• verificările realizate de Comisia parlamentară de anchetă asupra procedurilor din pandemie au reliefat o serie întreagă de nereguli: peste 100 de anchete penale aflate în derulare pe tema achizițiilor, cheltuieli de peste 1 miliard de lei, echipamente expirate în valoare de mai bine de jumătate de miliard (10 milioane de doze de vaccin expirate) • întrebați în legătură cu acest lucru, parlamentarii și liderii celor mai importante partide politice din Brăila au condamnat la unison felul în care guvernele de atunci au ales să procedeze • președintele Consiliului Județean, șeful PSD Brăila, Francisk Iulian Chiriac, și-a manifestat speranța că autoritățile locale nu vor ajunge țapi ispășitori pentru modul în care s-a dictat de la Centru la momentul respectiv • la vârful PNL Brăila subiectul achizițiilor din pandemie nu prezintă interes, astfel că nici deputatul Alexandru Popa, nici secretarul de stat la Ministerul Turismului, Cătălin Canciu, șeful organizației municipale a liberalilor, nu ne-au transmis un punct de vedere
O serie de nereguli petrecute în timpul pandemiei COVID încep să iasă la suprafață. Potrivit presei centrale, la jumătatea lunii aprilie, Comisia parlamentară de anchetă a publicat un raport privind această situație. Concluzia? Peste 100 de anchete penale aflate în derulare privind achizițiile din pandemie, cheltuieli la liber fără nici o regulă de peste un miliard de lei, echipamente expirate de peste jumătate de miliard (10 milioane de doze de vaccin expirate). Mai mult, suma plătită pentru vaccinuri, potrivit parlamentarilor, rămâne o necunoscută din cauza clauzelor de confidențialitate stabilite în negocierile la nivel european cu companiile producătoare. Și toate acestea s-au întâmplat pentru că starea de urgență a permis lipsa procedurii standard a licitației. Plecând de la această situație, care ar trebui să nu se mai repete, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au încercat să obțină un punct de vedere din partea parlamentarilor și al liderilor celor mai importante partide politice active în județul nostru, însă nu mulți au fost aceia care au dorit să răspundă.
Iar dintre politicienii care au ales să își spună părerea, cei mai mulți s-au arătat deranjați de modul în care s-au luat decizii la Centru la momentul respectiv. Este cazul celor de la PSD și AUR. De cealaltă parte însă, pentru liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa și secretarul de stat în Ministerul Turismului, Cătălin Canciu (președintele municipalei liberalilor), subiectul achizițiilor dubioase din pandemie nici măcar nu a suscitat un minim interes.
Chiriac: «Cel mai mare tun financiar a fost, în schimb, cel prin care s-au comandat vaccinuri mai multe decât populația României»
Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), a dorit să atragă atenția că Partidul Social Democrat din care face parte, s-a opus măsurilor restrictive și lipsite de logică din perioada pandemiei. Potrivit acestuia, social-democrații nu au fost deloc de acord nici cu ideea amendării populației în pandemie și au condamnat dorința guvernului PNL de a aduna astfel bani la buget.
”Guvernele PNL-USR Orban și Cîțu au preferat să adune bani la buget din amenzi de la oameni și au închis firme private. Singurul lucru pozitiv a fost că amenzile au ajuns să fie anulate ulterior. Cel mai mare tun financiar a fost, în schimb, cel prin care s-au comandat vaccinuri mai multe decât populația României, care ulterior s-au plătit și aruncat. Oare va avea cineva curaj să facă lumină și să ia masuri împotriva celor vinovați sau se va mușamaliza operațiunea vaccinul? Sau tot administrațiile publice trebuie să plătească?”, s-a întrebat Chiriac, retoric.
Președintele CJ Brăila a mai adăugat că pe lângă faptul că în perioada pandemiei Guvernul a adoptat măsuri haotice, acestea au revenit în sarcina autorităților locale pentru a fi puse în aplicare. Bineînțeles, fără niciun fel de ajutor, după cum a subliniat Chiriac.
”Ne-am descurcat singuri și am executat niște ordine de la nivel național fără să ne întrebe nimeni dacă este posibil sau nu. Am rectificat bugete, am achiziționat aparatură medicală specifică, am căutat soluții pentru ca activitatea spitalicească, și nu numai, să se desfășoare în condiții bune. Tot ce s-a decis la nivel național s-a pus în practică, la Brăila, prin efort comun Consiliul Județean și Primărie. Au fost momente dificile și sper ca acum să nu fim tot noi, administrațiile locale și cetățenii, cei care trebuie să plătească ceea ce s-a dovedit a fi Guvernarea PNL-USR eșuată!”, a mai comentat sursa citată.
Dragomir: «Mi-am asumat să nu urmez orbește toate regulile lipsite de logică ale unui guvern cu atitudine de slugă»
Primarul Marian Dragomir (președintele municipalei PSD Brăila) ne-a transmis un punct de vedere personal în legătură cu măsurile întreprinse în pandemie, multe cu care nu a fost de acord, după cum a declarat chiar acesta. Edilul-șef a dorit să sublinieze că în ciuda libertății totale de la vremea respectivă în privința achizițiilor, zonă în care multe instituții s-au grăbit să intre, Primăria Municipiului Brăila a cumpărat un număr minim de produse, totul cât se poate de legal.
”În perioada respectivă, foarte multe instituții au risipit bani publici pentru a cumpăra izolete, măști la suprapreț și alte materiale total inutile. Cel mai mare tun a fost dat de Guvernul PNL pentru cumpărarea unui număr enorm de vaccinuri, depășind de câteva ori populația României, la prețuri exorbitante pentru care poate încă mai plătim și acum doze care expiră și se cheltuie alți bani ca să se distrugă deoarece clauzele de confidențialitate ascund marea hoție din spatele acestor achiziții. Primăria Brăila nu a risipit banii publici pe astfel de lucruri, ci a cumpărat un număr minim de produse, fapt evidențiat și de verificările Curții de Conturi care au certificat că achizițiile s-au făcut legal”, a declarat Dragomir.
Primarul a trecut în revistă cu această ocazie o serie de măsuri absurde impuse în perioada pandemiei, precizând că din punctul său de vedere totul a avut la bază un scenariu în care ”profitorii să câștige cât mai mult”.
”Nu pot uita, în schimb, manipularea unor vacciniști convinși, ura împotriva mea pentru că mi-am asumat să nu urmez orbește toate regulile lipsite de logică ale unui guvern cu atitudine de slugă și presiunile la care am fost supus pentru că nu am cedat. Mai are rost să amintim de amenzile date celor care mergeau pe stradă fără declarație? De interdicțiile de a ieși din casă ca nu cumva să îți sară în spate Covidul la ceas de seară? De aglomerația din magazine datorată chiar acelui guvern? De prostia cu obligația de a purta mască când te plimbai singur sau cu soția pe Faleză... și toate acele reguli aberante astfel încât profitorii să câștige cât mai mulți bani de pe urma produselor, iar Guvernul Orban să subjuge și să umilească populația cât mai mult... Covidul a dispărut când a început războiul din Ucraina iar speculanții azi câștigă bani din alte surse. Dacă mâine s-ar repeta această perioadă de tristă amintire aș proceda exact la fel!!! M-aș opune la toate regulile lipsite de logică exact cum am făcut și atunci!!!”, a adăugat primarul.
Tot din tabăra PSD Brăila, dacă senatorul Ion Rotaru și deputatul Nicu Niță nu ne-au oferit niciun punct de vedere, parlamentarul Florin Mircea nu s-a ferit să își expună opinia. Acesta a precizat la momentul discuției, spre finele lunii aprilie, că încă aștepta să vadă raportul final al comisiei, însă nu reușise acest lucru, deoarece documentul încă era în lucru.
”Referitor la «problemele» deja anunțate eu cred că ne aducem aminte bine din acele momente când s-au schimbat câțiva miniștri USR ai Sănătății care s-au întrecut în achiziții de vaccinuri, și nu puține, că așa aveau ei ordine. Ulterior problemele s-au mai agravat din cauza faptului că cetățenii au cam ocolit centrele de vaccinare și flacoanele au rămas pe stoc și au cam expirat. Eu sper că pentru aceste probleme financiare să răspundă cei vinovați și să se recupereze fiecare bănuț”, a punctat Mircea.
Deputatul a susținut că Guvernul de la vremea respectivă a greșit atât de mult în pandemie încât efectele se mai simt și în prezent, din păcate.
”Referitor la aspectele umane... fiecare dintre noi am pierdut cel puțin o persoană dragă. Nimeni, din păcate, nu îi va putea aduce înapoi, dar eu sper ca la un moment dat, cei vinovați să răspundă. Din păcate încă mai sunt efecte. Încă mai vedem în diferite locuri anunțuri cu «Păstrați distanța socială» și așa ne mai readucem aminte cum guvernul din acele momente PNL-USR a reușit să gestioneze foarte rău situația în care se aflau românii. Cu siguranță această experiență negativă prin care am trecut va putea fi și «un manual despre: așa da și așa nu» despre cum să gestionezi o situație de criză. Dar totuși sperăm să nu mai ajungem în această situație. Ar fi multe de spus, dar mai bine să lasăm instanțele să arate dreptatea!!!”, a mai spus Mircea.
Tabăra PNL: strategia «capul la cutie»
Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au încercat să obțină un punct de vedere și de la liberali în legătură cu subiectul achizițiilor din timpul pandemiei, însă fără prea mare succes. După ce a primit un mesaj pe tema amintită, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a propus un dialog telefonic, însă în momentul în care a fost sunat, la două secunde după ce a răspuns la telefon, apelul s-a întrerupt în mod inexplicabil. Ulterior, conversația nu a mai putut fi reluată, deoarece telefonul deputatului părea închis. Situație valabilă și alte câteva ore mai târziu. Trebuie punctat totuși că acesta nu a revenit cu un alt apel sau cu un mesaj pentru a ne oferi un punct de vedere.
Un mesaj similar a fost transmis și secretarului de stat în Ministerul Turismului, Cătălin Canciu (președintele municipalei PNL Brăila), însă acesta l-a ignorat pur și simplu.
Singurul din tabăra PNL care a fost de acord să expună un punct de vedere este deputatul neafiliat politic, George-Adrian Paladi (membru în organizația liberalilor brăileni). Parlamentarul a fost totuși destul de rezervat în privința neregulilor reliefate în urma anchetei. Acesta a afirmat că în situații de criză experții în domeniu sunt cei care ar trebui să ia decizii pentru ca astfel de situații să fie evitate.
”Nu aș dori să comentez pe marginea unor anchete penale aflate în derulare. Instituțiile abilitate ale statului au obligația de a verifica toate aspectele asupra cărora există suspiciuni, astfel încât eventualii vinovați să fie trași la răspundere, conform legii. În același timp, cred că experiența primilor ani ai pandemiei ne-a arătat că este necesar ca, în fața unor provocări de acest gen, instituțiile statului să acționeze cu luciditate și, firește, cu bună credință. Panica, lipsa de coordonare și de gândire strategică pot conduce la luarea unor decizii necorespunzătoare. De aceea, rolul principal trebuie să revină experților în domeniu, iar procesele de luare a deciziilor și de achiziție trebuie să fie pe cât de transparente posibil, fără a le periclita eficiența”, a declarat Paladi.
Cei de la AUR promit o anchetă distinctă
Senatorul AUR Brăila Andrei Hangan este de părere că acest raport al comisiei parlamentare a demonstrat că tot ceea ce au susținut reprezentanții partidului său pe tema pandemiei s-a dovedit cât se poate de real. Parlamentarul a afirmat că AUR va prezenta un raport alternativ privind achizițiile făcute în pandemie.
”Am avut de-a face cu un jaf uriaș din bani publici! AUR va prezenta un raport alternativ despre aceste achiziții concomitent cu raportul PSD-PNL. O să lăsăm opinia publică să-și extragă varianta pe care o consideră reală. Ce s-a întâmplat în comisia aceasta de achiziții nu s-a întâmplat în nicio altă comisie de anchetă, oricât de batjocorit a fost Parlamentul. Mai mult, PNL a boicotat permanent lucrările comisiei, iar Florin Cîțu nici măcar nu s-a prezentat în fața comisiei. Toți miniștrii Sănătății, cu excepția domnului Rafila - adică 6 miniștri - au refuzat să vină și să depună mărturie. Dintre cei doi prim-miniștri, numai domnul Ludovic Orban a participat la ședințele comisiei și, din interogarea dânsului, tot nu am înțeles de ce vaccinarea a fost dată în sarcina Ministerului Apărării Naționale, când Ministerul Sănătății era îndreptățit și avea toată dotarea necesară pentru a efectua vaccinarea în țară noastră. În ce stat democratic din lume se poate așa ceva, ca politica medicală să fie făcută de un minister de forță?”, a precizat Hangan, iritat.
Senatorul a mai atras atenția că lipsa licitațiilor publice din perioada pandemiei a dat posibilitatea punerii în operă a mai multor nereguli, precum și unor situații care nu și-au dovedit utilitatea, cum ar fi promovarea intensă a vaccinării.
”De asemenea, cred că prim-ministrul Ciucă are datoria să precizeze ce s-a întâmplat cu cele peste 50 de milioane de euro alocate mass-media pentru promovarea vaccinării. Câți oameni au fost convinși prin campaniile media că vaccinarea «salvează vieți»? A cerut vreo autoritate a statului vreun audit pentru cheltuielile din pandemie? Deși întreg procesul de vaccinare a fost intens mediatizat pe toată perioada pandemiei, ascunderea adevărului în privința efectelor adverse și statisticile secrete ale celor care au suferit grav din cauza vaccinurilor s-au dovedit a fi tactici care au favorizat, mai degrabă, curentul antivaccinist. În plus, raportul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea menționează că «toate acțiunile au fost implementate fără un buget alocat», însă datele publice dovedesc clar că peste 50 de milioane de euro au fost alocați de stat în acest sens. Această extorcare a banilor publici putea fi evitată prin mai multă transparență și onestitate față de cetățeni, principii pe care noi, AUR, le susținem și le aplicăm în ceea ce ne privește. Știm cu toții că nu a existat transparență nici în semnarea contractelor de achiziție a dozelor de vaccin, nici în campania de informare a cetățenilor privind efectele vaccinării”, a mai punctat Hangan.
Nici deputatul neafiliat politic (ex-AUR) Ciprian Ciubuc nu a răspuns propunerii cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei” de a comenta pe tema achizițiilor din pandemie.