Skip to main content

Manifestari culturale la Muzeul Brailei

Spatiul generos al Muzeului Brailei a gazduit, la sfirsitul saptaminii trecute, doua evenimente culturale de facturi diferite. Ieri, a avut loc o manifestare prilejuita de marcarea a 71 de ani de la moartea scriitorului Panait Istrati. Invitati sa evoce momentul au fost prof. univ. dr. Dumitru Irimia, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si conf. univ. dr. Zamfir Balan, director adjunct la Muzeul Brailei.
Intilnirea culturala a fost moderata de prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul institutiei. Conf. univ. dr. Zamfir Balan a adus in atentia asistentei citeva opinii referitoare la textele lui Panait Istrati, accentuind ideea de om, omenie si umanitate si, totodata, relevind dimensiunea universala a existentei sale. Acesta a marturisit ca s-a oprit la aceasta tema pentru ca textul lui Panait Istrati poate fi citit, recitit, recontextualizat, iar dintr-o lectura la zi el poate sa dezvolte semnificatii noi. Astfel, s-au adus in atentia celor prezenti la manifestare citeva fragmente despre ceea ce a scris Panait Istrati despre ideea de om si umanitate, evidentiindu-se in acelasi timp si perceptiile lui Panait Istrati referitoare la sensul artei. La rindul sau, prof. univ. dr. Dumitru Irimia a adus in discutie probleme legate de dimensiunea tragica a fiintei lui Panait Istrati reflectate, pe de o parte, prin prisma personalitatii sale istorice, iar pe de alta parte, prin prisma operei sale literare si publicistice. Pornind de la o succinta prezentare a romanului "Nerantula", prof. univ. dr. Dumitru Irimia a vorbit despre prieteniile literare ale lui Panait Istrati, marcind momentele fundamentale ale existentei sale.

Recital Madalina-Claudia Danila de la Liceul de Arta "Hariclea Darclee"

Seara de vineri de la Muzeul Brailei a stat, in schimb, sub semnul muzicii clasice. In colaborare cu Liceul de Arta "Hariclea Darclee", muzeul a organizat un recital de pian, In interpretarea tinerei Madalina-Claudia Danila, eleva in clasa a IX-a la Liceul de Arta "Hariclea Darclee", prof. Galina Cojocari. Madalina-Claudia Danila a a cistigat, recent, un binemeritat Premiu II la un concurs international de pian, in care a concurat alaturi de pianisti din mai multe orase din Franta, Polonia, Belgia, Italia si Spania. Este vorba despre "Concours Musical de France", plasat sub inaltul patronaj al Ministerului de Cultura din Franta, si din al carui juriu au facut parte pianisti, compozitori si oameni de cultura din intreaga lume. In urma cu doi ani ea a mai cistigat un premiu II la Olimpiada Nationala de la Ploiesti, drept pentru care este In baza de date a Colegiului Pro si Bursiera a Clubului Rotary. Invitati sa cinte in recital au fost Iuliana SgIrcitu - la pian, si Tudor Popescu - la fagot, studenti in anul II, respectiv III la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, de asemenea, multipremiati la cele mai prestigioase concursuri de gen. Programul muzical al recitalului a fost prezentat de prof. Ionel Filip de la Liceul de Arta "Hariclea Darclee". Pe parcursul recitalului au putut fi audiate piese din creatia compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Carl Jacobi, Felix Mendelssohn, Claude Debussy, Jean Absil si George Enescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu