Mergi la conţinutul principal

Mamele isi vor primi noile indemnizatii abia din februarie

Primele indemnizatii de mama, recalculate, vor fi acordate, cel mai devreme, in luna februarie, a anuntat conducerea Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Braila, care asteapta noul program informatic de la nivel central. "Drepturile recalculate le punem in plata cu februarie, dupa ce vine aplicatia informatica. In luna ianuarie plata se va face tot la nivelul de 600 de lei, urmind sa fie platite pe restante drepturile rezultate din calcul", a precizat Veronica Macri, directorul AJPS Braila.
Incepind cu luna ianuarie 2009, indemnizatia de mama se acorda in cuantum de 600 de lei sau optional, in cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate in ultimile 12 luni din ultimul an anterior datei nasterii copilului. Aceste prevederi au fost stabilite prin HG. nr 1.682/2008.

Aproape 400 de tati primesc indemnizatia de mama

Potrivit informatiilor furnizate de conducerea Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Braila, la nivelul lunii decembrie 2008, se aflau in plata 2.420 de indemnizatii de mama, insumind 1.385.000 lei. La aceeasi data, erau in evidentele AJPS Braila 208 persoane cu stimulent, pentru care s-a platit suma de 22.100 lei. De mentionat este faptul ca nu mai putin de 370 de tati au primit in luna decembrie 2008 indemnizatia de mama. Recalcularea indemnizatiilor dupa noua lege ar putea dubla efortul financiar al statului, a opinat Veronica Macri, cu precizarea ca o situatie exacta va fi cunoscuta numai dupa primirea adeverintelor de venituri, insa la nivelul Brailei nu vor fi foarte multe cazuri in care cuantumul depaseste 600 lei.

Actele necesare si termenele depunerii dosarelor

AJPS Braila a demarat o campanie de informare a beneficiarilor precum si a reprezentantilor primariilor, intocmind si afisind la avizierul institutiei modele de adeverinte si de cereri, precum si instructiuni de completare a dosarelor. Cererile insotite de actele doveditoare, respectiv adeverinte de venit de la angajatori, vor fi depuse la primaria de domiciliu pentru persoanele indreptatite sa primeasca indemnizatie si nu au depus cerere pina la data de 31 decembrie 2008. La sediul AJPS Braila vor depune documente persoanele aflate in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, persoanele aflate in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in virsta de pina la 2 ani. De asemenea, tot la sediul AJPS Braila se vor adresa si persoanele aflate in plata stimulentului lunar, mai exact mamicile care s-au reintors la munca inainte de a implini copilul virsta de 2 ani, care vor sa solicite indemnizatia recalculata. La sediul AJPS se depun si cererile privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului care nu au fost solutionate pina la data de 31 decembrie 2008 inclusiv. Cererile pot fi depuse la registratura, de luni pina vineri, intre orele 8.30- 12.30, iar informatii pot fi obtinute de la biroul de relatii cu publicul, unde programul este pina la ora 16.30, cu exceptia zilei de miercuri cind se lucreaza pina la 18.30 sau la telefon, nr. 0239/611498. Dosarul pentru acordarea indemnizatiei de crestere copil depus la sediul AJPS Braila trebuie sa cuprinda cererea tip conform modelului agreat de AJPS, adeverinta tip conform modelului AJPS sau, dupa caz, pentru cei cu activitati independente si agricole, dovada eliberata de Administratia Financiara. "Am trimis o solicitare catre Administratia Financiara in care aratam ce date le sint necesare beneficiarelor de indemnizatie, speram intr-o buna colaborare, cum am avut-o intotdeauna", a declarat Veronica Macri. Persoanele care la data de 31 decembrie 2008 beneficiau de stimulent, in cuantum de 100 de lei, dar doresc acum trecerea la indemnizatie, vor depune la sediul AJPS Braila cererea tipizata si adeverinta tip conform modelului AJPS. Termenul pentru depunerea cererilor insotite de acte doveditoare pentru beneficiarii aflati in plata la 31 decembrie 2008 este 6 luni, respectiv pina la data de 30 iunie 2009. Pentru toate cererile care se depun in acest interval se achita restantele incepind cu luna ianuarie 2009, in cazul in care cuantumul este mai mare de 600 lei. Termenul pentru persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatie crestere copil si care nu au depus cerere pina la 1 ianuarie 2009, este de 60 de zile lucratoare de la data la cere se stabileste dreptul, conform legii. Persoanele care nu au realizat venituri primesc doar alocatia pentru copil, in cuantum de 200 de lei, respectiv 300 de lei in cazul copiilor cu handicap, a mai precizat directorul AJPS Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

Obiectiv Vocea Brailei 2022

Continutul acestui site este proprietatea SC Double P Media SRL. Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul SC Double P Media SRL

Analiza WEB