Pentru că nu mai au timp de gătit, multe gospodine din Brăila reinventează conceptul de masă în familie pentru sărbătorile de iarnă şi încarcă masa de Crăciun cu bunătăţi de la restaurante sau de la firmele de catering, doar cu un simplu telefon. Dacă în anii trecuţi, doar prăjiturile erau lăsate de brăilence pe seama cofetarilor, acum, tot mai multe femei apelează la firmele de catering şi pentru bucatele tradiţionalele din carne de porc care se aşează pe masa de Crăciun sau de Revelion. De la tradiţionalul meniu cu sărmăluţe, tobă sau piftie, până la cele mai exotice mâncăruri, restaurantele şi firmele de catering din Brăila s-au gândit deja la toate. Bani să fie. "Restaurantul nostru oferă şi servicii de catering pentru că am înţeles nevoia oamenilor de a sta uneori departe de bucătărie. Noi deja am primit câteva comenzi prin catering pentru masa de Crăciun. Clienţii noştri au optat pentru preparate reci, un aperitiv compus din din ruladă de pui, ruladă de brânză cu ciuperci, frigărui cu legume, bulgăraşi cu brânză şi stafide, coşuleţe cu salată boef, bărcuţe cu piftie", a explicat Vali Copae, bucătarul unui restaurant din Brăila.
Preţul unei astfel de mese pleacă de la 70 de lei. Tariful creşte în funcţie de numărul de invitaţi şi se poate şi negocia. Singura condiţie este să sunaţi din timp, pentru a comanda produsele dorite, astfel încât acestea să vă ajungă acasă cel mai târziu în Ajun de Crăciun. Pentru cei care vor să iasă totuşi din casă şi preferă o gustare mai uşoară şi sofisticată în acelaşi timp, unele restaurante oferă şi platouri cu brânzeturi fine, peşte sau fructe de mare. "Noi pentru seara de Crăciun avem deja toate mesele rezervate. Am optat pentru un meniu tradiţional de 89 de lei, iar pentru seara de Revelion am pregătit un meniu mai sofisticat, cu şalău parizian şi multe alte surprize", a spus Petruş Turcu, angajatul unui restaurant poziţionat în zona centrală a oraşului.
"Clienţii vor cozonaci preparaţi cu ingrediente naturale!"
La desert, restaurantele şi firmele de catering pregătesc chec sau plăcintă cu mere sau brânză. Pentru cei mai pretenţioşi sunt disponibile şi prăjituri şi torturi personalizate, dar pentru că nu-şi permit să dea chix, patronii de localuri apelează, la rândul lor, la serviciile maeştrilor cofetari. "Sărbătorile acestea de Crăciun vin cu o multitudine de comenzi. Clienţii noştri doresc atât cozonaci, cât şi torturi şi prăjituri tradiţionale. La cozonaci chiar avem comenzi în care oamenii ne roagă să folosim doar ingrediente naturale. Bineînţeles că noi le respectăm orice dorinţă. Câteva comenzi sunt pentru torturi personalizate de Crăciun, cu reni, glubuleţe, steluţe, Moş Crăciun şi săniuţe", a precizat Octavian Bănică, administratorul unei cofetării din Brăila.
Brăilencele ocupate recunosc că bucătăria este un coşmar de sărbători şi că apelează negreşit la firmele de catering şi la restaurante. "De Crăciun prefer să iau cina la un restaurant, deoarece în timpul anului presupun că gătesc destul. Deşi este mai costisitor, merităm şi noi, nu? O dată în an este Crăciunul", consideră Oana P.
Unele gospodine rămân însă fidele şorţului de acasă, convinse că gustul mâncării lor este cel mai bun. "De Crăciun o să pregătesc toate preparatele tradiţionale româneşti, pe care o să le facem în casă, pentru că gustul de acasă este cel mai bun. Sărmăluţe, piftie, salată de boef. O să comand, totuşi, nişte cozonaci la o cofetărie, că nu mai am timp şi de ei", a spus Nicoleta D.
În ceea ce priveşte costurile unei mese pregătite acasă, brăilencele pe care le-am întâlnit la cumpărături prin supermarket-uri ne-au mărturisit că şi-au propus să cheltuiască între 100 şi 400 de lei, în funcţie de ce produse mai folosesc şi din gospodăria proprie sau a părinţilor din mediul rural, precum şi de numărul invitaţilor.
Cu cadourile, este o altă poveste, cu un alt buget...