• Poșta Română mai are la dispoziție câteva zile pentru a trimite tuturor pensionarilor brăileni noile decizii • Adrian – Marius Rîndunică, directorul Casei Județene de Pensii Brăila oferă lămuriri în legătură cu câteva aspecte foarte îngrijorătoare pentru pensionari • sunt și cîteva exemple de calcul care ar putea să le fie de folos celor interesați
În fiecare zi de când s-a instaurat o agitație maximă pe la talk show-uri, brăilenii ne tot întreabă îngrijorați de ce nu le-au venit încă deciziile cu privire la pensiile rezultate în urma recalculării. ”La data de 15.08.2024, instituția noastră a finalizat procesul de recalculare a tututor pensiilor, emițând deciziile conform art 140 din Legea nr.360/2023.Începând cu data de 16.08.2024, Poșta Română a început distribuirea deciziilor, având ca termen final 31.08.2024”, ne-a lămurit Adrian Marius Rîndunică, directorul Casei Județene de Pensii, cel care în acest an pe parcursul unei serii de articole a încercat să aducă lămuriri. Oricât am încercat să lămurim oamenii, televiziunile panicarde bagă groaza în bătrâni cu privire la ce o să li se întâmple. Cea mai mare îngrijorare vine din spaima că le vor scădea pensiile. Din păcate, când văd cum le-au zburat sute de lei din pensia și-așa amărâtă, bătrânii sunt în pragul colapsului. Referitor la această realitate, directorul Rîndunică ne-a declarat: ”Pentru cei cărora le-a rezultat un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, cuantumul pensiei stabilit anterior recalculării de la 01.09.2024 se va menține, așa cum, de altfel, este prevăzut și în lege”. Mai pe înțelesul tuturor, nimănui în țara asta nu-i va scădea pensia aflată în plată cu mențiunea că indexările ulterioare se vor aplica pensiei recalculate, rezultate conform stadiului contributiv.
Pensia minimă este o altă poveste
Sursa citată a ținut să precizeze că toate aceste reguli NU se aplică pensiei minime care în prezent este de 1.281 lei. Altfel spus, statul garantează această sumă lunară pentru pensionari, iar eventualele modificări se operează în baza unor noi acte normative.
În presa centrală s-a scris că o adeverință cu veniturile suplimentare obținute pe o anumită perioadă de un solicitant pensionar, de la Arhivele Naționale, poate costa și 2.800 lei. În acest context, l-am întrebat pe directorul Rîndunică dacă și în Brăila a auzit de astfel de sume. ”Referitor la adeverințele eliberate de către deținatorii legali de arhive, vă facem cunoscut că instituția noastră nu cunoaște tarifele practicate de către aceștia. Pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverințe cu sporurile nepermanente, conform formatului prevăzut în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023. În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive. După 1 septembrie 2024, adeverințele pot fi în continuare depuse la dosarele de pensii, fără un termen limită, iar drepturile rezultate din noile documente vor fi acordate cu data de întâi a lunii următoare. Menționăm ca noua Lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, ne-a explicat Adrian Rîndunică, mica recalculare care urmează de la 1 septembrie a.c pentru cei cărora nu li s-a luat în calcul toate veniturile contributive.
Ghișee în plus pentru lămurirea pensionarilor brăileni
Având în vedere că unele partide politice promit asistență juridică gratuită pentru pensionarii nemulțumiți, l-am întrebat pe directorul Rîndunică ce oferă Casa Județeană de Pensii brăilenilor nelămuriți: ”Precizăm că toți cei care au nelămuriri cu privire la decizia de recalculare, se pot adresa Compartimentului Comunicare și Relații Publice din cadrul instituției noastre, compartiment ce a fost extins ca număr de salariați, tocmai pentru a veni în ajutorul și sprijinul pensionarilor, fără a fi nevoie să apeleze la asistența juridică externă”, ne-a declarat directorul CJP care a ținut să adauge: ”Mulțumesc tuturor colegilor implicați în procesul de recalculare care au stat peste program, inclusiv sâmbăta și duminica până noaptea târziu pentru a încheia cu bine această etapă”.
Punctele de stabilitate fac diferența
Principalele diferențe care vor crește pensiile sunt legate de punctele de stabilitate, care se acordă pentru cei care au o vechime în muncă de peste 25 de ani, astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Cum formula de calcul care majorează pensiile de la 1 septembrie este:
VPR (valoarea punctului de referință stabilit la 81 de lei) x Număr total de puncte,
iar numărul total de puncte este suma punctelor de contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive (care se vor adăuga în cadrul celei de-a doua recalculări a pensiilor, se poate face o simulare de calcul legată de punctele de stabilitate.
Noua lege a pensiilor scrie clar că aceste puncte de stabilitate se acordă doar celor care au muncit peste 25 de ani.
Exemple de calcul:
Socotind că un pensionar a lucrat doar 27 de ani, adică numai 2 ani peste numărul de la care se acordă punctele de stabilitate, înseamnă că acesta va încasa doar 81 de lei în plus în urma recalculării, dacă îi vor fi păstrate toate celelalte beneficii de care s-a ținut cont la stabilirea cuantumului pensiei.
În cazul în care un pensionar a muncit 35 de ani și pentru toți s-au plătit contribuțiile la pensii, acesta va încasa în plus în urma recalculării 506 lei (2,5 puncte pentru perioada muncită între 25 și 30 de ani, plus 3,75 de puncte pentru perioada muncită între 30 și 35 de ani, de înmulțit cu 81 lei).
Cei mai avantajați vor fi însă cei care au muncit mai mult: un pensionar care a muncit peste 45 de ani va primi în plus față de cel care a muncit 35 de ani suma de 810 lei, adică o pensie majorată cu 1.316 lei de la 1 septembrie.
Precizăm că brăilenii care au întrebări pentru directorul Casei Județene de Pensii ne pot scrie la email monica@obiectivbr.ro urmând ca, în cel mai scurt timp, să le comunicăm răspunsurile primite de la Adrian- Marius Rîndunică.
Altă veste bună pentru pensionari
”Pragul de impozitare a pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei”, a anunțat luni seară ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
"După o analiză făcută împreună cu premierul Marcel Ciolacu, am decis că, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată", a spus ministrul Muncii, la Realitatea TV. Astfel, de la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.