* dacă în urmă cu doi ani, spitalele erau pline de pacienţi cu gripă, infecţii respiratorii şi pneumonii, anul trecut, adică în sezonul 2020-2021, cea mai bună veste a epidemiologilor, poate singura, a fost lipsa totală a cazurilor de gripă * specialiştii în sănătate publică spun că asta se datorează, în primul rând, respectării măsurilor de protecţie împotriva transmiterii SARS-Cov-2, în special portului măştii sanitare * factori importanţi au fost însă şi închiderea şcolilor şi vaccinarea populaţiei, după cum ne asigură specialiştii în sănătate publică
Judeţul Brăila nu a mai înregistrat niciun caz de gripă în pandemie. Specialiştii în sănătate publică spun că asta se datorează, în primul rând, portului măştii sanitare, dar şi celorlalte măsuri de protecţie împotriva transmiterii SARS-Cov-2, care ajută totodată şi la prevenirea infecţiilor respiratorii şi pneumoniilor. Astfel, dacă în urmă cu aproximativ doi ani de zile, medicii din Brăila se confruntau, în sezonul rece, cu valuri uriaşe de gripă, când zeci, chiar sute de pacienţi erau în atenţia medicilor de familie, iar unii chiar a medicilor specialişti, din cauza unor infecţii respiratorii severe care au impus spitalizarea, iată că în sezonul 2020 - 2021, în Brăila nu a mai fost înregistrat niciun caz de gripă. ”Au fost, într-adevăr, şi şcolile închise, dar şi purtatul măştii a însemnat practic o rupere a lanţului de transmitere inclusiv şi pentru virusul gripal, care, la rândul lui, avea complicaţii majore. În mod cert, masca ne protejează şi de virusul gripal, nu doar de Covid-19, dar nu trebuie să ne bazăm doar pe mască ”, a declarat Gabriel Ciochină, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Concret, potrivit datelor din evidenţa DSP Brăila, în sezonul 2017-2018 nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. În sezonul următor, respectiv în perioada 2018-2019 au fost în evidenţa medicilor 151 de cazuri de gripă cu 54 de internări şi în sezonul 2019-2020 au fost semnalate medicilor 249 de cazuri, din care 39 au fost spitalizate din cauza complicaţiilor. Specialiştii în sănătate publică fac însă precizarea că la Brăila a fost vorba doar despre cazuri de gripă clinică şi nu confirmate în laborator.
De asemenea, mai spune conducerea DSP Brăila, un factor important care a împiedicat transmiterea virusului gripal a fost vaccinarea populaţiei, care a continuat în cabinetele medicilor de familie. La rândul lor, aceştia atrag atenţia că este necesar ca vaccinarea antigripală să continue şi în această perioadă de pandemie, mai ales că a fost extinsă vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populaţie. Totodată, conducerea DSP Brăila reaminteşte brăilenilor că pe lângă măsurile de protecţie pe care trebuie să le respectăm în această perioadă, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă şi recomandă celor care doresc vaccinul să îl solicite gratuit medicilor de familie.
În stocul DSP Brăila mai sunt, în acest moment, 610 doze de vaccin antigripal şi alte 890 de doze se găsesc la medicii de familie din Brăila.