Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Manualele noi de clasa a XI-a se lasa asteptate

Ca in fiecare an scolar, elevii de pina la clasa a X-a, pentru ca este invatamint obligatoriu, primesc gratuit manuale. Din pacate, starea manualelor gratuite dupa care invata copiii este deplorabila, pentru ca procentul in care se schimba acestea este foarte mic fata de necesar. Teoretic, dupa un manual nu ar trebui sa invete mai mult de trei serii de elevi, insa practic, in scoli exista manuale dupa care se invata chiar si de opt ani. Directorul Liceului de Arta, prof. Adrian Simion, a spus ca unele manuale, chiar cele de limba si literatura romana arata groznic, de iti este sila sa mai pui mina pe ele si nici nu le-a mai dat copiilor. Conform legii, se cumpara manuale noi in procent de 15% la majoritatea claselor. Acest procent este de 25% pentru clasa a II-a si pentru disciplinele limba romana, matematica, istorie si geografie la clasa a VIII-a. La celelalte clase si discipline manualele se innoiesc in procent de 15%. Numai la clasa I copiii primesc toti, in fiecare an, manuale noi.
Responsabilul cu manualele de la Casa Corpului Didactic (CCD), Ecaterina Mocanu, a precizat ca la unele discipline se invata chiar de sase sau opt ani pe aceleasi carti. "Este foarte greu pentru ca sint unele edituri care nu-si onoreaza comenzile. Anul acesta nici nu ne-au mai trimis manuale semnal pentru ca profesorii sa le poata consulta si sa comande. Au trimis sporadic, prin scoli, carti semnal, dar sint insuficiente. Profesorii ne suna pe noi si ne intreaba de manuale, dar noi nu avem decit cataloage cu toate manualele, in special pentru clasa a XI-a, dar o carte nu o alegi dupa culoarea si forma copertii. Profesorii trebuie sa consulte continutul. Unele edituri nici nu-si onoreaza comanda de doi ani pentru ca nu s-a inteles cu Ministerul la pret, dar ar trebui sa ne anunte si pe noi pentru ca facem comenzi si asteptam degeaba, cind am putea sa comandam manualele in alta parte", a explicat Ecaterina Mocanu. In aceasta situatie sint editurile: "Hachette", Humanitas", "Longman", "Rao", "Sigma", "Aramis", "Nemira", "Univers", "Teora".
Pentru clasa a XI-a s-au tiparit manuale noi, dupa un curriculum imbunatatit, insa acestea nu sint de gasit nici in librarii, daramite pe bancile elevilor.
Libraria "Panait Istrati", de pe B-dul Independentei, colt cu str. 1 Decembrie, pune la dispozitia elevilor manuale pentru toate clasele, inclusiv clasa a XI-a, dar numai de la editura Corint. Libraria a ales sa lucreze cu aceasta editura, deoarece celelalte solicita plata manualelor comandate in avans.
La libraria de pe strada "Mihai Eminescu", vizavi de Casa de moda, cei interesati pot gasi manuale de la mai multe edituri, insa nu si pentru clasa a XI-a. Vinzarile pentru manualele existente nu merg foarte bine. Una din cauze ar fi aceea ca, in opinia patronului, unii profesori incearca sa obtina venituri suplimentare din vinzarea manualelor, prin comenzi directe de la edituri. El considera ca profesorii fac comert ilicit, in timp ce el, care plateste taxe peste taxe la stat, sta cu manualele in raft.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii