Ca si anul trecut, majoritatea elevilor care au promovat Testele Nationale vor avea un loc la liceu. Diferenta este aceea ca mediile de admitere sint cu aproximativ 10 sutimi mai mari, ceea ce va duce si la cresterea ultimei medii de admitere. Concret, daca anul trecut ultima medie de admitere de la Colegiul "Murgoci", specializarea matematica-informatica a fost 9.22, anul acesta, un candidat, pentru a fi sigur ca va fi admis acolo, trebuie sa aiba cel putin media 9.32. La colegiile "Balcescu" si "Murgoci", la liceele "Iorga" si "Cerna" numarul de locuri este acelasi ca in 2006. In schimb, la "Perpessicius" numarul de clase este mai mic cu una, asa ca ultima medie de admitere poate fi chiar cu 20 de sutimi mai mare decit anul trecut. Aceeasi situatie se intilneste si la Grupul Scolar "Istrati". La Grupul Scolar "Brancoveanu" dimpotriva, in planul de scolarizare figureaza o clasa mai mult, deci ultima medie de admitere ar putea fi doar cu 10 sutimi mai mare decit cea de anul trecut. La celelalte grupuri scolare nu sint schimbari esentiale, deci ultima medie de admitere poate fi considerata cea de anul trecut, marita cu 10 sutimi. Optiunile pe fisa de inscriere trebuie trecute cu foarte multa atentie, de la stinga la dreapta, nu de sus in jos. orice greseala la completarea optiunilor poate duce la inscrierea candidatului intr-o clasa cu totul nedorita.
Elevii mai au la dispozitie si alte doua clase cu profil servicii, de la Liceul Economic "P. S. Aurelian", iar elevii care implinesc 18 ani pina la 31 decembrie 2007 vor putea urma liceul la seral sau fara frecventa. Anul acesta se va forma o clasa de seral la Grupul Scolar "Edmond Nicolau" si alte trei cu frecventa redusa la Grupul Scolar "Nenitescu". Repartizarea celor inscrisi pe cele 112 locuri este planificata pentru perioada 25 - 28 iulie, depunerea dosarelor efectuindu-se intre 22 si 24 iulie chiar la scolile in cauza.
Dupa ce s-a completat fisa de inscriere, parintii si elevii vor verifica, in prezenta dirigintilor, corectitudinea datelor din fisa listata de calculator pentru fiecare elev. Aceasta operatiune se va desfasura in perioada 2 - 7 iulie. Daca se constata greseli in fisa, acestea se transmit centrului zonal de inscriere care corecteaza greseala. Fisa corectata se inmineaza directorului scolii, care o prezinta apoi parintilor si elevului pentru a doua verificare. Fisele corecte se semneaza apoi si de catre diriginte, alaturi de parinte si elev, iar aceste fise ramin in posesia parintelui. Rezultatele repartizarii computerizate se vor afla pe 13 iulie seara sau pe 14 iulie.
Cei care nu au promovat Testele Nationale vor fi repartizati pe 20 iulie
Cea de-a doua etapa a repartizarii computerizate se va desfasura in perioada 16 - 20 iulie. Pe 20 iulie vor fi repartizati candidatii care au ramas nerepartizati in prima etapa si cei care nu au promovat Testele Nationale, in numar de 496 in acest an. Statistica pusa la dispozitie de Inspectoratul Scolar a aratat faptul ca cei mai multi elevi care nu au promovat Testele Nationale au mediile din gimnaziu intre 7.00 si 8.50. Cu medie de gimnaziu peste 9,50 dar cu Testele Nationale picate exista o singura situatie, a unei eleve de la Marasu, care a terminat cele opt clase cu media 9,72, dar la examen nu a reusit sa ia decit 3,80 la matematica, in timp ce la limba romana a luat 6.00, iar la geografie 9,35. Mai sint alti 14 elevi care au medii de absolvire peste 9.00, dar nu au reusit sa promoveze Testele, majoritatea picind matematica. Acesti elevi nu sint toti din mediul rural, mai sint si de la scoli din oras, precum: "Moisil", "Alecsandri", "Dimitrie Cantemir" sau nr. 9. Si pentru ceilalti candidati care au picat Testele nationale, dar au avut medii de absolvire mai mici, tot matematica s-a dovedit a fi obstacolul de netrecut. Cei aproape 500 de elevi care nu au promovat Testele Nationale au la dispozitie 1.512 locuri la scolile de arte si meserii, adica aproape tot atit ca si anul trecut. Mai multe clase decit anul trecut sint la: "Istrati", "Moisil", "Vilsan" Faurei, clase care au fost luate de la unitatile scolare: "Brancoveanu", "Edmond Nicolau", "Salygny", care au mai putine clase. Invatamint particular este organizat si pentru nivelul scoli de arte si meserii la Grupul Scolar de Arte si Meserii "Spiru Haret", pentru domeniile Turism si alimentatie si Estetica si igiena corpului omenesc.