Marea nedreptate de la BAC, îndreptată după contestații! De la 3,70 la 6,90 și de la 7,80 la 10! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marea nedreptate de la BAC, îndreptată după contestații! De la 3,70 la 6,90 și de la 7,80 la 10!

* zeci de absolvenți de liceu din Brăila au primit note mult mai mari după contestații, diferențele fiind și de 3 puncte * istoria, logica, anatomia și româna sunt disciplinele de examen unde modul în care s-a făcut corectarea inițială ridică semne de întrebare

 

 

 

Diferențe de la cer la pământ între notele inițiale și notele finale de la examenul de Bacalaureat de anul acesta. Zeci de elevi brăileni s-au trezit cu note mult mai mari după contestații, fapt ce ridică semne de întrebăre cu privire la cât de corectă a fost prima notare. Și nu vorbim de diferențe mici, de câteva sutimi, cum a fost cazul la Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, ci de diferențe de peste 2, 2,5 sau chiar 3 puncte. Per ansamblu, analizând rezultatele inițiale și cele finale, sunt foarte multe cazuri în care diferențele sunt de peste 1 punct. Iar nu puține sunt cazurile în care tinerii din Brăila, care aveau note mari la două din cele trei probe, ar fi ratat ”examenul maturității” dacă nu depuneau contestații. Iar după zile întregi în care au stat cu sufletul la gură în așteptarea notelor finale, chiar dacă acum se bucură, acești tineri rămân cu gustul amar al nedreptății.

Redactorii ”Obiectiv” au analizat rezultatele inițiale și cele finale (după contestații), disponibile pe site-ul www.bacalaureat.edu.ro și vă arată cât de mare a fost nedreptatea de la examenul de Bacalaureat de anul acesta.

Incredibil! Note de peste 8 și 9 la română și geografie, dar 3 la Istorie

Unul dintre candidații brăileni care a avut cel mai mult de suferit în urma examenului este un absolvent al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee”, care deși a luat nota 9,20 la proba de limba română și nota 8,50 la geografie, s-a trezit cu nota 3,70 la istorie. După contestații, surpriză! Nota acestuia a crescut la 6,90, adică o diferență de 3,2 puncte. Acum candidatul are media 8,20, însă înainte de a depune contestații era ”picat”, pentru că, așa cum se știe, la BAC trebuie să ai minim nota 5 la toate cele tre probe, iar media generală a acestora să fie cel puțin 6.

Și nu este singurul absolvent de liceu în această situație. Mai sunt și alți candidați care au fost drastic depunctați. Este cazul tot unui absolvent al Liceului de Arte care, la Istorie, a primit inițial nota 3,25. La română avea nota 8,65 iar la logică nota 7,45. După ce a depus contestație la istorie, nota acesta a crescut la 5,90, ceea ce înseasmnă o diferență de 2,65 puncte față de prima evaluare.

Diferențe uriașe la istorie! De la 7,80 la 10!

Dintre toate materiile de examen, istoria este disciplina unde s-au înregistrat cele mai multe diferențe uriașe între nota inițială și cea de după contestații. Pe lângă exemplele de mai sus, trebuie prezentat cazul unui candidat de la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, care avea inițial nota 7,80, iar după recorectare a primit 10, diferența fiind de peste 2 puncte. Tot la ”Iorga”, un absolvent ce avea inițial nota 7,55 a primit după contestații nota 9,85 (2,3 puncte diferență). La Arte, lucrarea unui candidat a fost notată inițial cu nota 6,35, iar ulterior a primit nota 8,85 (2,5 puncte diferență).

Diferențe mari și la logică și anatomie

La logică, un absolvent de la Liceul de Arte avea inițial nota 5,80, iar după contestații a primit nota 8,35 (diferență de 2,55 puncte). Revoltător este și cazul unui elev de la Colegiul ”I. Ghica”, care a primit inițial nota 3,20, iar după contestații lucrarea sa a fost evaluată cu nota 5,90, candidatul fiind acum promovat.

La anatomie și fiziologie umană, patru candidați au primit cel puțin un punct în plus după recorectare. Cel mai drastic a fost depunctat un candidat de la ”Iorga”, care a primit inițial nota 8,65 iar după contestații nota 9,85.

Și la română se înregistrează diferențe de aproape 2 puncte între nota inițială și cea finală. Un exemplu este cel al unui candidat de la Colegiul ”Ana Aslan”, a cărui notă la proba de limba română a crescut de la 6,65 la 8,45.

În total, din cei 1.667 candidați brăileni care au susținut examenul, peste 560 candidați au depus contestații. Aproape 40 candidați au reușit să promoveze după recorectarea lucrărilor.

Trei medii de 10 după contestații!

Trei absolvente au primit nota 10 după contestații și au acum media maximă. Este vorba despre Teodora Anca Plopeanu și Mirela Georgiana Moisoiu de la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” și Ana-Maria Ioana Vîlu de la Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”.

Brăila rămâne pe primul loc pe țară la BAC!

După afișarea rezultatelor finale Brăila are cea mai mare promovabilitate în rândul seriei curente - 89,1% (87,4% inițial), urmată de Cluj – 88,4% și Iași – 86,6%. De asemenea, Brăila ocupă primul loc și în ceea ce privește promovabilitatea generală (promoția curentă și promoțiile anterioare) – 84,7% (82,4% inițial). La examen s-au înscris 1.649 candidați, iar la probe s-au prezentat 1.606 candidați. Un număr de 246 nu au reușit să promoveze, iar 1.360 absolvenți au obținut medii peste 6. Pe intervale de medii statistica arată astfel: între 6 și 7 - 288 medii; între 7 și 8 - 341; între 8 și 9 - 401; între 9 și 10- 330.

Pe cele trei filiere, promovabilitatea este de 98,7% la filiera teoretică (cel mai mare procent din țară), 63,9% la filiera tehnologică și 81% la filiera vocațională.

Dacă analizăm doar promoția curentă, promovabilitatea este de 89,1%, împărțită pe cele trei filiere astfel: filiera teoretică – 96,2%, filiera tehnologică (70,07%), filiera vocațională – 83,9%.

Pe licee, cele mai bune rezultate în rândul promoției curente se înregistrează la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” – singurul liceu cu 100% promovabilitate, urmat de Colegiul Național ”Ana Aslan” – 98,81%, Liceul Teoretic ”N. Iorga” – 98,68%, Colegiul Național ”Dumitru Panaitescu Perpessicius” – 97,98%, Colegiul Național ”Panait Cerna” – 97,22% și Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” – 96,88%.

Două licee din tot județul au o promovabilitate de sub 50% - Liceul Tehnologic ”Nicolae Oncescu” Ianca – 30% și Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” – 39,13%.

La nivel național, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, este de 75% - rata cumulată de promovare, respectiv 80,5% în rândul promoției curente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro