• Consiliul Local Municipal a adoptat, ieri, un proiect de hotărâre în acest sens • atât votul consilierilor cât şi înmânarea titlului au avut loc în cadrul a două şedinţe găzduite de Amfiteatrul Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”, Anişoara Cuşmir-Stanciu fiind fost absolvent • brăileanca a devenit campionă olimpică în 1984 şi este sportiva care a doborât de şase ori recordul mondial la săritura în lungime • şedinţele de ieri au deschis o serie de evenimente care marchează împlinirea a 100 de ani de existenţă a liceului
Atleta de renume mondial, Anişoara Cuşmir-Stanciu, a primit, ieri, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Brăila. Consilierii municipali s-au întâlnit de dimineaţă în cadrul unei şedinţe extraordinare ce a avut loc în Amfiteatrul Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”. Aceştia au ales o altă sală de şedinţe decât cea obişnuită, pentru că sportiva brăileană a fost absolventă a liceului “Murgoci”, iar conducerea unităţii de învăţământ a decis să îşi înceapă astfel seria de evenimente pregătite pentru marcarea a 100 de ani de existenţă a colegiului.
Proiectul privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al Brăilei a venit la iniţiativa consilierilor municipali PSD Brăila Marian Neta, Valentin Pătârlăgeanu, George Caranica şi Virginia - Loredana Badiu. Pe lângă primarul Marian Dragomir şi membrii CLM Brăila, la şedinţă au luat parte şi preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac, prefectul George Paladi, dar şi fostul primar Aurel Simionescu.
“La propunerea liceului, consilierii locali care sunt în Consiliul de Administraţie au iniţiat acest proiect de hotărâre prin care un fost absolvent, în urma unor rezultate deosebite pe plan sportiv, dar şi prin activitatea pe care a desfăşurat-o în decursul timpului, este propus astăzi cetăţean de onoare. Cunoaştem cu toţii rezultatele deosebite ale sportivei Anişoara Cuşmir-Stanciu, faptul că a depăşit recorduri mondiale, faptul că a fost nominalizată ca Maestru Emerit al Sportului, că a coordonat lotul olimpic al României la Rio, dar activitatea dânsei nu poate fi cuprinsă doar în aceste rânduri pe care consilierii şi iniţiatorii le-au depus la materialul anexat şedinţei. Considerăm că este o onoare pentru Primăria Municipiului Brăila, să fim reprezentaţi de un astfel de sportiv, absolvent al liceului. Dar şi un exemplu pentru absolvenţii tuturor liceelor din Municipiul Brăila”, a declarat Dragomir.
Au mai luat cuvântul liberalul Petrică Popa care a solicitat ca în viitorul mandat consilierii să fie invitaţi şi la inaugurarea “Aleii Personalităţilor”, PND-istul Adrian Traian care a felicitat colegiul “Gheorghe Munteanu Murgoci” cu ocazia aniversării a 100 de ani de existenţă, iar PSD-istul Marian Neta a declarat că este un cunoscut al familiei sportivei şi a ţinut să vorbească despre importanţa sportului şi a cărţii în societate. Tot în şedinţa extraordinară a CLM a luat cuvântul şi conducerea liceului şi reprezentanta elevilor din “Murgoci”.
Acordarea titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Brăila s-a făcut, potrivit legii, prin vot secret. Astfel, Anişoara Cuşmir-Stanciu a primit distincţia cu 22 voturi “pentru” din partea consilierilor prezenţi şi zero împotrivă. De la şedinţă au absentat motivat patru consilieri: Daniela Rădulescu şi Dan Păun de la ALDE, liberalul Cristian Pricop şi PND-istul Bogdan Botea.
Ulterior, în aceeaşi sală, la ora 11:00 a avut loc o altă întâlnire, în care sportiva a primit un buchet de flori şi distincţia din partea municipalităţii.
“Mulţumesc domnului primar pentru promptitudinea cu care a răspuns, pentru că iniţiativa a aparţinut unei foste eleve şi prietene de-a mea, doamna Gina Panait. Demersurile au fost făcute într-adevăr de liceul unde mi-am petrecut o parte din adolescenţă. Vă mulţumesc din suflet pentru tot! La mulţi ani în acest ceas aniversar şi felicitări tuturor cadrelor didactice şi elevilor! Succes pe mai departe! Vă mulţumesc din suflet! Oricum, permanent v-am purtat aici undeva (n.r. - în inimă). Vă mulţumesc mult de tot!”, a declarat Anişoara Cuşmir-Stanciu după primirea distincţiei.
Cariera Anişoarei Cuşmir-Stanciu
Născută la Brăila, în 1962, Anişoara Cuşmir-Stanciu a început atletismul la vârsta de 10 ani. Adevăratele performanţe au venit după numai un an de zile de când a fost preluată de antrenorul Ioan Moroiu, cel care i-a şlefuit calităţile de săritoare în lungime.
Potrivit site-ului clubului cssteaua.ro, acolo unde antrenează în prezent, pe 4 iunie 1983, Anişoara Cuşmir-Stanciu duce recordul mondial la sărituri până la 7,43 m, infirmând astfel calculele antrenorilor, medicilor, biochimiştilor, specialiştilor care studiau dinamica creşterii valorii recordurilor şi care prognosticaseră depăşirea graniţei de 7,40 m pentru anul 2000. Agenţiile internaţionale de presă au transmis repetat în acea zi ştirea despre “fantastica, incredibila performanţă a atletei românce”.
Anişoara Cuşmir-Stanciu a atins însă apogeul carierei în 1984, când a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. De altfel, la acea ediţie a competiţiei atletismul românesc a fost reprezentat de 9 sportive, dintre care 8 au realizat cea mai bună performanţă a atletismului românesc din istoria participărilor la Jocurile Olimpice, câştigând în total 10 medalii.
În palmaresul sportivei din Brăila se mai află şi titlurile de vicecampioană mondială şi europeană, reuşind să doboare de şase ori recordul la săritura în lungime.
Având un palmares impresionant şi un viitor strălucit în faţă, atleta a fost nevoită să se retragă la doar 22 de ani din motive medicale.
Maestru Emerit al Sportului, Anişoara Cuşmir-Stanciu a primit în anul 2000 Ordinul naţional „Pentru Merit”, în grad de ofiţer.
În prezent, fosta mare campioană olimpică din Brăila este antrenor în cadrul secţiei de atletism a clubului CS Steaua Bucureşti. În 2016, aceasta a coordonat lotului olimpic de atletism Rio 2016.