Maria Iordache, Bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Maria Iordache, Bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie

• aceasta este prima medalie internaţională (juniori) pentru fosta elevă a Şcolii “M. Eminescu” • “M-am simţit mândră acolo, pentru că mi-am reprezentat ţara”, ne-a declarat olimpica • toţi cei cinci membri din lotul  României s-au întors acasă cu medalii de la competiţia din Sri Lanka: două de aur, una de argint şi două de bronz

 

Încă o performanţă pentru şcoala brăileană! Maria Iordache, absolventă a Şcolii “M. Eminescu”, în prezent elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “N. Bălcescu”, a câştigat Medalia de Bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka, la secţiunea juniori, competiţia având loc în perioada 6-14 octombrie. Maria a obţinut un rezultat excelent la prima sa participare la o internaţională, după ce anul trecut a fost la un pas de a prinde lotul României.

Olimpiada a reunit 83 de concurenţi din 22 ţări, iar concursul a cuprins trei probe: una teoretică, una observaţională şi una practică. La doar o zi de la întoarcerea din Sri Lanka, adolescenta le-a povestit redactorilor “Obiectiv” cum a fost întreaga experienţă a olimpiadei şi cât de intens a trăit fiecare moment petrecut acolo.

“La proba teoretică am avut foarte, foarte multe emoţii. A fost prima experienţă de acest gen, însă odată ce m-am apucat de rezolvat, lucrurile au venit de la sine. Cu observaţionala nu a fost foarte grozav. Acolo în Sri Lanka e muson pe vremea asta şi a plouat încontinuu, dar încontinuu, şi nu am putut să facem proba cu telescopul pe cer. Aşa că organizatorii au decis ca proba să se ţină înăuntru, deci practic a fost o probă improvizată pe moment. Din păcate, proba aceasta m-a tras în jos la punctaj. Şi, deşi s-a ţinut într-o sală, proba s-a desfăşurat noaptea şi eu am intrat în a şaptea grupă, undeva la ora 2:30 noaptea. Am ajuns la hotel la 4:30 dimineaţa şi la 9.30 ne-au dat trezirea că aveam excursie. Însă la proba practică mi-am ridicat punctajul. Am avut printre cele mai mari punctaje şi asta e datorită faptului că am fost relaxată, mult mai relaxată decât la teorie şi la observaţională. Adică m-am gândit, am făcut pe îndelete şi fiind relaxată m-am putut concentra mult mai bine”, ne-a mărturisit Maria.

Încă de când a aflat că s-a calificat la internaţională adolescenta spera să câştige o medalie, iar după luni de muncă intensă, efortul ei a fost răsplătit cu un Bronz.

“Eu mi-am dorit foarte mult o medalie. În ziua premierii, ne-am strâns toţi participanţii, fiecare ţară la masa ei. Mai întâi se strigă diplomele de participare şi apoi cei care au luat medalii. Abia acolo pot spune că am avut cele mai mari emoţii din viaţa mea. Toţi stăteam la masă şi tremuram şi ne doream să nu ne strige şi când s-a spus numele ultimului concurent care a primit diplomă de participare şi am văzut că nu era nimeni dintre noi, efectiv toată masa noastră a sărit în sus pentru că în acel moment am ştiu că toţi olimpicii români am luat medalii. Iar când am urcat pe scenă a fost un moment unic. M-am simţit mândră acolo, pentru că mi-am reprezentat ţara. Nu a mai fost o competiţie între clase, între şcoli sau între oraşe. Acum ai reprezentat practic România şi nu mai e graniţă. E echipa României, nu mai există prejudecăţi că eşti din Brăila sau din Baia Mare. Acolo suntem o echipă şi echipele de regulă sunt foarte unite. Şi sunt o echipă până la capăt”, ne-a spus olimpica.

Iar acesta este doar începutul, e categorică Maria. Nici bine nu i s-a pus medalia la gât că adolescenta deja se gândea la ce trebuie să facă pentru a participa şi anul următor la internaţională, atunci când îşi doreşte să concureze la seniori. E conştientă că este foarte mult de muncă, mai ales că la seniori subiectele sunt comune pentru toate clasele de liceu (IX-XII), însă după această olimpiadă e gata să îşi deschidă aripile şi să zboare spre cele mai înalte culmi. Desigur, Maria este recunoscătoare tuturor celor care au ajutat-o să ajungă la această performanţă, menţionându-l în mod special pe Radu Andrei, multiplu medaliat la internaţionalele de fizică, astronomie şi astrofizică, absolvent vara aceasta al Colegiului “Bălcescu”, în prezent student la Harvard.

“Mulţumesc profesorilor care m-au ajutat şi în primul rând profesorului care m-a ajutat cel mai şi cel mai mult, Radu Andrei! De la el am învăţat eu cele mai multe lucruri în domeniul acesta şi dacă nu era el cred că nu aş fi fost atât de departe. Experienţa lui simt că s-a transmis cumva la mine şi sper să am şi eu cât mai multe performanţe. De asemenea, mulţumesc doamnei profesoare Liliana Iacob, pentru că dumneaei m-a introdus în această lume a astronomiei, dumneaei mi-a pus bazele şi m-a ajutat să obţin şi rezultatul de anul trecut unde am luat argint la naţională şi am fost la un pas de calificare la internaţională. Desigur, le mulţumesc părinţilor că au fost alături de mine în tot acest timp”, declară aceasta.

Toţi membrii echipei României care au participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka s-au întors acasă cu medalii. Medalii de aur au obţinut Daria Hărăbor (Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, Galaţi) şi David Turturean (Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Suceava). Traian Tuş (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Baia Mare) a câştigat medalia de argint, iar Maria Iordache (Şcoala „Mihai Eminescu”, Brăila) şi Vlad Roşca (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti) au obţinut medalii de bronz. România s-a clasat pe locul al III-lea din 20 de naţiuni, după Thailanda şi Rusia.
Lotul olimpic a fost coordonat de profesorii Dan Oniciuc (Colegiul Naţional “Petru Rareş”, Piatra Neamţ) şi Anca Marian (Colegiul Naţional “Horia, Cloşca şi Crişan”, Alba Iulia).

 

O elevă de 10

Maria Iordache este o elevă de excepţie! A absolvit vara aceasta ciclul gimnazial la Şcoala M. Eminescu cu media generală 10, a obţinut 10 la examenul de Evaluare Naţională şi a intrat cu 10 la Colegiul Bălcescu, specializarea matematică-informatică. La ediţia de anul acesta a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică ea s-a clasat pe primul loc, câştigând premiul I absolut, oferit de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi medalie de aur, din partea Societăţii Române de Fizică (SRF). Adolescenta mai are însă în palmares premii la ediţiile anterioare ale olimpiadelor: fizică (bronz) şi astronomie şi astrofizică (argint).

 

Aur pentru elevul care a trebuit să îşi finanţeze singur participarea la o altă internaţională, după ce a fost refuzat de Minister

David Turturean, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, este unul dintre cei doi elevi medaliaţi cu aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka. Însă dacă la acest concurs Ministerul Educaţiei a suportat cheltuielile de participare, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China care va avea loc luna viitoare. David s-a calificat şi la această competiţie, însă Ministerul a refuzat să îi deconteze deplasarea şi diurna, olimpicul fiind nevoit să îşi găsească singur banii necesari pentru a participa.

Într-o postare pe Facebook, David a ţinut să precizeze că pentru a putea merge la competiţia din China a avut nevoie de sponsorizare privată, întrucât el nu a intrat în echipajul subvenţionat de statul român.

“România poate participa cu două echipe de câte 5 elevi, aprobate de MEN, la această olimpiadă: prima echipă, care are participarea asigurată de minister; respectiv cea de-a doua echipă, ai cărei membri trebuie să găsească sponsorizare pentru participare, eu făcând parte din cel de-al doilea echipaj. Pe această cale, mulţumesc din suflet tuturor persoanelor care m-au ajutat să strâng suma necesară (şi peste aceasta) pentru plecarea mea la IOAA, donând sau dând mai departe”, a precizat David Turturean pe pagina sa de Facebook.
Imediat ce au aflat povestea lui, românii s-au mobilizat şi au făcut o chetă pentru ca acesta să poată participa la internaţionala din China, iar din donaţii s-au strâns în jur de 4.000 euro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro