Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Mascariciul" cu Horatiu Malaele si Nicolae Urs - cel mai bun spectacol din festivalul de teatru

In timpul festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila", desfasurat in perioada 9 - 17 septembrie, Consiliul Local al Tinerilor a realizat un sondaj pentru a alcatui un top cu cele mai apreciate spectacole de catre public. La sala Mare, pe primul loc s-a situat spectacolul "Mascariciul" cu Horatiu Malaele si Nicolae Urs, pe locul doi s-a situat "Visul unei nopti de vara" de Shakespeare, directia de scena fiind semnata de Victor Ioan Frunza, iar pe locul III s-a situat un alt spectacol din creatia lui Shakespeare, "Romeo si Julieta", prezentat de Teatrul national "Marin Sorescu" din Craiova. La sala Studio, cel mai bun spectacol a fost considerat cel al trupei Aualeu Teatru de Garaj si Curte, "Umbrele pentru lacrimi", pe locul doi in preferintele publicului s-a situat "Totul despre femei" al Teatrului de stat din Klaipeda-Lituania, iar pe locul III a fost piesa "Sint din Albania" prezentata de Teatrul Laborator X05 din Tirana - Albania. La categoria recitaluri, cel mai bun a fost considerat al Adei Milea din "Quijote", a urmat recitalul sustinut de Ion Carmitru si Johnny Raducanu si apoi recitalul Adrianei Trandafir din "Pasarea maiastra".
La festival au participat peste 6.000 de spectatori si s-au strins din bilete 300 de milioane de lei. Bugetul evenimentului fost de aproximativ 2 miliarde de lei. Au fost prezentate 30 de spectacole, in patru spatii, de catre teatre din: Polonia, Lituania, Albania, Grecia, Turcia, Bulgaria, provincia Kosovo. Din Romania au fost prezente trupele teatrelor: Bulandra, Comedie, Odeon, Nottara din Bucuresti, Teatrele Nationale din Constanta,Tirgu Mures, Craiova,Teatrul German din Timisoara, precum si teatrele municipale din Galati, Rimnicu Vilcea, Ploiesti. Au fost de asemenea prezente trupe independente precum Green Hours - Bucuresti , Aualeu Teatru de Garaj si Curte - Timisoara, Teater Hosentreger Orchestra - Timisoara, Teatrul Rondo - Polonia.
Pe linga spectacole s-au desfasurat si alte manifestari culturale precum lansari de carti, vizionari de filme documentare si conferinte precum cea despre dramaturgia tarilor din Balcani sustinuta de Dominique Dolmieu de la Maison Occident-Orient din Paris. Au participat la aceste actiuni si alte institutii de cultura brailene: Muzeul Brailei, Directia pentru Cultura, Centrul de Creatie, Biblioteca Judeteana, Scoala Populara de Arta, Centrul Cultural pentru Tineret. In cadrul proiectului "Terapia prin teatru", derulat de Teatrul "Maria Filotti" si finantat cu fonduri europene, s-a realizat o actiune la Complexul de servicii pentru Copiii cu Dizabilitati "Pescarusul" in colaborare cu Cliniclown Bucuresti.
Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Local Municipal Braila, Primaria Municipiului Braila, Teatrul "Maria Filotti" cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, Uniter si Administratia Fondului Cultural National.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii