Mergi la conţinutul principal

Marele Trofeu al Festivalului Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", câștigat de o ialomițeancă

* este vorba de Nicole Cristinne Dumitrașcu, reprezentantă a zonei etnofolclorice Bărăganu ialomițean * Premiul I a fost adjudecat de concurenta din Serbia, Vera Stolic, iar Premiul III a ajuns la brăileanca Nicoleta Ghelase * în total, au acordate premii de 9.500 de euro * juriul a fost condus de cunoscuta realizatoare TVR, Elise Stan, profesor doctor în muzică, etnologie și folclor, etnomuzicolog

 

Brăila, centru al folclorului românesc și internațional.

Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) și Primăria Municipiului au organizat, în perioada 26-28 iulie a.c., a XV-a ediție a Festivalului Internațional de folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", o sărbătoare a cântecului și portului popular.

Potrivit oprganizatorilor, în cele trei zile de festival, pe scena de la Esplanadă au urcat 29 de concurenți din diferite zone ale țării, din Serbia și din Republica Moldova, soliști vocali ale căror talente au reînviat în sufletele spectatorilor iubirea pentru muzica tradițională. Aceștia au interpretat câte o doină sau baladă și o piesă cu acompaniament, ambele cu tema "dragostea", fiind răsplătiți cu ropote de aplauze de la cei peste 10.000 de spectatori, veniți din toate colțurile țării ca să-și susțină favoriții.

Prima zi a festivalului-concurs, în care au evoluat 14 concurenți, s-a încheiat cu recitalurile oferite de Luiza Turcu, câștigătoarea Trofeului ediției 2021, Ansamblul "Zestrea Bărăganului", din comuna Ciocile, și Daniela Condurache. Cea de a doua zi a adus în fața spectatorilor alți 15 concurenți, iar recitalurile care au urmat momentelor de concurs, după lăsarea serii, au fost oferite de Vasilica Tătaru și Emilia Dorobanțu.

Festivalul de folclor s-a încheiat pe 28 iulie, cu Gala Laureaților, decernarea premiilor și recitalurile susținute de cunoscuții interpreți Tudor Furdui Iancu și Constantin Enceanu. Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul festivalului a fost de 9.500 de euro, iar Nicole Cristinne Dumitrașcu, reprezentantă a zonei etnofolclorice Bărăganu ialomițean, a fost declaratăștigătoarea Marelui Trofeu al ediției a XV-a a Festivalului. Totodată, Premiul I a fost adjudecat de concurenta din Serbia, Vera Stolic, Premiul II a ajuns la Ana Maria Deaconu, reprezentantă a zonei etnofolclorice Romanați-Olt, iar Premiul III a ajuns la brăileanca Nicoleta Ghelase. Nu în ultimul rând, Premiul pentru autenticitatea costumului popular a ajuns în Romanați, datorită costumului autentic purtat cu mândrie de concurenta Carmen Iazmina Cojocaru.

Iată și componența juriului: Elise Stan (președinte al juriului, profesor doctor în muzică, etnologie și folclor, etnomuzicolog), Doina Ișfănoni (cercetător, etnolog, istoric și teoretician de artă), Roxana Gibescu (doctor în muzică, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, etnomuzicolog, reprezentant al Casei de discuri Electrecord), Oana Gabriela Petrica (redactor, președinte executiv al Asociației Naționale a Centrelor Culturale din România), Raul Ionuț Badale
(coordonatorul Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila), Niță Frățilă (etnomuzicolog și profesor universitar doctor la Academia de Arte Novisad, Serbia) și Valentina Volontir (director al Direcției de Cultură Chișinău).

În fiecare din cele trei seri ale festivalului, în perimetrul scenei de la Esplanadă s-a desfășurat și Târgul cu vânzare de produse tradiționale,, organizat cu sprijinul Centrul de Creație Brăila, prin Atelierul de Ceramică și Atelierul de revitalizare a țesăturilor tradiționale (cu produse din lut și sticlă, produse tradiționale, vederi pictate manual, ștergare și produse realizate la războiul de țesut); Honey Loriana, cu miere de albine, limonadă și produse apicole; Spiridon Florin - blănărie, pielărie și marochinărie; Simona Țiripa - produse din lavandă, cu rol terapeutic; Gina Chelaru - artizan ("Căsuța cu pisici"); Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujorul; Stațiunea de cercetare-dezvoltare agricolă Brăila; Pîrlitu Marioara și Steluța Bălan-artizani populari; "Moara Ghionea" cu produse de panificație, Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila și alții.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro