Mergi la conţinutul principal

Marian Coman, interviu în exclusivitate cu “părintele Game of Thrones”

• în cadrul Conferinţei Mondiale de Science Fiction “Worldcon” de la Dublin, Marian Coman a avut oportunitatea de a sta faţă în faţă cu scriitorul George R.R. Martin, unul dintre cei mai mari autori de Fantasy şi SF din lume • este primul interviu pe care autorul cărţilor ce stau la baza serialului de succes “Game of Thrones” îl acordă unui român • Marian Coman, scriitor de Fantasy şi SF la rândul său, dar şi fost redactor şef al “Obiectiv - Vocea Brăilei”, ne-a mărturisit că întâlnirea cu George R.R. Martin a însemnat împlinirea unui vis din copilărie

 

Scriitorul Marian Coman, redactor-şef al “Armada”, imprintul de SF, Fantasy şi Thriller al Grupului Editorial “Nemira”, devine primul român care reuşeşte să realizeze un interviu cu George R.R. Martin, unul dintre cei mai mari autori de Fantasy şi SF din lume, cărţile scrise de acesta stând la baza serialului-fenomen “Game of Thrones”. Prezent în perioada 15-19 august la cea de-a 77-a ediţie a Convenţiei Mondiale de Science Fiction şi Fantasy “Worldcon” (Dublin, Irlanda), acolo unde George R.R. Martin a fost invitatul de onoare, Marian Coman, fost redactor-şef al cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, a stat de vorbă cu marele scriitor american, interviul fiind apoi publicat în exclusivitate pe site-ul agenţiei de presă Mediafax. 

“Am făcut parte din delegaţia care a reprezentat editura «Nemira»  la «Worldcon». Este un eveniment de mare amploare, nu numai pentru iubitorii de SF şi Fantasy, ci în general pentru viaţa culturală. Au fost mii de participanţi din întreaga lume, mai ales că punctul culminant al convenţiei îl reprezintă decernarea Premiilor Hugo. E o gală care seamănă cu cea de la Oscar. Convenţia aduce la un loc cei mai importanţi autori, editori, artişti din zona asta, impresari, jurnalişti şi aşa mai departe. Îi puteai vedea sub acelaşi acoperiş pe Joe Hill, fiul lui Stephen King, pe George R.R. Martin sau Joe Haldeman, alături de toţi ceilalţi mari autori ai momentului. Or noi, la «Armada» - imprintul de SF, Fantasy şi Thriller al «Nemira», ne-am propus să ne întâlnim cu scriitorii pe care îi publicăm şi să aducem pentru publicul din România interviuri, fotografii, reacţii de acolo, intenţia noastră fiind să legăm cititorii români de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în literatura SF şi Fantasy la nivel mondial. Şi Worldcon-ul de la Dublin a fost o oportunitate foarte bună. Iar vedeta şi ţinta noastră principală a fost George R.R. Martin, evident”, ne-a spus Marian Coman.

 

“Il iubesc pe George R.R. Martin dinainte de a fi un superstar”

 

La scurt timp după publicarea interviului pe site-ul Mediafax, Marian Coman le-a împărtăşit foştilor colegi de la “Obiectiv” din emoţiile întâlnirii cu scriitorul american, al cărui cititor pasionat este încă din copilărie.

“Am citit primul text al lui George R.R. Martin în anii '90, pe când eram doar un copil. Textul se numeşte «Regii nisipurilor». Era o povestire SF şi a contribuit la pasiunea mea pentru literatura science-fiction. Mult mai târziu am dat peste seria «Cântec de gheaţă şi foc», apoi a apărut serialul şi lumea a înnebunit. Ceea ce vreau să spun este că îl iubesc pe Martin dinainte de a fi un superstar. Prin urmare, să mă întâlnesc cu el a fost o mare oportunitate. Mi-am împlinit, într-un fel, un vis din copilărie. Eram foarte emoţionat şi toată experienţa mea de jurnalist, zecile de interviuri pe care le-am făcut pentru «Obiectiv» ori  «Realitatea», n-au mai contat. În faţa lui George Martin, eram din nou copilul care tocmai citise «Regii nisipurilor». Stăteam faţă în faţă cu unul dintre scriitorii pe care-i admiram de multă vreme. Aşa că am fost foarte, foarte emoţionat să stau de vorbă cu el”, ne-a povestit acesta.

Dincolo de emoţii, Marian ne-a mărturisit că a descoperit în marele scriitor George R.R. Martin un om deschis şi generos, atent să îi trateze pe cei din jur cu respectul cuvenit.

