Marea liberalizare, gaură în buzunare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Alege-ți furnizorul de gaz și electricitate!

Marea liberalizare, gaură în buzunare

* dacă nu faceți acest pas până la finele lunii iunie, riscați să plătiți prețuri mai mari la facturile de utilități publice *  doar până la 30 iunie veți mai beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică * pe pagina web a ANRE găsiți două aplicații dedicate, una pentru gaz metan iar a doua pentru electricitate, care vă permit să faceți comparație între ofertele operatorilor din piața liberă și prețul pe care-l plătiți acum

 

Nu ați intrat cu un contract nou pe piața liberă a gazelor naturale și curent electric? Mai aveți răgaz până la finele lunii iunie să faceți acest pas, altfel, avertizează oficialii de la București, vă așteaptă o surpriză neplăcută din iulie. De ce neplăcută? Deoarece, odată cu intrarea în a doua jumătate a acestui an, cei rămași fără noile tipuri de contracte vor avea de suportat scumpiri importante la facturile de gaz și energie electrică. Este greu de previzionat la acest moment care va fi impactul în bugetul de familie, însă specialiștii atrag serios atenția celor care tot amână semnarea unui nou contract să facă bine și să perfecteze actele cu viitorii furnizori.

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: “Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă (…) când va dispărea acel discount de factură

În urmă cu aproximativ un an, a început Campania de conștienizare în rândul clienților-abonați casnici cu privire la iminenta liberalizare a pieței energetice din România. Din păcate, prea puțini români au înțeles importanța unei decizii în acest sens pentru propriul buget de familie și că ar fi bine să încheie un nou contract pentru cele două tipuri de utilități publice. Potrivit unor date înaintate de către oficialii de la București, sub 50% dintre gospodării au făcut acest pas, iar ei, spun aceleași surse, se expun unui risc semnificativ de a se vedea nevoiți să achite facturi mai mari. De altfel, se discută de câteva săptămâni de introducerea unor prețuri noi, semnificativ mai mari, în factura de gaze naturale și energie electrică. De exemplu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, zilele trecute, în cadrul unei intervenții televizate la B1 TV, că peste 40% dintre clienții din România au optat pentru piața liberalizată de energie. Mai mult, oficialul a atras atenția că procentul, în mod evident, este insuficient. ”Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă la finele lui iunie, când va dispărea acel discount de factură, a declarat Popescu. ”Am depășit 40% procent de consumatori care au optat pentru piața liberalizată. Nu e suficient, îi îndemn mai mult pe oameni să iasă din rutina de zi cu zi… Te complaci cu această idee: «las că mă duc mâine, las că mă duc mâine»… Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă la finele lui iunie, când va dispărea acel discount de factură. La începutul lui iulie va fi iar o mutare dintr-un loc în altul în căutarea unei oferte mai bune”, a insistat ministrul Popescu la TV. De asemenea, oficialul a profitat de ocazie pentru a vorbi din nou de creșterea prețului la gaze naturale și energie electrică: ”Indiferent ce spun unii colegi din ANRE, că piața trebuie să fie liberă (…) nu cred că trebuie să avem o piață sălbatică, în care fiecare face ce vrea”.

 

ANRE oferă un instrument de comparare a prețurilor la gaz și electricitate

Declarațiile lui Virgil Popescu vin în contextul în care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, anul trecut, un ordin care le permite clienților casnici ca, cel puțin până la data de 30 iunie 2021, să primească din partea furnizorului actual de energie cea mai bună ofertă, fără abonament. Astfel, doar până la termenul amintit mai sus vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal, aplicabilă din prima zi a lunii iulie, și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică. Mai explicit, regula jocului spune că, în contextul liberalizării pieței energetice, pentru abonații care nu și-au exprimat opțiunea în ce privește selectarea unui furnizor de gaz natural și energie electrică, actualii furnizori sunt obligați să le livreze în continuare serviciul însă cu aplicarea tarifului din oferta de serviciu universal, sensibil mai mare decât ofertele încă disponibile pe piață. Pentru a vă face o idee detaliată la acest capitol, vă recomandăm să accesați pagina web a ANRE unde veți găsi un “Comparator” de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale și un altul pentru energie electrică. Având în față o factură de gaz și una de electricitate și completând câmpurile obligatorii din cele două aplicații, veți putea identifica ușor oferta cea mai avantajoasă ca preț, precum și viitorul furnizor de utilități. Tot acolo găsiți și datele de contact ale companiilor de pe piața energetică, inclusiv link-uri către paginile acestora de web, unde veți putea perfecta încheierea unui nou contract de furnizare. Pentru cei care își aleg acum atât furnizorul de electricitate cât și pe cel de gaz natural, nu uitați să vizitați paginile web ale companiilor care operează pe ambele piețe (energie electrică și, respectiv, gaz natural), pentru a vedea ce oferte au pentru pachetul complet curent/gaz. Important de precizat este că, după încheierea noilor contracte, aveți oricând posibilitatea să treceți la un alt furnizor, care vă oferă condiții mai avantajoase, după modelul abonamentelor la telefonie mobilă ori de internet. Important este, spun specialiștii, să faceți pasul și să încheiați un nou contract pe piața energetică liberalizată astfel încât să nu rămâneți captivi la tariful din oferta de serviciu universal. Una peste alta, începând cu factura lunii iulie, se vor vedea valori semnificativ mai mari pentru gospodăriile celor care nu au optat pentru un nou furnizor de energie (gaz/energie electrică) sau pentru un nou contract liberalizat cu același furnizor ca și până acum.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro