Comisarul şef al Gărzii Financiare Brăila, Marcel Constantin, este pe picior de plecare de la şefia instituţiei. Oficial, este vorba despre pensionarea acestuia la limită de vârstă. În realitate, însă, se pare că s-au lămurit şi şefii de la minister cam ce-i poate pielea personajului şi au decis să-l tragă pe dreapta. Asta mai ales după recenta evaluare la care au fost supuşi, la nivel de ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), toţi şefii din finanţele locale. Marcel Constantin s-a întors la Brăila cu un ruşinos "Satisfăcător" de la aceste examinări. Surse bine informate din ANAF au confirmat faptul că şeful de la Garda brăileană are zilele numărate, în sensul că din 6 martie ar trebui să fie scos la pensie. Numai că Marcel Constantin a intrat urgent în concediu medical, sperând astfel că va reuşi să blocheze procedura. Iluzii deşarte, pentru că legislaţia în ce priveşte pensionarea bugetarilor elimină această portiţă de scăpare, în sensul că la data îndeplinirii vârstei încetează valabilitatea concediului medical, iar funcţionarul intră în rândul pensionarilor.
Mai trebuie spus că Marcel Constantin este în Top 20 cei mai bine plătiţi şefi de GF din ţară, cu un salariu mediu lunar de peste 1.000 euro.
Cel mai longeviv la cârma vreunei secţii judeţene de Gardă Financiară din ţară, Marcel Constantin este pe punctul de a fi tras pe dreapta. În cazul GF Brăila, Constantin a fost şef încă de la înfiinţarea instituţiei, la câţiva ani după Revoluţie şi, cu foarte mici pauze, a fost nelipsit de la panoul de comandă. Iată că acum, în 2012, i se pregăteşte debarcarea. Mai concret, la finele lunii ianuarie, toţi şefii de deconcentrate ale ministerului au fost chemaţi pentru examinare şi evaluarea activităţii de peste an. Surse bine informate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au explicat că Marcel Constantin nu a reuşit să obţină calificativul maxim, ci doar un umilitor "Satisfăcător". Asta l-a enervat la culme mai ales acum, în prag de pensionare la limită de vârstă, pentru că odată ajuns la Brăila, a intrat în concediu medical, cel mai probabil gândindu-se că astfel blochează procedura de pensionare. De aici se poate deduce că Marcel Constantin nu vrea să predea armele. La fel cum nu a cedat nici în urmă cu 3 ani, când i-a fost desfiinţată funcţia de conducere şi s-a luptat în instanţă până la reîncadrarea sa. Totuşi, prin intrarea sa în concediu medical nu va putea reuşi amânarea inevitabilului, întrucât legislaţia a eliminat această variantă în mod expres pentru bugetari.
În altă ordine de idei, un recent studiu realizat la nivel naţional privind salariile comisarilor şef de la Garda Financiară arată că şeful de la Brăila se numără printre fericiţii care semnează pentru un fluturaş consistent la sfârşit de lună. Potrivit echipei "Econtext", cu un salariu mediu lunar de 4.849 lei, Constantin se poziţionează pe locul 15 la nivel naţional, imediat după omologul de la Galaţi cu 4.863 lei, în contextul în care primele 3 locuri sunt ocupate de şefii GF Mureş - 7.027 lei, Bucureşti - 5.975 lei şi Bihor cu 5.895 lei. La polul salariilor mici s-au poziţionat comisarii şefi de la Buzău - 3.821 lei, Botoşani - 3.680 lei, Caraş-Severin - 3.482 lei şi Iaşi - cu doar 3.446 lei lunar.
Constantin are un KIA cumpărat la mâna a doua
De menţionat că la realizarea acestui clasament au fost folosite declaraţiile de avere ale şefilor de instituţii, postate pe portalul Gărzii Financiare. În cazul lui Marcel Constantin, cea mai recentă informaţie în acest sens este datată mai 2011 şi pentru a vă face o idee despre dimensiunea averii numărului 1 al GF Brăila vom face o scurtă trecere în revistă a declaraţiei. La capitolul terenuri, Constantin a menţionat două loturi de teren agricol (62.500 mp la Râmnicelu şi 10.000 mp la Vădeni) şi alte două de teren intravilan (61 mp în Brăila şi 2.588 mp la Râmnicelu). În ce priveşte clădirile, el a nominalizat un apartament în Brăila, plus 2 case de locuit, una la Râmnicelu iar alta, construcţie nouă, în Brăila cu o suprafaţă de 307 mp. A declarat că are în proprietate un Kia cumpărat la mâna a doua. De asemenea, are două depozite bancare, ambele deschise în 2008, unul de aproximativ 5.000 euro, iar celălalt de 105.533 lei. În plus a acordat un împrumut de 110.000 lei, în nume personal, unui anume Ovidiu Moise. La capitolul venituri, în afară de cel din salariu de la Garda Financiară, Constantin a mai menţionat şi venituri din chirii în cuantum de 3.600, precum şi încă 23.400 lei venituri din activităţi agricole.
De precizat că Marcel Constantin a avut recent o pauză de aproape un an de la conducerea instituţiei brăilene, răstimp în care s-a judecat cu ANAF şi Ministerul de Finanţe pentru repunerea sa pe post.
Reamintim că în primăvara anului 2009, în urma reorganizării ANAF, la nivel naţional au fost desfiinţate posturile de directori executivi, comisari ori inspectori şefi cu statut de funcţionari publici, fiind înfiinţat, în schimb, postul de conducere director coordonator, ca personal contractual. La nivelul Secţiei Judeţene Brăila a Gărzii Financiare, acest lucru a însemnat eliberarea din funcţie a lui Marcel Constantin şi înlocuirea lui cu Silviu Stănescu - director coordonator, avându-l adjunct pe Nicolae Frăţilă. În octombrie 2009, ca urmare a retragerii PSD de la guvernare, postul de coordonator al GF Brăila a fost scos la concurs, fiind ocupat de Viorel Munteanu. Abia în mai 2010 a revenit Constantin la conducerea instituţiei, după ce s-a aplicat decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea actului normativ prin care se făcuse în primăvara lui 2009 reorganizarea ANAF. Anterior acestui episod, în primăvara lui 2008, pe vremea mandatului la Finanţe al brăileanului Ionuţ Popescu, şeful de la GF Brăila a fost mutat la Garda Financiară Sibiu pentru o perioadă de 6 luni.