* în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila, liberalul Marian Sârbu a dorit să atragă atenția că discuțiile purtate în plen, nu apar întocmai în procesele verbale ale ședințelor * de cealaltă parte, secretarul județului Dumitrel Priceputu, a explicat că potrivit Codului Administrativ, nu există această obligație de a stenografia dezbaterile, ci doar de a publica amendamentele și rezultatul voturilor
Noi acuzații despre forme de cenzură la Consiliul Județean Brăila. În cadrul celei mai recente ședințe a CJ, consilierul liberal Marian Sârbu a dorit să atragă atenția că procesele verbale sunt aranjate în așa fel încât dezbaterile din plen să nu fie redate întocmai. Concret, de regulă, înainte de startul lucrărilor ședinței, secretarul județului Dumitrel Priceputu supune spre aprobarea consilierilor, procesele verbale de la ședințele precedente, fie ele ordinare sau extraordinare. Lucru care s-a întâmplat și la ședința ordinară din 30 aprilie, care s-a desfășurat prin sistem video.
”Domnilor consilieri, procesul verbal al ședinței extraordinare din data de 23 martie, respectiv procesul verbal al ședinței ordinare din data de 31 martie, au fost puse la dispoziția dumneavoastră. Nu au fost primite propuneri de modificare sau completare a acestora, motiv pentru care vă propun aprobarea lor în forma redactată”, a declarat Priceputu, ca de obicei.
Cum consilierul județean PNL Brăila Marian Sârbu a dorit să ia cuvântul, secretarul județului a venit cu o completare: ”Cu o singură precizare, domnul consilier Sârbu a transmis pe adresa de e-mail o solicitare prin care a cerut să nu se mai cosmetizeze procesele verbale. Dar nu au fost făcute propuneri concrete de modificare sau completare a proceselor verbale”.
Răspunsul nu l-a mulțumit pe Sârbu, care a insistat pe ideea că odată ce i-a fost semnalată această situație, ar fi trebuit să se ia măsuri și procesele verbale să fie completate întocmai cu discuțiile purtate în plen.
”Domnule secretar, în momentul în care am trimis acea solicitare, dumneavoastră trebuia să înțelegeți că trebuie să modificați procesul verbal! De fiecare dată, procesul verbal trebuie să cuprindă discuțiile din sală, exact cum s-au desfășurat ele. Da?”, a declarat Sârbu.
Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac l-a întrebat pe consilier la ce dialog se referă iar Sârbu i-a transmis că face referire ”la toate dialogurile din ședințe”.
De cealaltă parte, Dumitrel Priceputu a făcut precizarea pentru plenul Consiliului că potrivit prevederilor Codului Administrativ, procesul verbal al ședințelor trebuie să conțină rezultatul voturilor, al amendamentelor și că nu este undeva prevăzută obligativitatea stenografierii dezbaterilor.
Chiriac a adăugat la rândul său că există înregistrarea video a tuturor ședințelor, astfel că nu este niciun fel de problemă dacă Marian Sârbu sau altcineva ar avea nevoie să o consulte.
”Este publică, este pe pagina de Facebook a Consiliului Județean, deci nu cred că este vreun motiv de a scrie pe hârtie efectiv toate afirmațiile pe care le fac consilierii”, a adăugat Chiriac.
În cele din urmă, procesele verbale ale ședințelor din luna aprilie au fost probate ulterior cu trei abțineri din partea PNL-iștilor Marian Sârbu, Ovidiu Nechita și Vasile Constantin Varga.
Precizăm că nu este prima oară când consilierii liberali au atras atenția asupra unor elemente lipsă din dezbaterile stenografiate în procesele verbale ale ședințelor CJ. De altfel, nu ar fi prima dată când aceștia acuză că se practică politica ”pumnului în gură” și a cenzurii de la nivelul conducerii Consiliului.