Mergi la conţinutul principal
Brăila își cinstește eroii

Maiorul în retragere Gheorghe Niculescu, aniversat la vârsta de 101 ani

* subofițer în cadrul Legiunii de Jandarmi Brăila, comandant de grupă în Al Doilea Război Mondial, mr. (rtr.) Gheorghe Niculescu a fost rănit pe front și a ajuns până în Cehoslovacia și Germania, cu Divizia a 6-a Infanterie * originar din Dăeni, veteranul de război a primit pământ în satul Agaua, comuna Frecăței, după care s-a mutat la Brăila

 

Zi emoționantă pentru maiorul în retragere Gheorghe Niculescu, unul dintre ultimii veterani de război ai Brăilei, care locuiește împreună cu fiica sa pe Strada Teatrului. Fostul comandant de grupă de Jandarmi, care a luptat și în Răsărit, contra rușilor, dar și în Apus, a fost vizitat de reprezentanți ai mai multor instituții din Brăila, care l-au felicitat la împliniriea venerabilei vârste de 101 ani. Din păcate, starea sănătății mr. (rtr.) Niculescu nu i-a permis să depene amintiri cu oaspeții.

Au fost prezenți la eveniment col. (rtr.) Constantin Giurgea, președintele Filialei Județene "General Stan Poetaș" a ANCE "Regina Maria", lt. col. (rez.) Dumitru Iulian Ghiga, prim vicepreședinte al Filialei (care i-au oferit un minunat tort și o sticlă de șampanie sărbătoritului), mr. Aurelian Stegaru, comandantul Comenduirii Garnizoanei Brăila, plt. mj. Mircea-Marian Mușat, de la Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos", Elena Vâlcu și Ionica Stoian, din cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Brăila și, nu în ultimul rând, Viorica Preda, muzeograf în cadrul Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei "Carol I".

Venerabilul veteran de război a primit, în afară de tort și șampanie, o frumoasă plachetă din partea Garnizoanei Brăila, reprezentată de mr. Aurelian Stegaru, și o alta din partea Primăriei Municipiului Brăila, la aniversarea celor 101 ani de viață, în semn de recunoștință pentru sacrificiul făcut pe câmpurile de luptă, timp de aproape patru ani.

Născut la 25 septembrie 1921, în comuna Dăeni (Dobrogea), într-o familie de agricultori, Gheorghe Niculescu a fost încorporat în noiembrie 1939 și a plecat pe front în vara anului 1941. Era, la acea vreme, comandant de grupă la Legiunea de Jandarmi Brăila (Corpul sergenților), unitate care-și avea sediul, precizează familia veteranului de război, acolo unde se află acum "Casa Goangă" (Piața Poligon). Familia ne-a povestit că sergentul Gheorghe Niculescu a fost rănit la picior și că a luptat și în Răsărit, contra rușilor, dar și în Apus, contra nemților, fiind transferat la Divizia 6 Infanterie a Armatei Române, de unde a fost lăsat la vatră în august 1945.

"După ce s-a căsătorit, părinții i-au cumpărat pământ la Agaua, comuna Frecăței. Acolo și-a construit casă și acolo am venit noi pe lume. De vreo 50-60 de ani, ne-am mutat la Brăila. Am mai avut o soră, dar care a murit de cancer", ne-a spus fiica veteranului de război, care îi poartă de grijă acestuia și care ne-a arătat livretul militar eliberat în anul 1959, de autoritățile militare comuniste.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro