Mergi la conţinutul principal

Masa de Paşte tradiţională, între moft şi lux: de la 500 până la 1.000 de lei

Fie că preferaţi să rămâneţi acasă, să petreceţi Învierea în familie şi să fiţi chiar voi aceia care pun belşugul pe masă, fie că plecaţi în afara oraşului şi-i lăsaţi pe alţii să se ocupe de masa de Paşte, tot trebuie să vă pregătiţi cu ceva bănuţi.
În eventualitatea în care vreţi să fiţi chiar voi gospodinele în povestea asta, înarmaţi-vă cu răbdare, sacoşe şi sacoşele şi luaţi drumul pieţei. Carnea de miel în viu costă între 15 şi 20 de lei. La piaţă, tranşată, ajunge de la 23 la 25 lei/ kilogram. Kilogramul de organe pentru drob costă 18 lei, iar pulpa pentru friptură între 25 şi 29 de lei la supermarket.
Ideal e să luaţi un miel întreg, nu de alta, dar îi verificaţi şi copitele, şi dentiţia astfel încât să vă asiguraţi că e ceea ce vă doreaţi.
Carnea pentru sarmale, vită amestecată cu porc, costă între 15 şi 18 lei kilogramul. "Se poartă" sarmalele cu foi de viţă, iar o legătură cu 20 de frunze ajunge la 2 lei. În Piaţa Halelor, tot pentru drob, verdeaţa, ceapa, usturoiul, mărarul şi pătrunjelul ajung de la 1 la 2 lei legătura.
La casele "cu ştaif" se poartă borşul din cap de miel şi intestine, înţesat cu ceapă verde, lobodă, leuştean şi alte asemenea, motiv pentru care nu strică să puneţi în paporniţă şi câteva legături din acestea, pe care le găsiţi cu 1, 2 lei. Borşul de miel poate fi înlocuit bine-merci cu ciorbă de burtă: 20 de lei e kilogramul de burtă proaspătă, iar oasele cu măduvă ajung la numai 3,5 lei kilogramul.
Cum ciorba, drobul, friptura şi ouăle roşii nu pot fi urmate decât de un desert generos - cozonac şi pască, am consultat piaţa şi iată ce-am aflat: 10-15 lei kilogramul de cozonac cu nucă, rahat sau/ şi stafide. Bineînţeles că niciun cozonac nu se compară cu acela făcut în casă, dar costul e pe măsură: 20- 25 de lei ingredientele pentru unul. Cum masa nu poate fi completă fără un vin roşu sau o altă licoare din aceeaşi familie, iată şi câteva preţuri: 18- 20 de lei litrul de vin regal, numai bun de stropit mielul din cuptor. Aşadar: spor la treabă!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro