Mergi la conţinutul principal
Mai mulţi elevi din Brăila, inculpaţi într-un dosar DIICOT

Marijuana pentru «Bălcescu»

• mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” au fost inculpaţi într-un dosar al DIICOT pentru trafic sau consum de droguri de risc • capul reţelei era un cuplu gălăţean, care cumpăra marijuana din Bulgaria şi vindea marfa la suprapreţ în ţară • drogurile au ajuns în Brăila prin intermediul a doi dealeri cooptaţi în reţea: Horia Alexandru Tăbăcaru, jucător de la “Cuza Sport” în perioada vizată de anchetatori, şi Albert Georgian Venardi, elev la Colegiul Naţional “Nicolau Bălcescu” în aceeaşi perioadă • un alt elev de la “Bălcescu”, minor, s-a transformat din consumator de marijuana, în dealer pentru colegii săi de liceu, aşa cum au stabilit procurorii DIICOT

 

Mai mulţi tineri, printre care şi minori, elevi ai Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, alături de alte persoane din Galaţi şi Constanţa, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, pentru trafic şi consum de droguri de risc, în speţă marijuana. “Capii” reţelei erau doi concubini din Galaţi, care procurau drogul din Bulgaria cu preţul de 35 lei/gram, şi vindeau mai departe cu 70 lei/gram, potrivit rechizitoriului. Pliculeţele de marijuana treceau prin mai multe “mâini” până ajungeau la elevii brăileni.

Perioada vizată de procurori este septembrie 2016 – martie 2017, interval în care reţeaua s-a dezvoltat foarte repede. Concret, Dan Radu Mirea şi Sorina Cristina Trandafir, care trăiau în concubinaj şi erau consumatori de droguri, au descoperit o cale rapidă de a face profit de pe urma traficului de marijuana. Aceştia cumpărau drogurile din Bulgaria, cu 35 lei/gramul, şi vindeau mai departe către dealerii atraşi în reţea la un preţ aproape dublu: 70 lei/gramul, cum au stabilit anchetatorii.

 

Un fost jucător al «Cuza Sport» şi un fost elev de la «Bălcescu», dealeri în Brăila

Cei doi concubini au atras în cercul vicios mai mulţi tineri din Galaţi, Constanţa şi Călăraşi. Drogurile au ajuns şi la Brăila, prin intermediul unui fost jucător al echipei de baschet “Cuza Sport”, Horia Alexandru Tăbăcaru. Acesta din urmă l-a identificat pe Albert Georgian Venardi, elev la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” la vremea respectivă, care se ocupa de distribuirea drogurilor către colegii săi de liceu, aşa cum au stabilit procurorii DIICOT din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi.

Horia Alexandru Tăbăcaru cumpăra marijuana direct de la capii reţelei, Dan Radu Mirea şi Sorina Cristina Trandafir. “Este de precizat că, în cazul inculpaţilor Tăbăcaru Horia Alexandru şi Radu Constantin Dumitraşcu, pe lângă propriul cerc de consumatori din municipiul Galaţi, aceştia au dezvoltat o reţea de distribuţie a drogurilor şi în municipiul Brăila – pe fondul deselor deplasări făcute de inculpatul Tăbăcaru Horia Alexandru în acest municipiu, inculpatul fiind jucător al echipei locale de baschet «Cuza Sport», cei mai mulţi dintre consumatorii din municipiul Brăila fiind minori, respectiv elevi ai Colegiului Naţional «Nicolae Bălcescu»“, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că în cercul vicios a fost atras şi Albert Georgian Venardi, elev al Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” la vremea respectivă, “o persoană cu preocupări mai vechi pe această linie”, se specifică în comunicatul de presă emis de DIICOT.

 

Un alt elev brăilean a ajuns din consumator, dealer de marijuana

În timpul anchetei, procurorii au identificat şi audiat mai mulţi consumatori din Galaţi şi Brăila, printre care se aflau inclusiv minori: B.A.S.(minor), George Dumitru, Bogdan Georgescu, Alexandru Daniel Szilagy, Talmaci Vlad Cristian, Andrei Georgian Tudor şi Adrian Tudor Ioniţă, toţi aceştia fiind în prezent inculpaţi în acest dosar.

Albert Georgian Venardi a fost un dealer “harnic”, identificând foarte repede consumatori de marijuana în rândul colegilor săi de la Colegiul “Bălcescu”, dar şi alţi tineri. “Aşa cum am precizat, în cadrul reţelei de distribuţie dezvoltate de către inculpaţii Tăbăcaru Horia Alexandru şi Dumitraşcu Radu Constantin, cel mai activ rol l-a avut inculpatul Venardi Albert Georgian – elev la momentul respectiv al Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” din municipiul Brăila – care distribuia drogurile achiziţionate de la inculpaţi la un cerc larg de consumatori de pe raza municipiului Brăila, format mai ales din colegi de liceu, dar şi alţi tineri, din rândul cărora au fost identificaţi şi audiaţi inculpaţii C.R.(minor), S.Ş.C.(minor), C.G.C.(minor), Andronache Andrei, C.A.A.(minor), Ilie Răzvan-Ionuţ, Jelescu Tudor şi K.A.G.(minor)”, potrivit rechizitoriului DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că unul dintre minori, C.R., amintit mai sus, a ajuns de la a fi consumator de droguri la distribuitor în rândul colegilor de liceu: C.A.A.(minor), K.A.G.(minor) şi C.G.C.(minor) – menţionaţi şi anterior -, precum şi inculpatul P.A.C.(minor).

 

Alexandru Tăbăcaru, exclus din echipa «Cuza Sport»

Horia Alexandru Tăbăcaru nu mai face parte la acest moment din echipa de baschet “Cuza Sport”, acesta fiind exclus din club imediat după încheierea sezonului 2016-2017. Unul dintre motivele conducerii de a renunţa la Tăbăcaru a fost chiar viaţa extrasportivă pe care o ducea tânărul. Mircea Totolici, preşedintele “Cuza Sport” Brăila, ne-a declarat că nu ştia de preocupările acestui jucător de a face trafic de droguri, însă a avut destule motive pentru a renunţa la serviciile lui ca sportiv. Mai mult, Totolici a afirmat că nu a fost chemat de procurorii DIICOT să dea declaraţii în acest caz.

“El (Horia Tăbăcaru – n.r.) din sezonul 2016-2017, care doar s-a încheiat, nu a mai făcut parte din «Cuza Sport». Am renunţat la el tocmai din cauza problemelor extrasportive. Nici eu, personal, nici colegii din echipă, nu ştiam cu ce se ocupă el. Noi am considerat că nu mai avem nevoie de el ca sportiv din cauza vieţii lui extrasportive şi dezordonate pe care o ducea. Nu am fost chemat să dau declaraţii la DIICOT nici eu, nici foştii colegi de echipă. Ne dezicem clar de acest caz!”, a spus Totolici.

 

Venardi, transfer de la «Bălcescu» la «Moisil»

Albert Georgian Venardi era elev al Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, la Ştiinţele naturii, în perioada vizată de procurori. După terminarea semestrului I al anului şcolar 2016 – 2017, s-a transferat la Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” din municipiu. A susţinut examenul de bacalaureat în acest an, examen pe care l-a promovat cu 7,55. “Venardi e transferat la «Moisil» din vacanţa intersemestrială. Era elev la Ştiinţele Naturii, profilul real. Noi avem în liceu foarte multe camere de supraveghere, ba chiar Poliţia Locală ne informează imediat cum se întâmplă cel mai mic incident, iar noi intervenim în cel mai scurt timp. Am popularizat toate acestea, elevii ştiu că sunt supravegheaţi atât în interiorul liceului, cât şi îl curte, pe căile de acces, drept pentru care numărul de fenomene indisciplinare, să le zic aşa, s-au diminuat considerabil, cel puţin de când sunt eu director, din ianuarie 2017. Avem şi mai mulţi profesori de serviciu în toate corpurile liceului, profesori care să nu aibă ore în timpul serviciului pe şcoală şi care să ne sesizeze situaţii deosebite ce se întâmplă în interiorul liceului. Nu ştiu dacă acest trafic de droguri s-a întâmplat în timpul orelor de la şcoală sau seara, într-un club, spre exemplu. Noi încercăm să-i educăm pe elevi la orele de dirigenţie să evite drogurile şi să aibă grijă la ce li se oferă de către diverşi cetăţeni. Nu am fost chemat să dau declaraţii, nici nu ştiu unde este DIICOT-ul”, ne-a declarat Danielescu legat de acest caz.

 

Cum funcţiona reţeaua care alimenta cu droguri elevii de la «Bălcescu»

Aşa cum am precizat şi la începutul acestui articol, “capul” reţelei era un cuplu gălăţean: Dan Radu Mirea şi Sorina Cristina Trandafir. Procurorii au stabilit că în perioada septembrie 2016 – martie 2017, aceştia s-au deplasat de cel puţin 15 ori pe teritoriul vecinilor bulgari şi au introdus în ţară o cantitate totală de cel puţin 1.100 de grame de marijuana, din care 105 grame au fost găsite asupra celor doi concubini, în două borcane de sticlă de 800 grame învelite în folie de celofan alimentar. Mirea şi Trandafir au fost prinşi în flagrant pe 13 martie 2017, imediat ce au intrat în ţară cu drogurile. “În vederea asigurării succesului activităţii infracţionale şi obţinerii profiturilor scontate, inculpaţii Dan Radu Mirea şi Sorina Cristina Trandafir au pus bazele unei reţele de distribuţie a drogurilor, formată pe baza relaţiilor mai vechi pe care le aveau în rândul persoanelor cu preocupări pe linia traficului şi consumului de droguri, reţea creată atât în scopul finanţării achiziţiei de cantităţi de marijuana de pe teritoriul Bulgariei, cât şi pentru distribuţia ulterioară a acesteia, în cel mai scurt timp posibil pentru reducerea la maxim a riscurilor, respectiv după momentul introducerii în ţară”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au mai stabilit că, înaintea fiecărei deplasări în Bulgaria a concubinilor, aceştia îi contactau pe dealerii din reţea şi le spuneau să le trimită banii necesari cumpărării cantităţilor dorite de marijuana din Bulgaria. Sumele de bani erau expediate atât prin intermediul sistemului de transfer monetar “Westaco”, aparţinând SC OMV Petrom, cât şi prin intermediul unor plăţi bancare efectuate în contul bancar deschis pe numele bunicului inculpatului Dan Mirea, la Banca Transilvania. Mirea era împuternicit, pentru că bunicul său este imobilizat la pat, internat într-un azil de bătrâni, mai precizează anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro