Problemele au aparut inca din primavara
Anul agricol 2005-2006, spun fitosanitarii, a fost un unul extrem de greu, principalul vinovat de aparitia situatiilor critice fiind vremea, extrem de capricioasa pe tot parcursul perioadei de referinta. "Conditiile atmosferice, caracterizate prin seceta prelungita asociata cu temperaturi foarte ridicate, au favorizat aparitia si evolutia unor daunatori problema, o devansare a perioadelor de atac, un numar mai mare de generatii. Problemele au inceput inca din primavara cind bolile foliare au aparut mult mai timpuriu la griu. S-au facut 2 chiar 3 tratamente pentru combaterea acestora. In plus, incep sa se manifeste virulent boli si daunatori a caror aparitie este generata de greseli de tehnologie, cea mai des intilnita fiind nerespectarea asolamentelor", a precizat Violeta Popescu, director executiv adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, sefa Unitatii Fitosanitare Braila.
Nerespectarea rotatiei culturilor afecteaza grav floarea-soarelui si soia
Revenirea pe aceeasi sola cu floarea-soarelui sau soia reprezinta una din cele mai grave si, din pacate, mai des intilnite greseli ale fermierilor braileni. In acest context, bolile si daunatorii, in cele mai multe cazuri transmisibile prin sol, fac mari probleme, fermierii fiind nevoiti sa aleaga deseori intre a-si salva cultura, cu cheltuieli importante, sau a renunta la ea. "La cultura de soia, in conditiile verii 2006, cu temperaturi foarte ridicate, prezenta paianjenului rosu a fost semnalata inca din 17-20 iunie, mult inaintea perioadei cunoscute. Astfel, daca intr-un an normal aveam 4-5 generatii, anul acesta am avut 7 chiar 9 generatii pe anumite sole, in special pe cele pe care nu s-a respectat rotatia culturilor. S-a impus aplicarea a 2 tratamente de combatere pe intreaga suprafata, in afara de lucrarea de impachetare. La recoltare s-a evidentiat foarte bine aplicarea tratamentului, diferenta de productie intre solele tratate si cele netratate fiind de 1.000 - 1.300 kg/ha. La floarea-soarelui ne-am confruntat cu evolutia mult mai rapida a phoma si phomopsis (2 forme de putregai, boli care se manifesta pe tulpini)", a mai spus Popescu.
Varza puternic atacata de buha
Nerespectarea asolamentelor a dat mari batai de cap si legumicultorilor. Conform precizarilor directorului DADR, cea mai mare problema cu care fitosanitarii s-au confruntat in legumicultura a fost ofilirea vasculara, un atac foarte virulent, constatat in special la producatorii particulari. Motivul, nerespectarea asolamentelor. Cel mai mult au avut de suferit culturile din bazinele Rimnicelu, Gemenele si Valea Cinepii. In acest sens, Popescu avertizeaza: "Vinetele si ardeii pot reveni pe aceeasi sola cel putin la 3-4 ani. Boala se transmite prin sol si, in plus, e favorizata de temperaturile ridicate!"
Cultivatorii de tomate s-au confruntat cu atac puternic de mana, iar cei de varza, tot din cauza nerespectarii asolamentului, cu un atac virulent de buha, daunator care sapa galerii in capatina de varza, distrugind calitativ productia.
Strugurii trebuie culesi cit mai repede
Nici viticultorii nu au fost feriti de probleme, desi pentru ei, meteorologic, anul 2005-2006 nu a fost unul neprielnic. A fost cald si a plouat putin, numai ca variatiile bruste de temperatura din anumite perioade au favorizat mentinerea umezelii pe frunze, si deci aparitia atacului de mana. Mai mult, spre sfirsitul perioadei de vegetatie, la intrarea in pirga, desi s-au executat tratamente pentru combaterea putregaiului cenusiu, pe fondul precipitatiilor cazute saptamina trecuta, au aparut deja primele simptome ale atacului de botrytis pe struguri (boabe mucegaite). Aceasta situatie impune de urgenta recoltarea. Altfel, exista riscul sa se extinda atacul, ceea ce va diminua considerabil productia. Fata de anii anteriori, in plantatiile de vita de vie s-a constatat si un atac mult mai virulent al paianjenului rosu comun.
In unele plantatii pomicole, viermele fructelor a fost scapat de sub control
In plantatiile pomicole, anul acesta, cel mai virulent a fost atacul de fainare la mar si Polystigma rubrum (patarea rosie) la prun. De asemenea, fitosanitarii s-au mai confruntat si cu un atac puternic de omizi minatoare. Si viermele fructelor, comparativ cu anii precedenti, a avut o manifestare in forta si o suprapunere a generatiilor, situatie ce a culminat in anumite plantatii cu scaparea lui de sub control. De aceea, in vederea reducerii rezervei agentilor patogeni si daunatorilor specifici, specialistii fitosanitari recomanda pomicultorilor pentru perioada urmatoare masuri de igienizare a plantatiilor, ce constau in: incorporarea sub brazda a frunzelor si fructelor atacate; eliminarea lastarilor si ramurilor atacate de rapan, fainare, monilioza, foc bacterian; tratarea ranilor; adunarea si distrugerea prin ardere a cuiburilor de omizi defoliatoare.
Fitosanitarii lucreaza deja in contul anului agricol 2006-2007
Date fiind problemele cu care inspectorii s-au confruntat in vara 2006, Unitatea Fitosanitara Braila a demarat deja actiunea de control pe linia depistarii posibililor daunatori ce ar putea ataca culturile insamintate in prima perioada a campaniei de toamna. "Pe cultura de rapita deja rasarita s-au depistat, in ultima perioada, larve de fluture alb al verzei si de viespea rapitei, care roade intervalul dintre nervuri si duce la scaderea rezistentei plantelor. Am emis avertizare fitosanitara si am recomandat inceperea tratamentului acolo unde sint peste 10 - 15 plante atacate/mp", a explicat Violeta Popescu.
Acolo unde situatia a fost critica s-au efectuat deja si primele tratamente, pe Insuratei, Viziru, Valea Cinepii, Sutu si in IMB. "Controlam in continuare culturile pentru a depista din timp eventualele atacuri. Urmarim si atacul de rozatoare pe culturile nou infiintate pentru a evita pierderea de plante. Facem si sondaje in sol, la locul de hibernare al plosnitei pentru a stabili densitatea actuala. In functie de rezultate putem estima puterea atacului de anul viitor si putem solicita de la Minister fondurile necesare combaterii. Din datele pe care le avem in acest moment, la plosnita a mai crescut populatia comparativ cu aceeasi data a anului trecut", a mai spus Popescu.
Inspectorii fitosanitari au inceput controalele si pe linia atacului de rozatoare, in special pe lucerniere si pe culturile de cereale paioase, prioritar pe suprafetele insamintate dupa porumb si floarea-soarelui.
Specialistii recomanda
In luna septembrie, procesatorii de seminte au intrat masiv la tratarea semintelor necesare bunei desfasurari a campaniei de toamna. Fitosanitarii avertizeaza producatorii agricoli sa dea dovada de atentie maxima atunci cind achizitioneaza semintele. In primul rind ei recomanda saminta certificata si, in plus, tratamentul aplicat sa fie ales in functie de cultura premergatoare.
Astfel pentru insamintarea griului dupa culturi ca porumb, floarea-soarelui, soia sau sfecla de zahar, saminta trebuie tratata doar cu un fungicid. In conditiile in care se insaminteaza griu dupa griu sau o alta cereala paioasa, se impune ca saminta sa fie tratata si cu un insecticid, astfel incit sa poata fi preintimpinata distrugerea plantelor de catre gindacul ghebos si viermii sirma. Cum tratamentul cu insecticid impune anumite restrictii, el se executa doar pe baza de comanda. De aceea, producatorii trebuie sa ia din timp legatura cu furnizorul, astfel incit, la data semanatului semintele sa fie pregatite dat fiind si faptul ca insecticidul are si un anumit termen de garantie.