• preferinţele tinerilor variază de la persoană la persoană, fiecare privind diferit avantajele şi dezavantajele vacanţei la mare sau la munte • preţurile depind în funcţie de preferinţe • dintre staţiunile de pe litoralul românesc, printre cele mai populare se numără Mamaia, Vama Veche şi Costineşti • în ceea ce priveşte muntele, printre cele mai populare staţiuni rămân Sinaia, Predeal, Buşteni • am încercat să aflăm cum se mai prezintă aceste destinaţii şi cam cât ar costa un sejur în această vară
Pentru mulţi tineri, vacanţa de vară reprezintă modul de evadare din rutina cotidiană. Astfel, este bine să facem alegerea cea mai bună când vine vorba de destinaţia în care să ne refugiem. Preferinţele tinerilor diferă de la o persoană la alta chiar şi când vine vorba despre vacanţă. Unii preferă marea, soarele, distracţia în costum de baie, pe când alţii aleg muntele, plimbările şi experienţele propuse de acesta.
Pentru a înţelege care este diferenţa între cele 2 tipuri de vacanţe, am rugat câţiva tineri să ne împărtăşească experienţa lor pe litoralul mării, ori pe coastele munţilor. În acest mod, vom înţelege mai bine care sunt avantajele şi dezavantajele vacanţei la mare sau la munte.
“Decizia de a merge la munte, vara trecută, a venit spontan. Am mers împreună cu prietenii mei. Îmi doream de mică să vizitez Braşovul. Am făcut un popas la Sinaia, unde am rămas peste noapte, iar a doua zi am ajuns în Braşov unde am început să vizităm câteva locuri superbe. Am ramas plăcut impresionată. Istoria din spatele acestui oraş uimeşte. De ce cred eu că muntele trebuie vizitat vara? Pe timp de caniculă cred că muntele e soluţia. E atât de răcoritor! Drumeţiile te ajută să descoperi oamenii. Vara aceasta tot la munte vreau să merg”, ne-a declarat Paula M.
Nici marea nu duce lipsă de fani. “Vara trecută mi-am petrecut-o în Thassos, Grecia. Prefer să aleg marea pentru sezonul cald şi muntele pe timp de iarnă. În oraş, pe timpul verii e sufocant, iar apa mării e un refugiu atât pentru trup, cât şi pentru suflet. În timpul vacanţei am călătorit, am vizitat locuri noi, am înotat, am făcut scufundări şi multe alte activităţi pe care doar marea ţi le permite să le încerci. Cele mai frumoase amintiri sunt apusurile de pe malul mării. Vacanţa la mare are mai multe beneficii: în primul rând, e sănătos, se antrenează o bună parte din muşchi când înoţi, capeţi un bronz frumos. Despre dezavantaje nici nu am ce să remarc. Fiecare tânăr îşi alege vacanţa în funcţie de preferinţe, dar cred că marea e perfectă pentru vară, iar muntele oferă o serie de ocupaţii plăcute iarna. Anul acesta tot pentru mare voi opta”, a susţinut Cristina T.
“Eu mi-am petrecut vacanţa de anul trecut pe litoralul din Constanţa. Am ales marea deoarece doar acolo odihna şi distracţia se îmbină perfect. Am vizitat oraşul Constanţa, Satul de Vacanţă din Mamaia, m-am distrat la Aqua Magic şi m-am plimbat cu telegondola. Cred că distracţia şi frumuseţea vacanţei la mare depinde, în primul rând, de prietenii cu care mergi. Dacă nu sunt persoanele potrivite, ar fi destul de plictisitor. Muntele l-aş alege într-un sezon mai rece, pentru că vreau să mă plimb pe jos înconjurat de aer proaspăt şi să văd frumuseţea pe care o oferă acesta. Consider că fiecare dintre cele două destinaţii are farmecul ei, doar că depinde de personalitatea şi preferinţele fiecăruia dintre noi. Cred că tot la mare voi merge şi anul acesta”, a precizat Alexandru N.
Variante de distracţie pe litoralul românesc
Tinerii sunt diferiţi, iar ideile lor de vacanţă se pot deosebi în funcţie de foarte multe lucruri, pornind de la vârstă şi buget, până la nevoi speciale şi gusturi. Litoralul Marii Negre are ceva de oferit pentru fiecare dintre noi. Aşadar, iată care sunt cele 3 staţiuni de la malul mării populare printre tineri.
Mamaia - staţiunea de lux a tinerilor. Mamaia este cea mai modernă, dar şi cea mai ofertantă staţiune de pe litoralul Marii Negre. Dacă-ţi doreşti o vacanţă în care să îmbini marea şi soarele cu distracţia, Mamaia este locul potrivit pentru tine. Investiţiile din ultimii ani s-au concentrat pe crearea unui mediu propice pentru cei care vor să aibă vacanţe pline de petrecere. Aşadar, de dimineaţă de pe plajă şi până seara în club, tinerii turişti au la dispoziţie servicii diverse pentru entertainment.
Staţiunea Mamaia mai este cunoscută şi pentru numărul mare de hoteluri de lux, astfel că distracţia şi modernitatea se îmbină aici şi cu cele mai bune servicii hoteliere şi de servire, mai ales că staţiunea are o deschidere excelentă şi pentru turiştii străini. Dacă eşti tânăr şi doreşti să te distrezi, dacă bugetul de vacanţă este unul dedicat luxului, atunci un concediu în Mamaia va fi cu siguranţă pe gustul tău. Cel mai ieftin sejur în Mamaia este de 350 lei/noapte într-un hotel de 3 stele - doar cazarea. Cel mai scump sejur în Mamaia este de 2.000 lei/ noapte, într-un hotel de 5 stele - cazarea, micul dejun şi prânzul.
Vama Veche - staţiunea accesibilă a tinerilor. Dacă luxul din Mamaia nu este pe placul tău, dar o vacanţă la mare este ceva ce tu îţi doreşti foarte mult, atunci Vama Veche este cea mai bună soluţie. Chiar dacă alegi o cazare la una dintre unităţile accesibile de aici, ori că alegi să vii cu cortul la mare, bugetul tău de vacanţă nu va avea de suferit. În ceea ce priveşte distracţia, Vama Veche este o staţiune cunoscută pentru petrecerile de pe plajă, pentru evenimentele în aer liber, în care tinerii se pot simţi în largul lor. Începând cu data de 1 mai şi până târziu în toamnă, un concediu în Vama Veche este cea mai bună alegere pentru o vacanţă accesibilă pe litoralul românesc, pentru cei tineri şi doritori de petreceri continue, dar şi de o atmosferă relaxantă şi liniştită în momentele dintre evenimentele de pe plajă.
Preţul la cazare în Vama Veche porneşte de la 80 lei/noapte - doar cazarea, iar cel mai scump este de 360 lei/noapte - doar cazarea. O vacanţă în cort, chiar dacă ar putea părea exotică sau demodată pentru unii, poate deveni o experienţă plăcută şi de neuitat. În Vamă, o noapte de campare cu rulota costă 18lei/noapte/persoană, iar cu cortul costă 12 lei/noapte/persoană.
Costineşti - staţiunea veşnic tânără. Staţiunea Costineşti a rămas un simbol al tinerei generaţii, fiind martoră a celor mai frumoşi ani. De-a lungul timpului, staţiunea a câştigat tot mai multă popularitate în rândul tinerilor, fiind oaza de distracţie de pe litoral. Asta şi datorită preţurilor mici practicate de către hotelieri, cei care deţin pensiuni şi terase. De pildă, o noapte de cazare în anul 2018 poate costa numai 35 lei. În funcţie de facilităţi, preţurile ajung şi la 200 lei pe noapte.
În Costineşti, timpul parcă stă în loc. Plaja de la Obelisc şi epava vă poartă în timp, în anii studenţiei, iar noile clădiri amintesc de perioada modernă. În staţiune muzica răsună la orice colţ, fiind cunoscută ca loc al distracţiei. Însă, astăzi Costineştiul bucură deopotrivă şi familiile tinere, în căutarea soarelui de la Marea Neagră. Rând pe rând, tabere de şcolari, grupuri de studenţi, tinere familii regăsesc aici “la dolce vita”. Se bucură de aerul sărat, plaja pe care au întâlnit-o sau de locul în care au petrecut cele mai frumoase seri.
Câteva posibilităţi de distracţie la munte
România este o locaţie perfectă pentru orice tip de vacanţă. Indiferent de pasiuni, buget sau anotimp, există un spaţiu dedicat în care veţi găsi tot ce aveţi nevoie pentru a vă simţi perfect. Multe locuri merită să fie vizitate, dacă vă plănuiţi o vacanţă la munte. Dacă doriti un spaţiu natural o vacanţă la munte este locaţia perfectă. Pentru relaxarea în natură, turismul românesc vă poate duce în diverse zone din întreaga ţară. Cele mai populare staţiuni pentru tineri din România sunt Sinaia, Predeal şi Buşteni.
Sinaia - locul vacanţelor visate, ce devin realitate. Sinaia, una dintre cele mai frumoase staţiuni montane din România, se prezintă vizitatorului cu un bogat trecut cultural şi social. Sinaia îmbină neîntrecut frumuseţea naturii cu cea a artei arhitecturale. Tinerii se pot bucura de drumeţii, dar şi de atracţii turistice precum: Castelul Peleş, mănăstirea Sinaia, Muzeul George Enescu, Cazino-ul, Munţii Bucegi: Babele, Sfinxul, Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, Schitul din Peştera Ialomiţei, Lacul Bolboci şi cascada Urlătoarea.
Preţul cazării în această staţiune porneşte de la 50 lei/noapte/persoană fără masă. Cel mai mare preţ poate depăşi preţul de 2.000 lei şi include cazarea şi toate cele 3 mese.
Predeal - staţiunea priveliştilor încântătoare. Tinerii aleg Predeal deoarece este recomandat atât pentru recreere cât şi pentru refacere din convalescenţă prin aerul său cu umiditate ridicată şi nepoluat. Punctele de atracţie ale staţiunii pe timpul verii sunt traseele montane marcate pentru turism, traseele atv realizate în ultimii ani, telescaunul şi teleschiurile de pe Clăbucet. Cel mai ieftin sejur porneşte de la 90 lei/noapte, iar cel mai scump este de peste 400 lei/noapte şi include doar cazarea.
Buşteni-poarta Bucegilor, fruntea turismului montan din România.
Staţiunea climaterică Buşteni oferă tinerilor dornici condiţii optime petrecerii concediului, a vacanţelor, a sfârşitului de săptămână, într-un frumos cadru montan. În staţiune, tinerii se pot bucura de telecabină, ce urcă de lângă Hotelul Silva până pe platoul Bucegilor, lânga cabana Babele.
Datorită amplasării sale, staţiunea Buşteni este locaţia optimă pentru parcurgerea traseelor din Munţii Bucegi. Numeroase trasee de diferite grade de dificultate încep de aici.
Cel mai ieftin sejur, ce include doar cazarea, porneşte de la 100 lei/noapte, iar cel mai scump se opreşte la suma de 1.750 lei/noapte incluzând cazare şi cele 3 mese.
Aşadar, o vacanţă de neuitat depinde în mare măsură şi de starea ta de spirit şi de cum ţi place să te delectezi în timpul liber, nu doar de bani, altitudine sau de gradele din termometru.