• în iunie 2014, Agenţia Naţională de Integritate îl declarase incompatibil pe Ştefan Sînpetru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, în ce priveşte activitatea de evaluator al unor cursanţi, şi cea din cadrul Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, simultan cu şefia unităţii sanitare • cu legea în mână, Sînpetru şi-a dovedit nevinovăţia în faţa acuzaţiilor aduse de ANI, câştigând procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie • decizia instanţei este definitivă
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Ştefan Sînpetru, a câştigat în instanţă “războiul” cu Agenţia Naţională de Integritate. După ce Agenţia l-a declarat incompatibil în iunie 2014, Sînpetru s-a simţit nedreptăţit şi a atacat în instanţă decizia. Iniţial, managerul a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Galaţi, numai că ANI a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Verdictul final a fost dat de ÎCCJ, în aceată vară: decizia Curţii de Apel Galaţi a fost menţinută, Ştefan Sînpetru câştigând procesul definitiv.
“Am stat şi am cumpănit foarte mult dacă această informaţie merită s-o aduc în atenţia opiniei publice. Până la urmă, am ales să fac acest lucru pentru egalitate de tratament, în sensul că datele din raportul de evaluare întocmit în luna iunie 2014 de Agenţia Naţională de Integritate au fost făcute publice prin intermediul site-ului Agenţiei şi au fost preluate de mass-media. Faptul că ulterior am atacat în Contencios, conform prevederilor legale, la prima instanţă, în speţă Curtea de Apel Galaţi, iar aceasta a dispus anularea raportului întocmit de ANI, nu a mai fost adus la cunoştinţa opiniei publice. Deci prima instanţă a constatat că argumentele pe care le aveam eu în susţinerea nevinovăţiei în raport cu incompatibilităţile găsite de ANI erau corecte. ANI, uzând de căile de atac, a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în luna iulie a acestui an, ÎCCJ, analizând din nou argumentele mele şi pe cele ale ANI, a decis să păstreze verdictul instanţei de la Galaţi. Decizia ÎCCJ este o decizie definitivă, în consecinţă e bine ca cei care au avut cumva vreo îndoială în legătură cu faptul că am derulat corect nişte activităţi să aibă la cunoşinţă că am fost corect şi că lucrul acesta a fost admis de două instanţe de judecată”, ne-a declarat Ştefan Sînpetru despre victoria sa obţinută în instanţă.
Sînpetru vrea reintegrarea în Registrul Evaluatorilor Activi de Spitale
În 2014, ANI a emis un comunicat de presă prin care informa că şeful Spitalului de Pneumoftiziologie, Ştefan Sînpetru, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 15 decembrie 2009. “În perioada 1 aprilie 2009 – 21 decembrie 2009, Sînpetru Ştefan a deţinut şi funcţia publică de conducere de Şef Serviciu Evidenţă Contribuabili în cadrul Casei Judeţene de Pensii Brăila, acesta suspendându-se din funcţia publică la data de 21 decembrie 2009. De asemenea, în anul 2011, persoana evaluată a încheiat contract de prestări servicii cu Camera de Comerţ, Industrie şI Agricultură Brăila şi trei convenţii cu o societate comercială, în calitate de examinator cursanţi, iar, în luna decembrie 2012, în calitate de evaluator, a încheiat două contracte de prestări servicii cu Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor”, se arată în comunicatul ANI, cu precizarea că în tot acest timp, Sînpetru ocupa şi funcţia de manager al unităţii sanitare.
Aşa cum am precizat mai sus, şeful Spitalului de Pneumoftiziologie a demontat acuzaţiile aduse de Agenţie şi a câştigat procesul în instanţă. “Au fost incompatibilităţi legate, în esenţă, de activitatea de evaluator de spitale şi de o activitate, cumva pasageră, desfăşurată ca examinator al unor cursanţi care finalizaseră nişte cursuri de formare profesională şi trebuia să dea examen. Activitatea de evaluare a cursanţilor a fost una de natură didactică, fapt permis, iar o controversă mai îndelungată a fost legată de libertatea de a face evaluări de spitale. Iniţial s-a ridicat problema statutului de manager, s-a constatat că în legătură cu asta, lucrurile nu sunt foarte robuste, şi atunci s-au mutat analizele Agenţiei pe calitatea de funcţionar public suspendat pe care eu o aveam în momentul ăla. În legătură cu asta, ma reuşit să conving instanţele în baza unor argumente pe text de lege că activitatea desfăşurată în favoarea instituţiei care face acreditarea a fost una, de asemenea, de natură pasageră, deci nu a fost o activitate continuă, nu am existat niciodată ca persoană în statul de funcţii sau în organigramă. Important este că au fost lucruri făcute corect şi am adresat deja o solicitare Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate pentru reintegrarea în Registrul Evaluatorilor Activi de Spitale”, a conchis Sînpetru.