Majorarea salariului minim: Costurile pentru patroni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Majorarea salariului minim: Costurile pentru patroni

• salariatul plătit la pragul minim va încasa 1.065 lei, net, iar patronii vor cheltui 1.783 de lei, inclusiv contribuţiile sociale aferente angajatorului • compania trebuie să înregistreze şi în registrul electronic REVISAL majorarea obligatorie a salariului minim, acolo unde este cazul

 

Ridicarea pragului minim de salarizare, începând cu prima zi a lunii februarie, aduce un cost suplimentar pentru angajatorii care au încadraţi salariaţi plătiţi la acest nivel. După cum deja se cunoaşte, salariul minim brut pe economie va creşte cu 16%, de la 1.250 de lei pe lună, cât este acum, la 1.450 de lei, începând din 1 februarie 2017. Ce înseamnă asta pentru salariat? Suma netă încasată lunar va fi de 1.065 lei, faţă de 925 lei, până acum. Numai că la un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, un patron trebuie să cheltuiască, de fapt, aproximativ 1.783 de lei, incluzând aici şi contribuţiile sociale aferente angajatorului. Practic, statul va câştiga din majorarea salariului minim pe economie, pentru că din cei 1,2 milioane de români - estimare la nivel naţional - plătiţi cu această remuneraţie, cei mai mulţi sunt în mediul privat. Astfel, din impozit şi contribuţii sociale şi de sănătate la salariul minim majorat, Guvernul estimează că va încasa 1 miliard de lei în plus în acest an.

Patronii prinşi că au stabilit un salariu de bază mai mic decât cel minim vor fi sancţionaţi de către inspectorii de muncă cu o amendă care pleacă de la 300 de lei ajungând şi la 2.000 de lei pentru fiecare contract de muncă găsit cu această abatere.

De precizat că mediul de afaceri s-a arătat îngrijorat de această măsură a majorării plafonului minim obligatoriu de salarizare motivat de costurile suplimentare presupuse pentru fiecare salariat. “Noi, mediul privat, aşteptăm cu interes măsurile prin care se compensează această creştere semnificativă a salariului minim pe economie, creştere care este clar făcută pe spatele mediului privat, mai cu seamă a întreprinzătorilor mici şi mijlocii, puternic afectaţi de măsura creşterii salariului minim”, ne declara în urmă cu puţin timp preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila, Ştefan Fusea.

Angajatorii mai trebuie să ştie şi faptul că propriile structuri pe parte de resurse umane au obligaţia să înregistreze şi în registrul electronic - REVISAL această majorarea obligatorie a salariului minim pentru angajaţii vizaţi. Procedura respectivă se face online, prin sistemul pus la dispoziţie de Inspecţia Muncii, fie prin fişierele generate de sisteme proprii şi validate prin aplicaţia REVISAL - Registrul de Evidenţă a Salariaţilor. Actualizarea se face prin act adiţional la fiecare contract individual de muncă, ori printr-o decizie colectivă emisă de compania angajatoare. 

REVISAL este o aplicaţie informatică pentru înregistrarea de informaţii privind raporturile de muncă într-o bază de date proprie angajatorilor şi transmiterea către baza de date naţională a Inspecţiei Muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro