"A intrat de doua ori in coma. A doua oara, dupa resuscitare, o asistenta a iesit si mi-a spus: "A murit! Am vrut sa-l intubam, dar n-am mai facut-o!""
Pe 1 ianuarie dimineata, cind subcomisarul Serban a avut accidentul rutier, la fata locului au ajuns, mai intii, agentii de la postul din apropiere, apoi cms. Fanel Arama, adjunct al sefului Politiei, si un echipaj de la Circulatie. Agentul sef Dobrica Mocanu, de la Politia Rutiera, care-l cunostea pe subcomisar de mai bine de 10 ani, s-a oferit sa-l insoteasca pe acesta in ambulanta, pina la spital. Marturia acestuia, aflata in contradictie cu spusele medicului din salvare, este de-a dreptul socanta: "Cind am ajuns eu, ii pusesera un guler cervical. Erau doua tinere si soferul in ambulanta. Nu stiu daca era vreuna medic, nu-mi amintesc sa se fi prezentat. I s-a acordat primul ajutor. I s-a pus o perfuzie la mina dreapta. Eu i-am sustinut mina. La mina stinga, unde avea fractura de humerus, i s-au pus atele. Avea o leziune si la buza inferioara, in partea stinga si una la genunchiul sting. Spunea ca-l doare umarul. Atit. Costel Serban era constient. Am vorbit cu el. Insa, la un moment dat, pe drum, nu ma mai cunostea. Nu, nu i s-a pus oxigen. Nu i s-a pus masca de oxigen pe fata, deloc! Garantat! Am stat permanent la capul lui. Repet: nu i-au dat oxigen, nici in ambulanta, nici la spitale. Ne-am dus la Judetean, la Urgenta, dar acolo ne-au zis ca n-au ortoped. Nu s-au prea uitat la el, ca sa vada daca are leziuni interne, sau sa-l intubeze, sau sa-i dea oxigen, ne-au trimis la ortoped, la Spitalul 3. Acolo, ne-au trimis sa-i puna bratul in gips, dar a cazut in inconstienta. A intrat intr-un fel de coma, l-au zgiltiit, asa, cu miinile, si-a revenit, au zis sa-l trimita la Galati, dupa care el a intrat iar in coma. Eu nu ma pricep, dar va pot spune ca, in 22 de ani de Politie Rutiera, am vazut multe accidente, multe victime. Cind a intrat din nou in coma, l-au luat cu tot cu targa si l-au bagat la UPU, pe stinga, acolo, cum intri in spital, si-au pus electrosocurile pe el. Repet, a intrat de doua ori in coma. A doua oara, dupa resuscitare, o asistenta a iesit si mi-a spus: "A murit! Am vrut sa-l intubam, dar n-am mai facut-o!". Nici eu n-am vazut, pina atunci, sa-l fi intubat, dar eu n-am voie sa intervin ca nu ma pricep, am zis ca daca e pe mina lor, stiu ei ce fac, trebuie sa-si faca treaba. Nu, nu i s-a dat oxigen, nici in ambulanta, nici la spitale, va spun asta cu mina pe inima, ca doar am fost acolo si-am vazut cu ochii mei".
Conform concluziilor provizorii ale medicului legist, subcomisarul avea si leziuni interne, nu majore, dar care se pare ca i-au provocat coma, insa, in acest caz, "examinarea medicala a fost superficiala si atitudinea terapeutica insuficienta", asa incit subcomisarul s-a inecat cu continut gastric, in timpul resuscitarii - rezulta din raportul medico-legal preliminar.
Punctul de vedere al Ambulantei: "Pacientul a avut si leziuni chirurgicale inaparente"/ "S-a efectuat oxigenoterapie cu aparatul din dotarea ambulantei"
Desi in preziua aparitiei primului articol, reporterii nostri au incercat in trei rinduri sa consemneze si punctul de vedere al celor de la Salvare, insa nu au gasit nici un reprezentant al institutiei, care sa vorbeasca, ieri, dr. Viorica Uscatu, purtator de cuvint al Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Braila, care a si fost de garda la acea ora, intervenind in cazul subcomisarului Serban, ne-a relatat cum s-au derulat faptele: "La ora 7.05 din 01 ianuarie 2006 a fost primit la dispeceratul SAJ un apel de pe telefon mobil de la un barbat (alt nume decit comisar Arama), despre un accident rutier cu o singura victima, aproape de Valea Cinepii. La accident s-a deplasat echipajul medicalizat format din dr. Uscatu Viorica (semnatara acestui punct de vedere -n.r.) asistenta medicala si ambulantier, cu ambulanta antisoc, complet utilata, conform regulilor de trimitere la orice accident rutier (comisar Arama ne defaimeaza nemeritat afirmind ca ambulanta nu avea dotari deosebite). Am ajuns la locul accidentului in 15 minute, am gasit un autoturism Cielo impactat cu fata intr-un copac. Soferul, singur in masina, era constient, dar agitat, incarcerat pe scaunul sau, intre volan, bord si spatarul scaunului. De fata mai erau citiva politisti (nu am avut timp si nici o intentie de a-i intreba cum se numesc si ce functie au), care mi-au comunicat ca au chemat si masina de descarcerare de la Pompieri.
De asemenea, la fata locului ajunsese si un alt echipaj de ambulanta semimedicalizata, care se deplasa de la Braila la Victoria la o alta solicitare, si plecase cu circa 20 minute inaintea apelului nostru. Asistenta respectiva ii pusese deja pacientului atela-colier cervicala (conform protocolului de politraumatism) si reusise sa-i instaleze o linie venoasa chiar in masina avariata, asteptind echipajul nostru. Cu ajutorul nemijlocit al politistilor, al ambulantierului si al unor trecatori, in circa 15 minute dupa ce-am ajuns la caz am reusit degajarea victimei din masina, chiar in momentul cind sosea si masina descarcerarii. Am asezat pacientul (precizez ca era constient si cooperant) pe targa-lopata, aparat special aflat in dotarea ambulantelor antisoc, iar in ambulanta am procedat la evaluarea primara, dupa protocolul uzual: - starea de constienta - pastrata - scala Glasgow # 14; precizez ca un pacient constient nu poate fi intubat decit daca se induce medicamentos anestezie generala; indicatia de intubare este la scala Glasgow#7
- pacientul avea dureri toracice prin impact, iar la membrul superior sting am constatat o fractura cu mare deplasare de humerus, os al bratului (nu de omoplat cum afirma cms. Arama - acela este un os al centurii scapulare); - s-au constatat 2 plagi - una transfixianta si singerinda la obrazul sting si una superficiala la genunchiul sting.
Am instalat impreuna cu asistenta o linie de perfuzie intravenoasa pe o vena mai stabila decit prima si o atela vacuum la bratul fracturat. Pe tot parcursul transportului am fost insotiti si de unul dintre colegii pacientului. In perfuzie s-au introdus toate substantele necesare in aceste situatii si aflate in dotarea truselor de urgenta (antialergice forte, vasoconstrictoare, antiinflamatorii, antiedematoase cerebrale, solutii de umplere volemica), de asemenea s-a efectuat oxigenoterapie cu aparatul din dotarea ambulantei (mentiune efectuata dupa intrebarea expresa a reporterului nostru - n.r.) si toaleta si pansamentul provizoriu al plagilor. Tot drumul pina la Spitalul Judetean corp A (sos. Buzaului) am vorbit cu pacientul, atit noi, cit si colegul sau, incercind mereu sa-i explicam situatia si sa-l linistim pe cit posibil. La camera de primiri urgente a Spitalului Judetean corp A (Spitalul Judetean - n.r.) am ajuns cu pacientul in viata, constient. A fost consultat de catre medicii urgentist si chirurg de garda, care au decis transferul la Spitalul Judetean corp B (Hipodrom) - ortopedie, pentru ca la primul spital nu aveau medic ortoped de garda. La camera de garda Chirurgie-Ortopedie a Spitalului Judetean corp B, dupa consultatia medicului ortoped (dr. Armand Cristea - n.r.), s-a procedat la aplicarea unei atele gipsate la bratul fracturat si s-a initiat sutura plagii de la obrazul sting. In timpul suturii pacientul a intrat brusc in stop cardiorespirator, a fost introdus imediat la UPU (unitatea de primiri urgente), nu in ambulanta pentru transport la Spitalul Judetean Galati. Manevrele de resuscitare au fost efectuate de catre medicul anestezist , urgentist si chirurg de garda, timp de circa 40 minute, conform protocolului in vigoare, dar cu rezultat negativ, din pacate.
In concluzie, dupa cele prezentate, as dori sa disculp Ambulanta fata de acuzatiile aduse "la gramada", deoarece autosanitara trimisa a fost una dintre cele complet dotate (nu una "fara nici o dotare"), iar echipajul trimis era format din medic si asistent cu pregatire corespunzatoare (nu "doua tinere"), si a muncit cu constiinciozitate si profesionalism la acest caz nefericit, reusind sa aduca pacientul in viata la cele doua spitale. Toate manevrele si medicamentele sau materialele folosite au fost mentionate in fisa de solicitare a ambulantei (nu se poate spune ca "ambulanta nu i-a facut nimic").
Sa nu uitam, totusi, ca a fost vorba de un accident de circulatie grav, pacientul a avut si leziuni chirurgicale inaparente (leziuni care nu au fost depistate la primul spital -n.r.), care in nici un caz nu puteau fi decit suspicionate si sustinute paleativ de catre echipajul ambulantei. (...) Nu cred ca este corecta exprimarea unor pareri cu titlu de adevar-verdict valabil din partea d-lui cms. Arama, persoana din afara specialitatii, care si-a permis sa spuna ca ambulanta sosita nu avea dotare corespunzatoare, tub de oxigen, ca echipajul nu a facut nimic pentru pacient, ca au venit "doua tinere" despre care domnia sa nu crede ca era vreuna medic, ba chiar a emis si diagnostice ale pacientului (diagnosticele au fost date de specialisti, nu de cms. Arama -n.r.). Nu merita nici pacientul, nici familia sa indoliata, dar nici echipajul Ambulantei asemenea "palme" si improscari cu noroi departe de adevar".
Ancheta capata accente grave
Ieri, conform declaratiei formulate de catre magistrat Fanel Mihalcea, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, cazul mortii subcomisarului Costel Serban a fost inregistrat, oficial, la procuratura: "Am dat, astazi, numar unic de inregistrare dosarului, nr. 71/P/2006. Cercetam penal atit imprejurarile in care s-a produs accidentul, dar mai ales imprejurarile mortii subcomisarului Costel Serban. Cercetam persoanele implicate si care s-ar putea face vinovate de culpa medicala".
Reamintim ca, in acest caz, si Colegiul Medicilor a deschis o cercetare, iar Politia stringe, abitir, probe care sa duca la elucidarea mortii sefului celui mai mare departament din cadrul Inspectoratului: Ordinea Publica.