Mergi la conţinutul principal

Martor-cheie in scandalul de la Palatul de Justitie, judecat pentru marturie mincinoasa

Principal martor al acuzarii in procesul incaierarii de la Palatul de Justitie, din decembrie 2006, Nicusor Rosu, un barbat de 44 de ani, din satul Mihail Kogalniceanu, a fost pus sub acuzatie si dat pe mina instantei de judecata, pentru marturie mincinoasa. In timpul anchetei desfasurate de politie si parchet, intr-o prima faza, Rosu a declarat ca, in ziua de 15 decembrie 2006 se afla la tribunal pentru ca avea un proces cind, la un moment dat, in sala de judecata a intrat un grup de tineri care aveau in miini "sabii si cutite". Acestia s-au luat la bataie cu un alt grup de tineri, fapt pentru care "toate persoanele aflate in sala de judecata s-au speriat si au intrat in panica, provocind agitatie". Nicusor Rosu a mai declarat initial ca presedintele completului de judecata a fost nevoit sa intrerupa sedinta, aceasta reluindu-se "mult mai tirziu". Totodata, el a spus ca a fost de fata cind o persoana a fost injunghiata, ca in scandalul produs s-au aruncat scrumierele de pe holul Palatului de Justitie si ca unul dintre geamurile institutiei a fost spart cu o piatra.
La procesul care a urmat, Rosu a fost chemat sa depuna marturie in calitate de martor. Potrivit dosarului penal, la sedinta de judecata din data de 4 februarie 2008, respectivul i-a lasat masca pe cei implicati in actul de justitie, afirmind ca "nu-si mentine declaratia data la urmarirea penala intrucit nu corespunde adevarului, ca nu cunoaste persoanele implicate in conflict, ca nu a vazut niciun scandal", dar ca a auzit cind s-a spart un geam, fara ca acest lucru sa-l panicheze. Dupa ce a fost pus sub acuzatie pentru marturie mincinoasa, audiat in fata organelor de ancheta, Nicusor Rosu a dat-o, pentru a doua oara, "cotita", aratind ca la data de 15 decembrie 2006 a fost martor la incidentul de la Palatul de Justitie si ca isi mentine declaratia initiala data la urmarirea penala, intrucit corespunde adevarului. Intrebat care e motivul pentru care, la procesul interlopilor, a mintit fara retinere, Rosu a spus ca "i-a fost teama de inculpati si de rudele acestora, prezente in numar mare in sala de judecata". El a precizat ca, intr-adevar, a fost prezent la Palatul de Justitie, pe 15 decembrie 2006 si ca a vazut vreo 50-60 de insi care, la un moment dat, s-au despartit in doua grupuri si au inceput sa se ameninte si sa se loveasca reciproc, creind panica in rindul celor prezenti, care au inceput sa tipe si sa alerge. "Grupruile implicate in conflict s-au imbulzit spre usa de acces, moment in care s-a auzit zgomotul produs de spargerea unui geam, iar bataia a continuat in afara cladirii", a mai declarat martorul devenit, vrind-nevrind, inculpat cu dosar penal pentru marturie mincinoasa. Rosu a tinut sa precizeze ca "nu a observat la tinerii implicati in conflict sabii, cutite sau obiecte contondente" si ca procesele programate in ziua respectiva au inceput mai tirziu, dupa aproximativ o ora.
Reamintim ca, in ziua de 15 decembrie 2006, intre orele 8.20 si 8.33, la Serviciul "112" au sosit cinci apeluri telefonice care anuntau declansarea unui conflict intre gruparile interlope, chiar in incinta Palatului de Justitie. Interlopii au alergat prin tribunal, au urcat la etajele superioare si au dat buzna in biroul unei judecatoare, au spart geamurile la usile de acces, au blocat intrarea in Tribunal, s-au atacat reciproc cu arme albe si au intrat in salile de judecata, dind peste cap activitatea institutiei. Primii pe lista acuzatilor sint fratii Ghita si Costica Buricea (ultimul fiind dat in urmarire generala), care au participat activ, crede acuzarea, la incidentul de la Palatul de Justitie. Procesul interlopilor se afla, inca, pe rolul Judecatoriei Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro