• un individ de 27 de ani, aflat la puşcărie, ajutat de un cunoscut de-al său, a pus la cale un adevărat plan de bătaie, pentru a face rost de bani • unul a apelat patru bătrâni, direct din penitenciar, şi le-a dat vestea unui grav accident, produs de fiu sau fiică, apoi a cerut importante sume de bani • s-au încasat sumele de 14.900 lei şi 480 lire sterline • procurorii au dispus trimiterea în judecată a celui aflat după gratii, dar şi a mamei sale, complice la înşelăciune
Infractorii continuă să facă bani, chiar dacă se află în spatele gratiilor. Metoda “Accidentul” tot face victime. Recent, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a două persoane, un bărbat acuzat de înşelăciune, pentru că a apelat victimele şi le-a dat vestea falsului accident, alături de el fiind judecată şi mama sa, pentru tăinuire şi complicitate la înşelăciune. În listă mai era un bărbat care mergea la locuinţa victimelor şi încasa banii, însă acesta a scăpat de judecată, pentru că s-a înţeles cu persoanele vătămate.
În urma anchetei procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, s-a stabilit faptul că, la începutul lunii iunie 2017, Inculpatul Costel B. a luat legătura în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi cu inculpatul Vasile S., prin intermediul unui prieten comun. Acesta din urmă i-a propus să comită împreună înşelăciuni prin metoda “Accidentul”, pentru a face rost de bani.
După cum se arată în rechizitoriul Parchetului, la data de 15 iunie 2017, la IPJ Brăila a fost înregistrată plângerea brăilencei T.M., care a sesizat faptul că, în noaptea anterioară, a fost sunată de o persoană necunoscută care a anunţat-o că fiica sa a comis un accident şi i-a cerut suma de 4.400 lei pentru îngrijiri medicale. Procurorul de caz a stabilit că cel care a sunat a fost Vasile S., care s-a recomandat ca procuror şef la Bucureşti, şi a cerut iniţial suma de 10.000 lei, spunând că în urma accidentului a fost accidentată o fetiţă. Cea apelată era o bătrână care a spus că nu are suma respectivă, însă, de frică, a fost de acord să dea cei 4.400 lei pe care îi avea în casă. Suma de bani a ajuns la o persoană care s-a prezentat la domiciliul femeii apelate telefonic. Era vorba despre Costel B., care a mers cu autoturismul BMW la domiciliul femeii, în miez de noapte.
La data de 25 iunie, un bărbat a sesizat la IPJ faptul că a fost sunat de un necunoscut care l-a anunţat că fiul său a comis un accident şi i-a fost cerută suma de 3.500 lei. Apelantul era acelaşi Vasile S., în timp ce Costel B. a mers să ia banii. Abia după ce a dat suma de 3.500 lei, bătrânul înşelat a luat legătura cu fiul său şi a constatat că nu a avut vreun accident. Banii încasaţi au fost împărţiţi, între cei doi bărbaţi, adică cel care anunţa accidentul şi cel care ridica banii.
La începutul lunii iulie 2017, alte două plângeri au ajuns la poliţie, o altă femeie fiind înşelată prin metoda “Accidentul” cu suma de 480 lire sterline, iar o altă persoană cu suma de 7.000 lei după ce a fost anunţată că fiul a provocat un accident, lovind o fetiţă de 12 ani pe trecerea de pietoni.
Procurorul a stabilit faptul că faptele inculpatului Vasile S., care la datele de 15 iunie, 25 iunie, 1 iulie şi 5 iulie 2017, a indus în eroare patru persoane , prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, în scopul obţinerii unor sume de bani, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de înşelăciune.
Acesta a fost trimis în judecată. Procurorii mai arată faptul că inculpatul Vasile S. a comis cele 4 infracţiuni de înşelăciune prin metoda “Accidentul” în stare de recidivă, acesta fiind condamnat anterior la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru infracţiunea de viol.
Individul şi-a tras după el şi mama, Carmen L., pe care a trimis-o să încaseze banii de la diferite persoane, bani ce proveneau din înşelăciunile comise prin metoda “Accidentul”. Potrivit procurorului, faptele inculpatei Carmen L., cea care a primit sumele de 2.500 lei şi 1.800 lei, care îi erau destinaţi fiului său, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de tăinuire şi complicitate la înşelăciune. Femeia de 51 de ani a fost şi ea trimisă în faţa instanţei de judecată.
Singurul care a scăpat de judecată a fost Costel B., de 32 de ani, cel care încasa efectiv banii de la victime. Faţă de acesta a fost dispusă clasarea, întrucât a intervenit împăcarea cu persoanele vătămate.