Marele premiu al festivalului de la Brăila a plecat în Bulgaria | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marele premiu al festivalului de la Brăila a plecat în Bulgaria

După trei zile de emoţii, cântece şi voie-bună, Festivalul internaţional de folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", aflat anul acesta la cea de a lX-a ediţie, s-a încheiat cu o superbă seară de gală. Esplanada Dunării s-a transformat într-o sărbătoare a muzicii şi portului popular, care a răsunat de melodiile laureaţilor acestui concurs şi ale îndrăgiţilor interpreţi, care au oferit publicului un superrecital, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, alături de orchestra "Lăutarii" din Chişinău. Spectacolul a început, ca de obicei, la ora 19,30 şi, tot ca de obicei, s-a încheiat aproape de miezul nopţii. În prima parte a serii, la gala laureaţilor, emoţiile care au pus stăpânire pe concurenţi odată cu interpretarea imnului festivalului, au devenit din ce în ce mai puternice, până la decernarea primelor premii în cadrul acestei competiţii. Astfel, primii care au scăpat de emoţiile concursului au fost cei 20 de tineri care au primit diplome de participare, după care membrii juriului au oferit menţiuni şi premii celor rămaşi în cursa spre podium. Menţiunea a treia a fost oferită de Petrică Gogu lui Daniel Cătălin Turică, din Teleorman, menţiunea a doua a fost înmânată de Iosif Zifceac tinerei Anna Zornan, din Serbia, iar menţiunea întâi a fost oferită de Daniela Gibescu reprezentantei Ucrainei, Iryna Shcherbyna. Premiul special pentru autenticitatea costumului popular i-a revenit, prin Doina Isfanoni, lui Gabriel Gorjan, care a reprezentat în concurs zona Gorjului, într-un superb costum, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, tânărul având o colecţie de peste 120 de costume populare de o inestimabilă valoare. Pe treapta a treia a podiumului a urcat Simona Alexandru, care a reprezentat zona Teleormanului, premiul fiind acordat de Niţă Frăţilă. Locul doi a fost câştigat de o voce puternică şi sensibilă, un tânăr de 19 ani, student la Teologie, în Constanţa, care a cucerit inimile publicului brăilean. Este vorba despre Ionuţ Cocoş, care a reprezentat în concurs zona Munteniei, premiul fiind oferit de Oana Petrică. Premiul întâi a fost câştigat anul acesta de grupul Nusha din Bulgaria, alcătuit din cinci tinere studente la Sofia, trofeul fiind oferit de Elise Stan, preşedintele juriului.

Tudor şi Nicolae Furdui Iancu, într-un extraordinar recital la Brăila

În partea a doua a serii de joi, care a încheiat sărbătoarea organizată de Consiliul Judeţean Brăila -Centrul de Creaţie, publicul brăilean a fost electrizat de recitalul oferit de Tudor Furdui Iancu şi tatăl său, Nicolae Furdui Iancu. Laureat al ediţiei de anul trecut a Festivalului internaţional de folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", Tudor Furdui Iancu a cântat de această dată ca invitat, bucurându-se de aprecierile şi aplauzele spectatorilor. Apariţia îndrăgitului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu şi melodiile de adevărată trăire românească şi folclor autentic au reuşit să sensibilizeze miile de spectatori, care au invadat esplanada Dunării şi l-au aplaudat minute în şir. În final, tatăl şi fiul au cântat împreună, alături de orchestra "Lăutarii" din Chişinău, condusă cu măiestrie de către maestrul Nicolae Botgros, iar brăilenii au reuşit, încă o dată, să fie la înălţime şi să cânte melodiile cu adevărat patriotice, alături de aceşti monştri sacri ai folclorului românesc. Potrivit informaţiilor furnizate de organizatori, în fiecare din cele trei seri, aproximativ 4.000 de persoane au participat la această ediţie a festivalului desfăşurat pe esplanada Dunării. O cifră impresionantă, care nu a mai fost atinsă niciodată în ediţiile precedente, deşi până în acest an evenimentul era organizat la sfârşit de săptămână.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro