Mergi la conţinutul principal

Marele Premiu al Festivalului de Folk „Chira Chiralina” a fost adjudecat de Ana Maria Ivan, din Râmnicu Vâlcea

• totodată, Grupul Zori a fost recompensat cu Premiul III, Trupa Omnis, cu Premiul II, iar Filip Ana Maria a fost desemnată câștigătoarea Premiului I al ediției 2022 a festivalului • juriul de specialitate a fost alcătuit din: Ducu Bertzi, Marius Matache, Narcisa Suciu, Badale Raul Ionuț și Ștefan Stănescu 

 

Festivalul Național de folk „Chira Chiralina” și-a desemnat câștigătorii, Marele Premiu al ediției 2022 fiind câștigat de o interpretă din Râmnicu Vâlcea, care le-a câștigat inimile membrilor juriului.

Astfel, Consiliul Județean Brăila prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație) și Primăria Municipiului Brăila au organizat, în perioada 26-27 noiembrie a.c., cea de-a XV-a ediție a Festivalului Național „Chira Chiralina”, un regal de muzică folk. Evenimentul s-a desfășurat pe două secțiuni: concurs (cu 12 de concurenți din Brăila, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Bușteni, Bârlad, Târgu Neamț, Craiova, București, Iași) și recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului, „cei care și-au cântat poveștile în acorduri de chitară și a căror muzică, făcută să deschidă inimi, a cucerit publicul și a oferit ascultătorilor ocazia de a trăi o experienţă muzicală inedită”. Nostalgicii veniţi la Casa Tineretului nu au uitat niciun vers din cântecele care au scris istorie și au fredonat la unison, melodiile, aplaudând minute în șir, precizează organizatorii evenimentului cultural.

Iată și premiile puse la bătaie: Marele Premiu - 4.000 lei, Premiul I - 2.500 lei, Premiul II - 2.000 lei, Premiul III - 1.500 lei, Premiul pentru cea mai buna creație - 1.000 lei,Premiul pentru virtuozitate instrumentala - 1.000 lei. În cadrul festivalului, Trupa „Fără Zahăr” a urcat pe scenă și a abordat mai multe genuri muzicale pe versuri comice, de satiră socială, cu teme inspirate din viața satului și cântate în graiul moldovenesc. Prima seară s-a încheiat cu recitalul susținut de Ducu Betzi & Friends, unul dintre concertele pe care publicul Festivalului de folk „Chira Chiralina” l-a așteptat cu nerăbdare, un concert în stil mare cu piese deja consacrate și aplaudate la scenă deschisă. Publicul a venit pentru artist. I-au ştiut fiecare vers şi i-a fost atât de aproape, iar bucuria i s-a citit pe faţă când au cântat și interacționat împreună”.

Cea de-a doua seară a debutat cu un microrecital de excepție susținut de Diana Porca, câștigătoarea Ediției 2021 a Festivalului „Chira Chiralina”, cea care, predând ștafeta concurenților de anul acesta, a dat și startul Galei de decernare a premiilor.

„Rând pe rând, juriul de specialitate, cel care a notat cu obiectivitate calitatea vocii și a valorii interpretative, dificultatea repertoriului, expresivitatea, sincronizarea, calitățile ritmice, stilul interpretative, autenticitatea, originalitate, improvizația, omogenitatea, armonizarea, virtuozitatea instrumentala (Ducu Bertzi, Marius Matache, Narcisa Suciu, Badale Raul Ionuț și Ștefan Stănescu) a urcat pe scenă și a înmânat, sub ropotele de aplauze ale publicului și sub ploaia de emoții a concurenților, premiile mult râvniteCâștigătorii ediției 2022 a Festivalului Național de folk „Chira Chiralina” au fost: Barbu Marius-Premiul pentru virtuozitate instrumentală, Crăciun Jacqueline Alessia-Premiul pentru cea mai bună compoziție, Grupul Zori-Premiul III, Trupa Omnis-Premiul II, Filip Ana Maria-Premiul I, iar Marele Premiu a fost adjudecat de Ivan Ana Maria, din Râmnicu Vâlcea”, precizează, într-un comunicat, reprezentanții Centrului de Creație.

Seara a continuat pe aceleași note muzicale, cu recitalul susținut de Narcisa Suciu și Ciprian Mateian, un duo de excepție, două voci proeminente ale muzicii folk, cei care prin versurile atât de calde, au topit inimile publicului cu piese ce și-au fi dorit să nu se mai termine: Sub umbreiu’nucului, Ai suflet trist sau Vis de iarnă. Festivalul Național de folk „Chira Chiralina” s-a încheiat cu un show exploziv, un spectacol plin de emoții și muzică de calitate, susținut de nimeni altul decât Mihai Mărgineanu și band-ul său, muzicieni consacrați, prezențe scenice pur și simplu electrizante, cu piese dinamice ce au ridicat publicul în picioare.

În cadrul festivalului, Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ion Creangă” a organizat o campanie de caritate, de voluntariat, „Bradul îngerilor”, cu scopul de a aduce în prag de Sfinte Sărbători, bucurii copiilor din Comuna Mărașu, jud. Brăila. Produsele expuse în holul Casei Tineretului au fost realizate de către voluntarii Centrului de Creație (cadre didactice si persoane dornice să ajute) iar fondurile obținute din vânzarea lor vor fi folosite pentru achiziționarea de cadouri pentru copiii din Mărașu.

Amfitrionul evenimentului a fost Iuliana Marciuc, cea care a oferit publicului brăilean o prezentare de excepție a celei de-a XV-a ediții a Festivalului Național de folk „Chira Chiralina”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro