Mergi la conţinutul principal

Marea delapidare de la CAR Pensionari. Primul termen de judecată

* cele două contabile surori acuzate că au falsificat 258 contracte de împrumut și au folosit în interes personal sumele de bani aferente, au încercat să scape de judecată, însă fără succes * recent, magistrații Judecătoriei Brăila au constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și au dispus începerea judecății cauzei privind pe inculpatele L. G. și I. L. * primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 10 septembrie

 

Start la judecată! Contabilele acuzate că au falsificat 258 contracte de împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Ana Aslan” Brăila nu au reușit să scape de proces. Recent, magistrații Judecătoriei Brăila au constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și au dispus începerea judecății cauzei privind pe inculpatele L. G. și I. L. acuzate de infracțiunea de delapidare și fals în înscrisuri. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 10 septembrie, după cum se arată pe site-ul instanței.

Constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul din 29.01.2021 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată (...). Constată legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpatele L. G. și I. L.”, este decizia Judecătoriei Brăila de la sfârșitul lunii martie. În cauză nu s-a formulat contestație, astfel că decizia primei instanțe a rămas în vigoare și s-a putut stabili primul termen de judecată în acest dosar, pentru luna septembrie.

După cum au stabilit procurorii, în perioada anilor 2004 - 2011, contabila șefă de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) “Ana Aslan” Brăila și sora sa, în calitate de contabil, au sustras și folosit în interes personal sumele de bani aferente unui număr de 258 de contracte de împrumut. Prejudiciul total cauzat părții civile CARP Brăila se ridică la suma de 1.467.000 lei. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor I.L. de 67 de ani și L.G. de 63 de ani pentru infracțiunile de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din ianuarie 2004 (primul contract falsificat) și până în decembrie 2011 (ultimul contract falsificat), contabilele au coordonat un grup de persoane format din rude, vecini și foști colegi de serviciu și prin mijloace frauduloase și-au însușit banii din patrimoniul CARP Brăila

Primul semnal care a evidențiat faptul că în cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Brăila se săvârșesc fapte de natură penală, arată anchetatorii, a fost în cursul lunii februarie 2007, când două angajate au sesizat conducerea CARP cu privire la faptul că salariata I.L., ce avea funcția de contabilă principală, în mod frecvent și într-o perioadă îndelungată, a sustras cererile de împrumut ale membrilor CAR ce erau aprobate la plată. Prin modificarea datei de planificare la plată a membrilor CAR, aceasta a încasat împrumuturile de la casierie.

Procurorii din cadrul PT Brăila mai arată că au fost efectuate verificări de către CARP Brăila și s-a constatat că persoanele care figurau titular sau girant la contracte de împrumut au susținut că nu au cunoștință și nu au semnat acele contracte. Ulterior, cei în cauză au formulat plângeri penale.

Din declarațiile martorilor a rezultat faptul că inculpatele falsificau contracte de împrumut folosind datele de stare civilă ale unor persoane care fie nu aveau calitatea de membru CARP, ori ale unor membri CARP care lăsau carnetele de membru în posesia inculpatei I. L. sau măreau suma împrumutată. Majoritatea membrilor CARP au declarat că pur și simplu nu au solicitat împrumuturile ce figurează pe numele lor, că nu își recunosc semnăturile de pe contracte și de pe documentele aferente și că nu au împuternicit pe nimeni să ridice sume de bani de la casieria CARP. Unele persoane s-au trezit că li s-a impus măsura asiguratorie a popririi pe pensie pentru recuperarea prejudiciului.

Acum, după ce s-a dat startul procesului în acest dosar, judecătorii vor decide pedeapsa pentru inculpatele în cauză.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro