava), Ansamblul „Dunaiskie rozî” (Brăila), Paula Amelian (Carcaliu, jud. Tulcea), Valentina Șevval/ Katiușa Design (Jurilovca, jud. Tulcea) și Adrian Radu, din Brăila.

Masleniţa este, totodată, sărbătoarea prin care rușii lipoveni de pretutindeni celebrează venirea primăverii și se delectează cu bucate și prăjituri tradiționale. Denumită și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, Maslenița (denumire  de origine slavă) are loc în ultima săptămână de dinaintea intrării în Postul Paştelui. Masleniţa adună laolaltă fetele şi femeile, îmbrăcate în costume tradiţionale, care ţin în mână câte o batistă (kasinka) şi merg pe străzi, dansând și cântând cântece specifice acestui obicei străvechi, asemeni colindelor româneşti.

În perioada comunismului, în cele mai multe comunități lipovenești din România, Masleniţa nu s-a mai sărbătorit public, dar după anul 1990 acest obicei a fost revigorat în majoritatea localităţilor cu populaţie ruso-lipovenească. Cu o săptămână înainte de intrarea în post, de luni până vineri, lipovenii se strâng cu mic cu mare și se distrează, pentru că Săptămâna Albă este una a „petrecerii”.

După această perioadă, vin săptămânile de smerenie ale Postului Mare, în care veselia şi dansul sunt interzise.

„La Brăila, Maslenița începe din stradă, așa cum era pe vremea bunilor și străbunilor noștri. Pe 15 martie, la ora 16.00, vă așteptăm pe toți la marea petrecere stradală, plină de culoare și veselie! Oaspeții noștri vă vor încânta cu repertoriul lor și cu costumele tradiționale colorate. Veniți cu copii, bunici și nepoți, să ne bucurăm împreună!”, este îndemnul lansat de reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro