Vernisajul celei de-a IV-a ediţii a Salonului Internaţional de Caricatură de la Brăila a avut loc sâmbătă, 5 decembrie, la Casa Tineretului. La ediţia din acest an au participat 234 de caricaturişti din 44 de ţări, cu aproximativ 800 de lucrări. Concurenţilor li s-a oferit ocazia să creeze fără o temă impusă, tehnica de realizare a lucrărilor fiind lăsată la latitudinea participanţilor. Preşedintele juriului a fost criticul de artă Tudor Octavian, care a jurizat alături de caricaturiştii Constantin Ciosu, Leonte Năstase, Ion Barbu şi Costel Pătrăşcan. "Această expoziţie, indiferent de ce poată să pară acum, din cauza campaniei de alegeri, din cauza crizei, a unor circumstanţe, marchează nişte repere în istoria oraşului, a culturii româneşti. În momentul de faţă, oraşul Brăila este singurul din România care anunţă în fiecare an câteva «strigări» culturale de interes naţional. Cred că acest festival de caricatură a ajuns la una din ediţiile care deja dă direcţia unei continuităţi", a spus Tudor Octavian.
Câştigătorul de anul acesta al Marelui Premiu al Salonului Internaţional de Caricatură, în valoare de 1.500 de euro, a fost Stefan Despodov, din Bulgaria. Premiul I, în valoare de 1.000 de euro, a fost câştigat de gălăţeanul Pavel Botezatu, premiul al II-lea, de 800 de euro, i-a revenit lui Vladimir Mochalov din Rusia, iar premiul al III-lea, de 500 de euro, a fost obţinut de Ahmet Aykanat, din Turcia. De asemenea, au fost acordate şi trei premii speciale a câte 300 de euro fiecare, caricaturiştilor Antonio Garci, din Mexic, Yury Kosobukin, din Ucraina şi Cristian Topan, din România.
Totodată, a fost lansat şi catalogul celei de-a patra ediţii a salonului, ce cuprinde o selecţie a celor mai valoroase lucrări din concurs.
Salonul Internaţional de Caricatură este organizat de Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul de Creaţie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, i-a înmânat lui Tudor Octavian o diplomă de excelenţă "pentru împlinirea unei frumoase vârste" şi i-a oferit un însemn al judeţului. "Noi considerăm că este un fiu bun al Brăilei, un om care a scris despre Brăila, care a fost alături de noi la fiecare ediţie", a spus Stancu.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.