* potrivit InfoCons, la aceștia se adaugă 31 de grame sare, 81 grame zahăr * cele mai multe E-uri sunt în brânza topită, șunca de Praga, Bacon, parizer de pasăre, parizer de porc, cabanos, ketchup, muștar și maioneză
Crăciunul a sosit cu pași repezi. Ne adunăm cu toții la masă, alături de familie, prieteni și colegi; știm, însă, câți aditivi alimentari (E-uri), câtă sare și cât zahăr consumăm la masa de Crăciun?
Potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons, la o astfel de masă cu de toate putem ajunge și la 169 de E-uri (aditivi alimentari), la care se adaugă 31grame sare (de șase ori mai mult decât recomandă pentru consumul zilnic Organizația Mondială a Sănătății!) și 81grame zahăr (de trei ori mai mult decât recomandarea OMS).
„Ne place să așezăm pe platou aperitive care sunt foarte apreciate, fiindcă deschid ospățul. Printre acestea, brânză topită, șuncă de Praga, Bacon, parizer de pasăre, parizer de porc și cabanos. Un sos de ketchup, muștar sau maioneză ține ritmul cu antreul servit sau cu felul doi de mâncare. Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată, unt și margarină, iar înghețata așteaptă să fie chemată atunci când „se încinge atmosfera”. După atâta mâncare, dacă simțim că ne moleșim, apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai sau ne delectăm cu o bere cu fructe, iar pentru copii, șampanie cu suc de fructe. La finalul mesei de Crăciun, consumăm gumă de mestecat”, precizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Toate acestea, însă, sunt pline de E-uri, sare sau zahăr.
Potrivit studiului InfoCons, la o masă obișnuită de Crăciun consumăm aproape 170 de aditivi alimentari, peste 30 de grame de sare și peste 80 de grame de zahăr. Cele mai des întâlnite E-uri din alimentele menționate mai sus sunt: E300, E330, E412, E440, E451 și E120.