Mergi la conţinutul principal

Marea lehamite rurală

În mediul rural brăilean, alegerile europarlamentare au semănat a lehamite în rândul tineretului. Doar bătrânii s-au mobilizat, ca de obicei, să ştampileze buletinele de vot, deşi de multe ori nu prea ştiau nici pe cine aleg şi nici de ce. "Merg mereu la vot, e dreptul meu! Dar ce se votează, maică? Că nu prea ştiu. Spuneţi-mi şi mie ce alegeri sunt astea, să nu mă fac de râs acolo", ne-a întrebat o bătrână pe care am întâlnit-o în drum spre o secţie de votare din Ianca. Strada era pustie, deşi la o aruncătură de băţ era secţia de votare. Dar, şi secţia de votare era pustie, la fel ca şi holul instituţiei care o găzduia. Preşedintele comisiei ne-a spus că foarte puţini oameni au trecut pragul sălii, în comparaţie cu alte alegeri. De asemenea, nici incidente nu s-au înregistrat.
De altfel, în toate satele şi comunele brăilene atmosfera a fost una foarte liniştită. Preşedinţii secţiilor de votare cu care am discutat se aşteptau ca prezenţa la vot să fie mai mare după terminarea slujbelor religioase de la biserici. Speraţele lor nu se adeveriseră însă. Clopotele sunaseră de câteva ore terminarea slujbei, iar prezenţa la urne abia dacă depăşea, în medie, 10% din totalul electoratului.

Au dat ştampila de vot pe o sticlă de bere rece

În satul Lacu Sărat, prezenţa la vot până la ora 13.30, a fost de 9%, potrivit preşedintelui comisiei. Nici suspiciuni nu au existat, dat fiind şi numărul scăzut al celor care au ales să-şi exercite dreptul de vot. În apropierea secţiei, doi bărbaţi puneau ţara la cale pe marginea şanţului. Au dat ştampila de vot pe o sticlă de bere rece. "Ce să caut la vot? Eu de mulţi ani nu am mai votat, toţi sunt nişte hoţi! Oricum, ies tot cine vor ei să iasă, parcă mai ţin cont de noi...Toţi care au venit la putere ne-au furat câte ceva. Acum ce să caut? Nu ştiu exact ce se votează azi, parcă ceva cu Europa, n-au făcut ăştia campanie? Toată ziua îmi urlau maşinile alea în cap!", ne-a spus unul din bărbaţi.
Alt sat, aceeaşi atmosferă liniştită. În Silistraru, doar pe străduţa care duce spre secţia de votare am găsit câţiva oameni. Până la orele prânzului, se prezentaseră la urne aproape 80 de persoane, din totalul de 613 cu drept de vot. "Nu s-a întâmplat nimic. Prezenţa e foarte slabă. După ora 18.00 cred că vor mai veni persoane. Poate o să ajungem până la maximum 30%", ne-a declarat preşedinta comisiei Marcela Aurică.
În Scorţaru Vechi, până la ora 12.00 votaseră 100 de alegători, dintr-un total de 800. Printre ei s-a aflat şi Ion Vizireanu, în vârstă de 86 de ani, care a venit cu greu până la secţie, sprijinindu-se într-un baston. L-am întrebat cu ce gânduri a votat. "Păi, aici hotărâm în ce fel de continent locuim", ne-a răspuns bătrânul, dându-ne de înţeles că europarlamentarele nu reprezintă pentru el o noţiune chiar atât de abstractă cum ar părea la prima vedere. În tinereţe, Ion Vizireanu a fost preşedintele CAP-ului din sat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro