• la Brăila, după intrarea în vigoare a noilor modificări legislative de la 1 mai 2023 privind sprijinul acordat direct refugiaților din Ucraina și nu persoanelor fizice care le asigurau gazdă așa cum era înainte, numărul cererilor de sprijin pentru decontarea cazării și a hranei refugiaților s-a redus cu aproape 300 • de la AJOFM Brăila am aflat că mulți dintre refugiați chiar și-au căutat un loc de muncă, dar abia 5% dintre aceștia au și reușit să se angajeze • de altfel, încadrarea în muncă era una dintre noile condiții impuse de Guvern pentru ca refugiații să mai poată primi ajutor
După ce Guvernul României a schimbat mecanismul de ajutor al refugiaților din Ucraina care locuiesc în gazdă, pe teritoriul țării noastre, numărul solicitărilor de sprijin s-a redus considerabil. Astfel, dacă în primăvara acestui an, înainte de modificarea legislației, în județul Brăila erau cazați 356 de refugiați din Ucraina, conform declarațiilor depuse de către brăilenii la care stăteau în gazdă, acum sunt doar 65. Unde au dispărut, brusc, aproape 300 de ucraineni, rămâne de văzut. Cert este că de la 1 mai a.c. noile schimbări legislative au venit și cu câteva limitări în ceea ce-i privește pe refugiați. După un avans de câteva luni, ajutorul a fost condiționat de integrarea acestora pe piața muncii. În plus, statul a decis să nu mai deconteze cheltuielile de hrană și cazare persoanelor fizice care găzduiau cetățenii proveniți din zona de conflict armat din Ucraina. De la 1 mai, aceste sume se plătesc, direct, persoanelor refugiate. Vorbim, așadar despre Ordonanța de urgență nr. 22/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din Ucraina.
Potrivit legii, începând cu data de 1 mai 2023, familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum patru luni consecutive, de o sumă forfetară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București- Ilfov. Suma forfetară prevăzută pentru primele patru luni consecutive se compune dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 de lei/ lună pentru persoană singură și 2.000 de lei/ lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 de lei pe lună pentru fiecare persoană.
Potrivit unor informații puse la dispoziție de către reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Brăila, pentru a putea beneficia de următoarele trei luni din cele maximum patru luni consecutive de suma forfetară solicitanții trebuie să depună în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni, o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de documentele de identitate, permis de ședere și extras de cont și documente doveditoare a îndeplinirii condițiilor pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, sau după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României, iar copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ să fie înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar. Excepții fac persoanele care urmează o formă de învățământ superior acreditată la zi în România, persoanele cu dizabilități care prezintă certificate de încadrare în grad de handicap eliberate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din România, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoana care are în creștere sau în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Conform aceleiași surse: ”după împlinirea perioadei de patru luni consecutive, suma forfetară se compune doar dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor în cuantum diferențiat, respectiv de 750 de lei pe lună pentru persoana singură și 2.000 de lei pe lună pentru o familie, cu îndeplinirea cumulativă a condițiilor ca membrii de familie ai acesteia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României să fie încadrați în muncă; iar copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, să fie înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar.”
În evidențele DAS Brăila, în luna octombrie a acestui an a fost înregistrat un număr total de 65 de solicitări, atât pentru primele patru luni cât și după împlinirea perioadei de patru luni, după cum arată cifrele puse la dispoziție cotidianului ”Obiectiv”, de către reprezentanții instituției. Am cerut totodată și o situație statistică de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila pentru a afla unde sunt ceilalți aproape 300 de refugiați ucraineni, pentru care s-au solicitat fonduri de la stat privind cazarea și hrana acestora, până la 1 mai 2023. Conform informațiilor transmise de către AJOFM Brăila, de la 1 mai 2023 și până la finele lunii septembrie a.c., s-au înregistrat ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă aproximativ 200 de refugiați din Ucraina, dar abia 5% au și reușit să se angajeze în această perioadă, o condiție esențială pentru ca ei să mai beneficieze de decontarea cheltuielilor și după acele patru luni consecutive.
Amintim că persoanele fizice care au găzduit, până la data de 30 aprilie 2023, cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, au beneficiat de decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea în valoare de 20 de lei/ pe zi de persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/ pe zi de persoană găzduită pentru cazare.
Anul trecut, la Brăila, au fost decontate de stat peste 6 milioane de lei pentru cazarea și masa refugiaților din Ucraina.