“I-am spus la începutul discuţiei noastre, iar asta nu apare în interviu, «Domnule Martin, ştiţi, colegii mei mi-au spus că nu mâncaţi nici editori, nici jurnalişti, nici scriitori. Dar mie îmi este teribil de teamă de dumneavoastră». S-a amuzat copios, după care dialogul a fost foarte deschis. Am încercat, evident, să-mi estompez puţin emoţiile cu introducerea asta, dar nu am reuşit. Însă George Martin are o energie specială, este foarte cald şi foarte generos, fără niciun pic de aroganţă în relaţia cu ceilalţi. A fost primitor şi deschis, s-a uitat la cărţile pe care noi i le-am publicat şi ne-a admirat şi felicitat pentru ele”, ne-a mai împărăşit scriitorul român. 

După întâlnirea cu “părintele Game of Thrones”, Marian ne-a spus că a sărbătorit succesul interviului împreună cu echipa editurii “Nemira”, Ana Nicolau (managerul Nemira) şi Alexandra Florescu (PR-ul editurii).

“După întâlnirea cu Martin, am trecut podul peste Liffey, râul care traversează Dublinul şi pe malul căruia era centrul de conferinţe. Ne-am oprit la prima terasă. La 10 minute de la întâlnirea cu cel mai faimos scriitor contemporan, pe acea terasă de pe malul raului Liffey, am realizat că tocmai fusesem fericit. Ştii, la un moment dat nu mai conştientizezi amploarea lucrurilor. Mi-am dat seama mai apoi ca este primul interviu pe care George R.R. Martin îl acordă unui român. Prin urmare simt că am scris o filă de istorie. Şi nu mă refer la mine, ci la întreaga echipă de la «Armada» şi «Nemira». A fost o muncă de echipa şi, împreună, am adus cuvintele unui mare scriitor, în premieră, special pentru publicul român”, conchide acesta.

 

Urmează alte interviuri cu “giganţi” ai genului Fantasy&SF

 

Fanii care s-au bucurat citind interviul cu George R.R. Martin vor mai avea parte de surprize. Marian Coman şi echipa “Nemira” au reuşit în zilele petrecute la Conferinţa Mondială de Science Fiction şi Fantasy de la Dublin să aranjeze întâlniri şi cu alţi mari autori ai acestui gen literar, interviurile cu aceştia urmând să fie publicate în perioada următoare pe site-ul editurii.

“Urmează un interviu cu Joe Haldeman, un scriitor din generatia lui George R.R. Martin şi Stephen King. Este unul dintre giganţii literaturii SF. Romanul sau «Forever War», («Războiul etern»), apărut în anii '60, distilează experienţa pe care Haldeman a avut-o în războiul din Vietnam, scriitorul american fiind unul dintre veteranii războiului. Este o somitate, iar pentru mine a fost o mare bucurie să am ocazia să-l întâlnesc. Colega mea Alexandra a realizat un interviu cu Peter V. Brett, un star în literatura Fantasy. La Nemira este publicată seria sa intitulată «Demon». Cel mai nou roman din serie, «Tronul de cranii», tocmai trebuie să apară. Şi, de asemenea, mai avem un interviu cu Madeline Ashby, o autoare canadiancă al cărui splendid roman de debut, «Oraşul companiei», l-am publicat de curând la «Armada». Am avut întâlniri şi cu alţi autori. Un exemplu e Naomi Novik, care a fost nominalizată la Premiile Hugo şi a luat premiul «Locus» pentru romanul ei, «Argintul preschimbat». Un fantasy superb, inspirat de poveştile fraţilor Grimm, aflat, de asemenea, în pregătire la «Armada»“, ne-a declarat Marian.

 

Marian Coman, fost jurnalist în presa scrisă şi televiziune, şi-a început cariera literară la 17 ani, când a publicat prima sa povestire în “Supernova”, suplimentul literar al unui cotidian din Iasi. A fost scenaristul benzilor desenate “Harap Alb continuă” şi “Tinereţe fără bătrâneţe”. A scris volumele “Nopţi albe, zile negre” (2005), “Testamentul de ciocolată” (2007), “Teoria flegmei. Apel la mitocănie” (2008), “Haiganu. Fluviul şoaptelor” (2015) şi “Haiganu. Furia Oarbă” (2017), este scenaristul romanului grafic “TFB” (2016), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În 2018, s-a alăturat echipei Editurii “Nemira”, unde coordonează imprintul “Armada”, dedicat literaturii SF, Fantasy şi Thriller. La începutul acestui an, povestirea sa “The Small White” a fost publicată în Apex Magazine, una dintre cele mai importante reviste de F&SF din lume, şi tot anul acesta a publicat, în colecţia Nautor a editurii “Nemira”, cartea “Omuleţul din perete şi alte povestiri fantastice”. Scrierile sale i-au adus mai multor premii naţionale dedicate literaturii F&SF şi un premiu al Convenţiei Europene de Science-Fiction.

Interviul realizat de Marian Coman cu scriitorul George R.R. Martin poate fi citit pe site-ul Mediafax.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro