Marele Premiu "Darclee" împărţit între România şi Kazakhstan | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marele Premiu "Darclee" împărţit între România şi Kazakhstan

Două voci excepţionale au cucerit la ediţia 2012 a Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee" Marele Premiu: soprana Adela Zaharia din România şi tenorul Medet Chotabaev din Kazakhstan. La Gala Laureaţilor, ce a avut loc duminică seara, în Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti", cei doi au fost aplaudaţi, ovaţionaţi după ce au interpretat extraordinar ariile celebre cu care au intrat în concurs. Soprana Adela Zaharia a interpretat aria Rosinei, "Una voce poco fa", din opera "Il Barbiere di Siviglia" de Rossini, arie cu care a intrat la Conservatorul "Santa Cecilia" şi soprana Mariana Nicolesco. Tenorul Medet Chotabaev a cântat aria lui Calaf, "Nessun dorma" din opera "Turandot" de Puccini.
Gazda evenimentului, soprana Mariana Nicolesco, a anunţat că Adela Zaharia va începe o carieră la Berlin.
Premiul I, de 10.000 de dolari, a fost obţinut de trei interpreţi care au cântat impecabil, spre deliciul spectatorilor: tenorul Won Jong Lee din Coreea de Sud, soprana Bianca Mărgean şi bas-baritonul Bogdan Taloş, ambii din România.
Premiul II, în valoare de 7.000 de dolari, a fost cucerit de tenorul Hyeong-Seok Lee din Coreea de Sud, soprana Nadejda Cerchez şi basul Alexei Botnarciuc, ambii din Republica Moldova.
Premiul III, în valoare de 5.000 de dolari, a avut tot trei câştigători: tenorul Andrei Dudin din Rusia, mezzosoprana Judit Kutasi şi tenorul Ionuţ Hotea, amândoi din România.
Pe lângă aceste premii s-au mai acordat şi unele speciale, de către sponsorii concursului. Premiul de excelenţă "Jidvei" l-au luat: bas-baritonul Iurie Maimescu din Republica Moldova, soprana Melanie Campbell din Statele Unite, baritonul David Beucher din Franţa, soprana Ana Cebotari din Republica Moldova şi basul Iustinian Zetea din România. Cu Premiul special al juriului au fost recompensaţi: baritonul Adrian Ţîmpău din Republica Moldova, soprana Sorana Negrea-Stoica din România, baritonul Aidos Zhabagin din Kazakhstan, soprana Nicoleta Maier din România, mezzosoprana Yelyzaveta Kadelnik din Ucraina. Premiul Fundaţiei "Darclee" l-au obţinut: soprana Marcelina Krolicka, basul Marius Boloş, soprana Alida Barbu şi tenorul Ştefan Korch din România şi soprana Armine Katchatryan din Armenia. Premiul pentru cel mai tânăr interpret a fost luat de soprana Magdalena Chmielecka, soprana Joyce Jin-Joo Hee din Statele Unite, tenorul Ji-Min Kim din Coreea de Sud, soprana Aida Pavăl din România.
La eveniment au participat, alături de gazda Mariana Nicolesco, primarul Aurel Simionescu, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, care a mai onorat concursul cu prezenţa sa, în 1997. Gala Laureaţilor a avut loc cu concursul Orchestrei Festivalului Darclée, sub bagheta îndrăgitului maestru Marco Balderi.

Diadema Haricleei Darclee oferită Marianei Nicolesco

Finalul Galei Laureaţilor a fost marcat de un moment emoţionant, în care a părut că, peste veacuri, Hariclea Darclee îi predă cheia succesului mondial Marianei Nicolesco. Ropotul de aplauze cu care au fost primiţi pe scenă cei 31 de laureaţi a fost întrerupt de unul dintre membrii juriului, Flavio Trevisano. Acesta a oferit sopranei Mariana Nicolesco o superbă diademă, pe care a purtat-o în 1900 Hariclea Darclee, la premiera mondială a operei Tosca, la Teatrul Costanzi de la Roma, şi apoi, în 1954, Maria Callas, la Teatrul Carlo Felice din Genova. Maria Callas a dăruit-o atunci tânărului regizor Flavio Trevisano, spunându-i că ştie că în acest fel diadema este pe mâini bune. "Nimic mai legitim ca această minunată coroană care a aparţinut Reginei Hariclea Darclée, apoi Reginei Maria Callas, să-i revină azi Reginei Mariana Nicolesco", a spus Trevisano în ovaţiile publicului.
Flavio Trevisano este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori de operă din lume, dar a fost remarcat şi ca director de teatre de operă, festivaluri. Soprana Mariana Nicolesco a povestit că de acest artist o leagă primul său mare triumf în repertoriul de belcanto, în opera "Beatrice din Tenda" de Bellini, regizată de el la Teatrul "La Fenice" din Veneţia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro