Marşul Bucureşti - Sarmisegetusa, extremism cultural | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marşul Bucureşti - Sarmisegetusa, extremism cultural

În ultima decadă a lunii iulie va avea loc un marş cultural între Bucureşti şi Sarmisegetusa, la care se preconizează să participe o echipă de nouă persoane, condusă de scriitorul Laurian Stănchescu. Anunţul a fost făcut ieri, chiar de coordonatorul marşului, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Teatrul "Maria Filotti". Se aşteaptă ca pe traseu, pe diferite distanţe, să participe alte zeci de persoane, conştiente de importanţa culturii româneşti şi necesitatea de a atrage atenţia asupra valorii culturii noastre. Acesta este al patrulea marş cultural organizat de scriitorul Laurian Stănchescu, însă este primul care are ca obiectiv parcurgerea unei distanţe atât de mari. Primul a fost în 2008, la Herculane, când s-a mărşăluit prin staţiune, al doilea s-a desfăşurat la Curtea de Argeş, iar al treilea, dedicat memoriei lui Nichita Stănescu, a avut loc în martie 2010, pe o distanţă de 30 de km de la Turnu Severin, distanţă pe care în urmă cu 31 de ani, Laurian Stănchescu a parcurs-o cu maşina împreună cu Nichita Stănescu. "Am iniţiat acest marş cultural pentru a ne aduce aminte de sacralitatea acestui popor. Noi ne-am pierdut sacralitatea, iar simbolul nostru, Sarmisegetusa, este aproape pierdut şi consider că trebuie să luptăm pentru a schimba lucrurile. Următorul marş cultural va fi Sarmisegetusa - Roma, pentru că trebuie să redevenim un popor cultural. Eu unul m-am săturat de atâta incultură şi mitocănie în ţara asta. Trebuie să ne trezim şi cred că numai prin acest fel de extremism cultural putem atrage atenţia", a declarat Laurian Stănchescu. Finanţarea acestui eveniment va fi asigurată chiar de participanţi, fiecare îşi va plăti drumul, ceea ce ar însemna aproximativ 1.500 de lei. "Ca să fac rost de aceşti bani cred că voi vinde manuscrisele Nichita Stănescu pe care le am, altfel va trebui să mă împrumut pentru a realiza acest marş. Acum câteva zile erau cinci participanţi anunţaţi, astăzi am aflat că au mai rămas doi. Eu voi face acest marş chiar de va fi să-l fac singur. E o luptă cu mine însumi să duc acest marş cultural la capăt. Vom face câte 50 de kilometri pe zi, ca să avem cât mai puţine opriri şi să coste cât mai puţin", a mai spus iniţiatorul marşului.
Pe parcurs vor fi două opriri, la fiecare fiind programat câte un spectacol. Una va fi la Tg. Jiu, la complexul Brâncuşi, şi alta la final, la ruinele Sarmisegetusei. Interes pentru acţiune a arătat şi CNN-ul, care va relata despre marş. De organizarea evenimentului se ocupă, alături de scriitorul Laurian Stănchescu, şi brăilencele Gabriela Dascălu, profesoară la Liceul de Artă şi poetă, şi Armanda Filipine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro