Manevre «murdare» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Acuzații grave la adresa primarului comunei Chiscani

Manevre «murdare»

* încredințări directe pe bandă rulantă, contracte cu dedicație, raportarea unui număr mai mic de gospodării decât cel real, oferte de preț umflate și fluctuante * sunt acuzațiile consilierului local Costică Gorgan (PNL) la adresa primarului Chiscaniului, Costică Cojea (PSD), cu precizarea că șeful comunei ar fi evitat să scoată la licitație serviciul de salubritate ani la rând, pentru a favoriza societatea RER * primarul Costică Cojea susține că sunt atacuri pur electorale și că a fost nevoit să facă încredințări directe din cauză că în Consiliu nu s-a aprobat caietul de sarcini și contractul cadru pentru a demara licitația pe salubritate

 

 

Un butoi cu pulbere gata să explodeze în orice moment, cam așa arată Consiliul Local Chiscani atunci când vine vorba de problema salubrității pe raza comunei. Consilierul PNL Costică Gorgan a vizitat, recent, redacția “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a-i aduce o serie de acuzații grave primarului Chiscaniului, Costică Cojea (PSD), pe care îl consideră principalul vinovat pentru faptul că locuitorii comunei au avut de suferit în luna mai, când nimeni nu a mai venit să le ridice gunoiul din fața caselor. Gorgan susține că de când a preluat mandatul, primarul a evitat să organizeze licitația pentru a stabili un operator de salubritate, deoarece a avut interese să favorizeze societatea RER ECOLOGIC SERVICE SRL Brăila. Gorgan a sesizat că s-au făcut o serie de încredințări directe, că s-a mers pe variante la limita legii pentru a nu se realiza licitația, că s-a raportat un număr mai mic de gospodării decât cel real și s-au acceptat și prezentat oferte de preț “umflate”, care ar fi fluctuat chiar și de la o zi la alta. Consilierul liberal a venit “înarmat” cu o serie de hotărâri de Consiliu și documente pentru a demonstra de câte ori s-a mers pe varianta încredințărilor directe și a ținut să puncteze că nu a fost de acord cu proiectele propuse de primar, tocmai pentru că prețurile i s-au părut mult prea mari și total nefondate.

De cealaltă parte, primarul Costică Cojea afirmă că a procedat conform legii și că atacurile lui Gorgan sunt pur electorale. Mai mult, acesta a explicat că nu a putut demara o licitație publică și a fost forțat să meargă pe încredințare directă în mod repetat privind delegarea serviciului de salubritate tocmai din cauză că unii membri ai Consiliului nu au aprobat caietul de sarcini și contractul cadru. Și asta, ca totul să se răsfrângă asupra sa în cele din urmă și să fie amendat. De altfel, Cojea a explicat că începând de luna trecută, locuitorii din comuna Chiscani și din satele aferente, Lacu Sărat și Vărsătura, nu mai au probleme la ridicarea gunoiului, după încheierea licitației publice în urma căreia s-a stabilit ca societatea “RER” să fie operatorul de salubritate pentru următorii cinci ani. Chiar și așa, acesta a semnalat că deoarece Gorgan și alți consilieri din opoziție le spun oamenilor să nu încheie contracte cu noul operator, Primăria va fi nevoită să ia măsuri la adresa celor care refuză, pentru că există legislație în acest sens.

 

Gorgan îl acuză pe Cojea că a favorizat «RER» în mod repetat

 

Așa cum am anunțat în edițiile anterioare ale cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, pe parcursul lunii mai, comuna Chiscani nu a mai beneficiat de servicii de salubritate, odată cu expirarea contractului pe perioadă determinată cu firma RER la data de 30 aprilie. La vremea respectivă, primarul Chiscaniului, PSD-istul Costică Cojea, a dat vina pe membrii Consiliului Local spunând că s-a ajuns la o asemenea situație problematică, deoarece mai mulți consilieri au refuzat să aprobe la timp caietul de sarcini necesar pentru demararea unei licitații, astfel încât să se stabilească un operator. În urma sesizărilor făcute de cetățeni la vremea respectivă, Primăria Chiscani a fost chiar amendată de Garda de Mediu pentru această situație. Ei bine, liderul PNL Chiscani, Costică Gorgan, consilier local și membru în Comisia buget-finanțe a comunei, susține că deși a fost viceprimar în mandatul trecut și știa că este nevoie să se realizeze o licitație pentru stabilirea unui operator de salubritate, primarul Costică Cojea, în ciuda promisiunilor făcute la preluarea mandatului în 2016, nu a realizat acest lucru până luna trecută, când lucrurile au degenerat și nu le-a mai putut controla.

Gorgan a luat la rând toate hotărârile aprobate în Consiliul Local Chiscani de la acea vreme și până în prezent pentru a reliefa că s-a mers în mod repetat pe varianta încredințării directe. Acesta a acuzat că în tot acest timp, Cojea nu a prezentat decât oferte venite din partea operatorului SC RER ECOLOGIC SERVICE SRL Brăila, în ciuda faptului că prețul propus era unul destul de mare și calculat pe gospodării.

“Pentru a merge pe încredințarea directă a serviciului de salubritate, domnul primar economist Costică Cojea a divizat serviciul prin încheierea contractului cu operatorul ales de el. Adică a împărțit contractul în două părți să rezulte o sumă mai mică spre a nu fi nevoit să organizeze licitația. A înregistrat cheltuieli într-un alt cont: ecologizare. A trecut în contract un număr mai mic de gospodării decât cel real. A existat discriminare privind accesul la serviciile de salubrizare pentru toți locuitorii comunei. Acest lucru s-a făcut oficial prin încheierea tuturor contractelor de salubrizare prin încredințare directă pentru un număr mult mai mic de gospodării decât cel existent la nivelul comunei Chiscani. Dau exemplul contractului nr. 5841 din 30.05.2017 făcut pe o perioadă de șapte luni, în care s-a stipulat expres că se face pe un număr de 830 de gospodării, la o valoare a contractului de 124.915 lei fără TVA, când de fapt, la nivelul comunei sunt 2.450 gospodării la data prezentă, a declarat Gorgan.

Mai mult, acesta a precizat că în contracte au fost prinse și clauze cu privire la  valoarea totală care nu trebuie să depășească 130.000 lei, deci suma până la care era permisă încredințarea directă. Acesta a mai acuzat că în 2017, asigurarea serviciului de salubritate s-a realizat prin încheierea a două contracte distincte, tocmai pentru a se ocoli licitația, deși legea interzice divizarea prestării de servicii.

Gorgan a afirmat că nu a fost de acord cu proiectele primarului deoarece prețurile propuse de operatorul “RER” nu i s-au părut justificate și a solicitat ca toată lumea să plătească 7 lei pe lună, mergând pe exemplul altor comune unde prețul este chiar și mai mic, variantă care nu i-a fost acceptată. De asemenea, PNL-istul a mai punctat că i-a cerut primarului să justifice formula de calcul în baza căreia s-au stabilit prețurile la toate contractele pe perioade determinate cu operatorul, însă nu a primit niciodată vreun răspuns.

“Faptul că prețul nu era cert, bazat de prima dată pe niște calcule serioase, a rezultat și din ofertele fluctuante ale societății. Vă dau câteva exemple: în 05.12.2018 oferta începând cu 01.01.2019 era de 42,46 lei, TVA inclus, pe gospodărie pentru satele Chiscani, Vărsătura și Lacu Sărat, și de 37,59 lei, TVA inclus pentru KM 10. La data de 13.12.2018 RER trimite oferta începând cu 01.01.2019 de 37,75 lei gospodărie cu TVA inclus pentru cele trei sate și de 33,46 lei pe gospodărie cu TVA inclus pentru KM 10. Iar în aceeași zi, la 13.12.2018, oferta era de 34,97 lei pe gospodării în cele trei sate și 31 lei pentru KM 10”, a mai spus consilierul.

Gorgan a ținut să anunțe că vor mai urma și alte dezvăluiri privind anumite nereguli care au avut loc în Comuna Chiscani.

 

Cojea susține că a procedat legal

 

Primarul comunei Chiscani, Costică Cojea a precizat că în prezent problema ridicării gunoiului în localitate și în satele aferente s-a rezolvat. Astfel că în urma licitației, s-a încheiat contractul 5904 din 28 mai, prin care “RER” a primit în delegare serviciul public de salubrizare în comuna Chiscani, pe o perioadă de cinci ani. Cojea nu a putut preciza dacă au fost mai mulți ofertanți sau nu, însă în ceea ce privește prețurile practicate acesta a punctat că pentru o gospodărie cu o persoană prețul este de 13,88 lei. Dacă vorbim despre două persoane, prețul se dublează, în timp ce la o gospodărie care are de la trei persoane în sus, prețul este 41,63 lei. De asemenea, prețul pe persoană într-un apartament de la Km 10 este 8,38 lei, cu precizarea că TVA-ul este inclus în toate aceste situații.

Cojea s-a arătat deranjat de acuzațiile care i-au fost aduse. Acesta a dorit să precizeze că în ciuda tuturor celor afirmate de Gorgan, în realitate este un atac politic. Primarul Chiscaniului a afirmat că a procedat legal, dar nu a putut organiza licitația în condițiile în care consilierii nu au aprobat la timp caietul de sarcini, astfel că s-ar fi văzut nevoit să meargă pe varianta încredințărilor directe. Mai mult, că a așteptat clarificarea situației privind stabilirea operatorul unic, lucru care nu s-a mai întâmplat.

“Discuțiile acestea au fost și în Consiliul Local. Ei au avut acest interes să nu se facă, fiindcă toate se sparg în capul primarului. Iar dacă lua amendă câteva zeci de miliarde Primăria, pe ei îi durea la botul de la bască. Asta este cu tendință electorală. Punct. Eu am vorbit cu ei, le-am spus și în Consiliul Local. L-am întrebat și pe domnul Gorgan: dacă erați în locul meu, domnilor consilieri, ce ați fi făcut? Și a tăcut. Deci este tendențios, electoral. Și cu asta basta! Dumnealui vrea ca din banii populației care se strâng la impozite și taxe să plătească strângerea gunoiului. Avem speță la Movila Miresii și la Tufești, unde au taxa de habitat, s-a plătit 100% către operatorul de salubrizare, nu s-a încasat decât 50% iar restul s-a imputat primarului”, a mai adăugat Cojea.

Întrebat despre numărul gospodăriilor din comuna Chicani, primarul a ridicat din umeri, spunând că deși este convins că există o evidență, nu poate răspunde deoarece nu este “un calculator de la NASA care să le țină minte pe toate”.

Cojea a dorit totuși să puncteze că din păcate, foarte mulți dintre cetățenii comunei au refuzat până în acest moment să semneze cu operatorul pentru ridicarea gunoiului, în special după campania făcută de Gorgan și alți consilieri.

“Eu am rămas uimit, pentru că nici măcar o treime din populație nu a vrut să facă contracte. Cu toate că avem lege care îi obligă să facă asta. Acum vom ieși din nou să îi obligăm să facă contracte”, a conchis sursa citată, cu precizarea că nu a prezentat doar oferte de la RER, așa cum susține Gorgan, ci ar mai fi fost chiar și oferte de la firme din Constanța, fără însă a da nume concrete.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro