Maria, tânăra de 17 ani din judeţul Brăila diagnosticată cu sindromul "Marfan", pentru care cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei" a derulat o campanie de strângere de fonduri, a ajuns, ieri, în Belgia şi a fost internată la Spitalul Universitar "Gent". Mâine, ea va intra în sala de operaţie şi va fi supusă unei intervenţii complexe care va dura jumătate de zi. Emoţionată că a venit şi acest moment, bunica fetei, Jalbă Floarea, cea care a crescut-o pe Maria încă de când era bebeluş, se roagă întruna ca operaţia să decurgă bine şi nepoata sa să devină un copil normal. Femeia a mărturisit, ieri, redactorilor "Obiectiv", că în ultima perioadă durerile fetei erau din ce în ce mai mari, singura ameliorare fiind gândul că, într-o bună zi se va opera. "În ultimul timp, Maria număra orele până la operaţie. Nu prea se simţea bine. O ţineam pe calmante în ultima perioadă şi rezista doar cu gândul că medicii o vor face bine. Chiar înainte să plecăm au venit şi colegii ei de la şcoală, cu un ursuleţ mare de pluş. Au vrut să-i facă o surpriză, s-o mai înveselească, să-i ureze baftă la operaţie şi să-i dea curaj. Sincer să vă zic, a ajutat-o mult prezenţa lor. A plâns de fericire. Încă o dată, multumesc din suflet celor care m-au ajutat să strâng banii şi celor care s-au gândit la noi. Să vă dea Dumnezeu sănătate la toţi, i-aţi dat nepoatei mele o şansă la viaţă!", a transmis tuturor celor care au sprijinit-o, bunica Mariei.
O luptă contra cronometru, pe viaţă şi pe moarte
Adolescenta suferă de scolioză toracală lombară, una dintre afecţiunile la care era predispusă din cauza sindromului "Marfan". O boală transmisă genetic, care a "crescut" odată cu ea, fără ca niciun medic să observe. În timp, coloana i s-a deformat vizibil, iar unul din plămâni a devenit nefuncţional din cauză că a fost strivit de coaste. După ce a fost afectat de scolioză, corpul Mariei a luat forma literei "S". Şi de atunci au început chinurile, lupta cu moartea, o "bătălie" deja pierdută de medicii români din lipsă de aparatură. Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a derulat, timp de aproape două luni, o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea Mariei. Iniţiativa noastră, "Maria. Campanie pentru inimă şi aer", s-a dovedit a fi un real succes. La sediul redacţiei noastre au donat bani atât oameni simpli, pensionari, elevi, studenţi, cât şi persoane publice, politicieni ori importanţi oameni de afaceri.
Înainte de campania noastră însă, un ajutor extrem de important i-a fost oferit Mariei de către un medic rezident de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Un tânăr care, impresionat de povestea fetei şi durerea bunicii, s-a oferit să le ajute, să dea telefoane la clinici străine şi să caute medici dispuşi să intervină. Pe banii lui, a plecat cu avionul împreună cu cele două brăilence la o primă consultaţie în Belgia, unde a primit vestea că se poate opera. Atunci au aflat că preţul întreg al intervenţiei chirurgicale este de 27.000 de euro. Tot împreună au întreprins demersurile necesare, astfel încât au obţinut acordul Casei Naţionale de Sănătate, care se obliga că va deconta 20.000 de euro. Pentru restul sumei am demarat noi, la sfârşitul lunii iunie, campania. Dar suma părea enormă pentru un oraş precum Brăila. Şansa Mariei s-a dovedit a fi însă un om de afaceri din oraşul Ianca. La începutul lunii august, impresionat de suferinţa fetei, prin intermediul nostru, el a donat 7.000 de euro, cea mai generoasă contribuţie pe care am primit-o. În întreaga campanie, pe lângă aceşti bani, la sediul redacţiei "Obiectiv" şi în conturile special deschise pentru Maria, s-au strâns 12.300 lei şi 640 de euro, bani necesari pentru biletele de avion, cazare, dar şi pentru asigurarea unui translator, pe tot parcursul internării în spitalul din Belgia, aceasta fiind una dintre condiţiile primordiale impuse de medicii străini.