Decanul Facultatii de Management si Marketing in Afaceri Economice, conf. univ. dr. Elena Enache, a explicat ca s-a organizat acest simpozion pentru ca se doreste aducerea in atentie a preocuparilor cadrelor didactice in domeniul managementului si marketingului, in conditiile exigentelor existente in urma integrarii europene.
Senatorul Aurel Simionescu a prezentat modul in care ar trebui realizata gestionarea riscurilor privind utilizarea fondurilor publice, faptul ca asumarea rationala a riscurilor asigura succesul in orice fel de proiecte, iar presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu a vorbit studentilor despre preocuparile institutiei pe care o conduce pentru accesarea fondurilor structurale europene, proiectele realizate in perioada de preaderare si cele din perioada actuala. Inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a precizat ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a fost deja inceputa de catre elevii si studentii care au beneficiat de burse si proiecte europene.
Autonomia universitara s-a transformat in anarhie universitara
Rectorul universitatii, prof. univ. dr. Alexandru Puiu, s-a referit la diferite aspecte ale managementului, la problemele din acest domeniu aparute odata cu integrarea in Uniunea Europeana. "Managementul a fost prezent si in perioada etatista. In anii '70 am fost primul care am introdus conceptul de management. E adevarat, atunci se facea un management precar, fara sa se stie. Lipsea partea care finaliza managementul, cel al afacerilor economice, si marketingul. Dupa '89, in teorie, managementul a fost promovat, insa in practica a fost o nenorocire. Acum, ca membri in UE am intrat intr-o competitie dura si trebuie sa stim sa tragem foloasele din aceasta calitate pe care am dobindit-o, trebuie sa invatam sa aplicam teoria managementului", a spus prof. univ. dr. Alexandru Puiu. Rectorul Universitatii "Brancoveanu" a mai vorbit si despre modul eronat in care au inteles unii rectori autonomia universitara, care in unele cazuri s-a transformat in anarhie universitara, adica extinderea invatamintului pseudo-universitar. "Este adevarat, cind am inceput, nici noi nu am avut spatii proprii, dar am avut profesori. Cei mai buni profesori care erau atunci la Academia de Studii Economice (ASE) m-au urmat cind am infiintat universitatea. Am inceput serios, cu ore in cursul saptaminii, nu cu citeva cursuri in week-end cum fac altii acum. Din pacate, aceasta concurenta neloiala este sprijinita si de factorii administrativi, iar eforturile noastre de a promova un invatamint superior de calitate trec neobservate", a mai explicat prof. univ. dr. Alexandru Puiu. Au mai luat cuvintul prof. univ. dr. Ion Scurtu, prorector al universitatii si conf. univ. dr. Camelia Vechiu.
Problemele gestionarii eficiente a resurselor materiale au fost trecute in revista de prof. univ. dr. Gheorghe Preda de la Asociatia Internationala pentru Conservarea Resurselor Naturale si a Energiei din New York - SUA, iar despre economisirea resurselor naturale privite in contextul cresterii economice, dezvoltarii durabile si globalizarii a vorbit prof. univ. dr. Robert W. Campbell de la University of Indiana "Inbloomington" SUA. La simpozion s-au prezentat peste 30 de lucrari in cele doua sectiuni, Management -
Marketing si Relatii economice internationale - Uniunea Europeana, de catre cadre didactice ale Universitatii "Brancoveanu", dar si de invitati de la ASE Bucuresti si Institutul National de Cercetare Economica din cadrul Academiei Romane.
Evenimentul a fost organizat de catedra de Management -
Marketing - Relatii economice internationale din cadrul Facultatii de
Management, Marketing in Afaceri Economice Braila a Universitatii
"Constantin Brancoveanu".